Frode Lafton om Liverpools midtstoppere:Ubeseiret i ligaen med Matip og Lovren

Liverpool har måttet rotere mye på fire midtstoppere som har dannet fem duoer denne ligasesongen, og hvor Lucas fra start på bortebane har betydd tap.

8. mar 2017 kl 18.33 Torbjørn Flatin

Liverpool har benyttet fem duoer fra start i sitt midtforsvar denne sesongen i Premier League. Slik er tallenes tale for de forskjellige løsningene, alle regnet ut fra hvem som har vært i midtforsvaret fra avspark:

Dejan Lovren / Ragnar Klavan
9 kamper, 5 seire – 2 uavgjort og 2 tap (Burnley B, Swansea H),
18-12 i mål – 1,89 poeng i snitt, 1,33 mål innsluppet pr kamp

Dejan Lovren / Joel Matip
10 kamper, 5 seire – 5 uavgjort og 0 tap
16-9 i mål – 2,00 poeng i snitt, 0,90 mål innsluppet pr kamp

Joel Matip / Lucas Leiva
5 kamper, 3 seire – 0 uavgjort og 2 tap (Hull B, Leicester B)
13-7 i mål – 1,80 poeng i snitt, 1,40 mål innsluppet pr kamp

Joel Matip / Ragnar Klavan
2 kamper, 2 seire – 0 uavgjort og 0 tap
8-2 i mål – 3,00 poeng i snitt, 1,00 mål innsluppet pr kamp

Dejan Lovren / Lucas Leiva
1 kamp, 0 seire – 0 uavgjort og 1 tap (Bournemouth B)
3-4 i mål – 0,00 poeng i snitt, 4,00 mål innsluppet pr kamp

Antall kamper:
Dejan Lovren 20, Joel Matip 17, Ragnar Klavan 11, Lucas Leiva 6

Hvordan kommenterer du disse tallene Frode Lafton, mangeårig midtstopper og nå hovedtrener for Hønefoss BK?

Frode Lafton har lang CV som midtstopper i norsk toppfotball.

- Det første som slår en er at bare ti kamper på førstevalget Lovren/Matip er veldig lite, mens fem ulike kombinasjoner er veldig mye. Da blir det vanskelig å få samkjørt et forsvar. Uten at jeg har tallene foran meg vil jeg tro at Chelsea og Tottenham, som har sluppet inn minst i Premier League denne sesongen, har hatt et langt mer stabilt midtforsvar enn hva som har vært tilfellet for Liverpool. Det minner meg om problemer tidligere, hvor en for eksempel var usikker på om Martin Skrtel skulle spille fast og det ofte ble byttet på duo.

Lovren og Matip har ikke vært med på tap i ligaen denne sesongen?
- De tallene som de kan vise til er solide, med ingen tap, to poeng i snitt og også under et baklengs per kamp. Det blir viktig for Liverpool å kunne bruke dem framover, selv om det fungerte bra med Matip og Klavan nå sist mot Arsenal.

Hvordan synes du de forskjellige spillerne passer sammen?
- Hvordan kjemien er i forsvaret kan bety enormt. Ut fra disse tallene har Liverpool gode resultater når Lovren og Klavan spiller sammen med Joel Matip, og det er lett å se en logikk i det. Matip er flink til å starte spille, hans andre berøring er gjerne en pasning og han bryter foran ved å lese spillet godt. Da kan mer typiske forsvarere, jeg vil si at Dejan Lovren er en klassisk midtstoppertype, konsentrere seg om dueller og å forsvare.

Lucas har ikke vært noen god partner for Matip på bortebane?
- Det er ganske spesielt at Liverpool ikke bare har tapt de to kampene hvor de spilte sammen borte, men at det også ble tap da Lucas var partner med Lovren i Bournemouth. Tre tap på tre borteforsøk for Lucas Leiva, og da vet jeg at han på Anfield dominerte mot en spiller som Harry Kane. Hvis en er realistisk har ikke Liverpool råd til å bruke en spiller som Lucas i midtforsvaret dersom de skal ha mål om å komme til Champions League.

Hvis en er realistisk har ikke Liverpool råd til å bruke en spiller som Lucas i midtforsvaret dersom de skal ha mål om å komme til Champions League.Frode Lafton

Hva gjør at det er så stor forskjell på Lucas som midtstopper hjemme og borte?
- På Anfield har han stort sett spillet foran seg og kan bruke sin gode timing. På fremmed gress hender det Liverpool har en tendens til å bli mer passive, forsvarerne må rygge og ha hodet mer vendt mot eget mål, og da kommer svakhetene til Lucas mye tydeligere frem.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]