Tester ut store endringer neste sesong

Videodømming, ekstra innbyttere og straffesparkkonkurranser etter «ABBA»-format, blir diskutert denne helgen.

3. mar 2017 kl 21.30 Arve Vassbotten

Neste sesong blir videodømming på matchavgjørende situasjoner prøvd ut i engelsk fotball. Sannsynligvis blir teknologien brukt i FA-cupen fra tredje runde, skriver The Guardian.

Også en rekke andre tiltak ble foreslått på årsmøtet til International Football Association Board (Ifab), som er regelorganet i internasjonal fotball.

Videodømming i VM

Blant andre forslag er å fjerne automatisk gult kort for spillere som lager straffe, og også endring i hvordan straffesparkkonkurranse skal avgjøres.

Fifas president, Gianni Infantino, sa på møte som blir holdt på Wembley, at de håper en assistentdommer med video vil være på plass også til VM i Russland neste år.

Ekstra innbytter i ekstraomgangen

I FA-cupen blir det også foreslått at man skal kunne sette inn en ekstra innbytter i ekstraomgangene.

– Nå som cupen går over til et reint utslagsformat, vil introduksjonen av en fjerde innbytter i ekstratiden gi nye intriger og interesse. Fra et teknisk ståsted vil det være interessant å se hvordan managere vil bruke muligheten for en ekstra innbytter i så høyprofilerte kamper, og hvilken innvirkning det har på sluttresultatet, sier FAs chief executive, Martin Glenn til avisen.

Han mener de nye forslagene rundt videodømming er nødvendige for å følge med i den tekniske utviklingen som skjer rundt fotballen.

Hvordan videodømmingen skal foregå i praksis evalueres fortsatt. Men ett alternativ er at videodommeren følger med fra et annet sted.

ABBA-tilnærming

Det vil også i FIFA-regi blir gjort forsøk på å endre rekkefølgen på hvordan straffesparkkonkurranser avgjøres. Den tradisjonelle metoden med at lag A først tar straffe, så lag B, og så lag A igjen, kan bli byttet ut med «ABBA».

Da vil straffene tas i denne rekkefølgen: ABBAABBAAB.

– Statistikken for øyeblikket sier at 60 prosent av straffesparkkonkurranser blir vunnet av laget som tar den første straffen. Vi tror at ABBA-tilnærmingen kan endre den statistikken og dette er noe vi vil prøve ut, sier Stewart Regan fra fotballforbundet i Skotland til Telegraph.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]