Før kamp i motstanderleiren:Motsatt problem av Liverpool

Arsenal-leiren mener de er stikk motsatte av Liverpool – taper mot de sterke, og vinner mot de svake.

3. mar 2017 kl 09.03 Arve Corneliussen

– Litt av problemet er taktikken i toppkamper. Arsenal spiller på samme måte, enten det er Burnley eller Barcelona de møter. Ballen skal holdes i laget, og skal spilles ut med høy risiko, forklarer Morten Ruud Irgens, styremedlem i Arsenal Norway og ansvarlig redaktør i The Gunners Post.

Den eneste topp-seks-kampen Arsenal har vunnet, er 3-0 hjemme mot Chelsea. Det var før Chelsea la om til tre bak.

Borte har de tapt to av tre, og sluppet inn seks mål.

– Jeg mener man bør angripe toppkamper litt annerledes. Vi ser jo at det ikke fungerer slik det er nå. Arsenal bør ha en annen inngang her enn hjemme mot Middlesbrough og Burnley, og ikke bare satse offensivt. De bør være mer solide defensivt. Den endringen tror jeg ikke jeg er alene om å ønske, mener Ruud Irgens.

Han påpeker at Arsenal enkelte ganger har fått det til å fungere i storkampene, men at det så er kjapt ned på jorden igjen.

– Jeg vil se bedring over en lengre periode, og ikke bare i en enkeltkamp. Det er typisk Arsenal med en god toppkamp, også komme rett tilbake igjen, sier redaktøren.

Parkerer ikke bussen

Dag Solheim, tidligere programleder i Canal+ sine Premier League-sendinger, er lidenskapelig Arsenal-supporter. Han er også misfornøyd med resultatene i toppkampene.

– Toppkampene er problemet. Vi er ikke et parker-bussen-lag, men har også prøvd å spille forsiktig i toppoppgjør. Styrken til Arsenal er overgangsspillet, og det er vi kanskje best på i Premier League. Jo bedre motstanderen er, jo vanskeligere er det å få det til, påpeker Solheim, som nå er redaktør i magasinet 4-3-3.

Han mener London-klubben rett og slett er for dårlige defensivt.

– Det største problemet til Wenger er at han sliter med den defensive organiseringen. Arsenal har det litt som Liverpool – stoppere og backer som ikke er gode nok, selv om Koscielny holder høy klasse. Bakerst er det litt middelmådig, mener Solheim.

Arsenal er nå laget som innehar fjerdeplassen. Liverpool ligger ett poeng bak, men har én kamp mer spilt. Arsenals hengekamp er borte mot Southampton.

– Liverpool-kampen blir kjempeviktig for begge lag. Ingen lag tåler mange feilskjær om de skal komme topp fire. Liverpool kan ikke spille festfotball hver eneste gang et topplag kommer på besøk, sier Solheim.

Kapteinen tilbake

Torsdag var Laurent Koscielny og Aaron Ramsey tilbake i full trening for Arsenal. Solheim mener førstnevnte er spesielt viktig.

– Kapteinen på plass kan være forskjellen på å vinne og tape. Jeg vil faktisk si at sannsynligheten for poeng med han på banen er dobbelt så stor som uten. Det betyr enormt mye, sier han.

Ruud Irgens er også meget klar på betydningen av den franske stopperen.

– Han er bautaen som holder styr på rekkene. Sammen med Alexis Sánchez, vil jeg si han er den viktigste spilleren til Arsenal. De må ha med de beste spillerne om det skal bli poeng på Anfield, mener Ruud Irgens.

– Coquelin var bra for noen år siden, men nå blir det litt for mange offensive bidrag som fører til balltap. Da har vi ikke det andre ankeret som kan rydde opp igjen.Morten Ruud Irgens

Sentralt på midten er det mer usikkert hvem Arsene Wenger velger på Anfield.

Der har nemlig Francis Coquelin startet flest ligakamper med sine 18. Storkjøpet Granit Xhaka har 15 starter, Aaron Ramsey og Mohamed Elneny har startet seks, og Santi Cazorla har ikke spilt siden oktober grunnet skader. I tillegg har Alex Oxlade-Chamberlain startet enkelte kamper sentralt.

– Der har de rotert mye. Xhaka har ikke helt klart å finne sin rolle eller å tilpasse seg stilen. I tillegg er han ofte ute med karantene. Coquelin, som ikke er god nok, har fått mye spilletid, sier Ruud Irgens.

– Oxlade-Chamberlain kan være et alternativ med mye løpskraft. Det er klart vi må ha noen med defensive kvaliteter om vi skal bruke Oxlade-Chamberlain der. Litt av problemet er en defensiv midtbanespiller de kan stole på. Coquelin var der for noen år siden, men nå blir det litt for mange offensive bidrag som fører til balltap. Da har vi ikke det andre ankeret som kan rydde opp igjen, legger han til.

Solheim mener også at Arsenal trenger å finne en løsning sentralt.

– Jeg har ikke greid å konkludere med hvem som bør spille der, men mener vi bør ha så få utskiftinger som mulig akkurat i den posisjonen. Siden Cazorla ble skadet har vi ikke hatt et soleklart førstevalg. Å bytte så ofte skaper også problemer defensivt, påpeker Solheim.

– Xhaka har heller ikke blitt den midten vi trodde. Han har ikke stått frem på noen som helst måte, legger Solheim til.

Vrake Özil

Ruud Irgens mener Alexis Sánchez har vært i en klasse for seg selv denne sesongen. Han etterlyser at flere spillere tar tak.

– Egentlig er Sánchez den eneste som har stått frem hele sesongen, og tildels stopperparet. Mustafi startet veldig bra, men har vært litt rufsete etter han kom tilbake fra skade. Ellers er ikke det så mange som har sin beste sesong, forklarer Ruud Irgens.

TOPPKAMPER:
TOPPKAMPER:  Ifølge Whoscored.com har Mesut Özil spilt fem av seks kamper mot topp-seks-lagene. Målet han scoret mot Chelsea er det eneste målpoenget han har plukket i disse. Han hadde fortsatt sommerferie da Liverpool gjestet Emirates i sommer.

Blant dem er Mesut Özil. Statistikk fra Whoscored.com viser at han har fem mål og fire assist i ligaen denne sesongen.

I fjor endte han opp med seks mål og 19 målgivende.

– Özil er en som definitivt ikke står frem i toppkamper. Han får ofte ufortjent kritikk, men akkurat i toppkamper blir han litt for mye borte. Han er ikke så bra hvis vi ikke klarer å involvere han. Det er nesten som jeg tror Arsenal er tjent med å vrake ham i enkelte toppkamper når du ser hvor lite involvert han blir, mener han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]