UEFA kritisk til utestengelse av Sakho

Mamadou Sakho mistet sesonginnspurten med LFC, inkludert finale i Europa League, samt EM på hjemmebane for et stoff som ikke var på forbudsliste.

20. apr 2017 kl 15.44 Torbjørn Flatin

UEFA har nå gjort ferdig en rapport angående dopingsaken til Mamadou Sakho, hvor organisasjon retter sterk kritikk mot antidoping byrået WADA for måten de håndterte saken på.

Sakho testet positivt etter kampen mot Manchester United, på Old Trafford i Europa League, på et stoff kalt Higenamine.

Dette er et stoff som ikke står på noen dopingliste, men som tilhører en gruppering av stoffer kalt Beta-2-Agonister. Sakho fikk stoffet i seg via slankepiller, noe han ikke hadde klarert med Liverpool FC på forhånd.

UEFA gjentar i sin rapport at stoffet som Sakho testet positivt på ikke står på forbudslisten til WADA.

De mener også at det er betydelig ekspertise som mener det skal være tvil om Higenamine bør tilhøre gruppen Beta-2-Agonister.

Laboratorier til Wada driver ikke med rutinetester av Higenamine og dersom prøve til Sakho hadde blitt testet i Lausanne og ikke i Køln ville dette stoffet ikke en gang blitt testet etter.

WADA skal ikke ha gitt ordentlig beskjed angående Higenamine til sine laboratorier.

Det heter videre fra UEFA at: «Ekspertrapporten bestilt av spilleren, som kom fra veldig anerkjente kilder i professor Brian Kobilka og professor Richard Bloomer – kaster seriøst med tvil angående den kategoriseringen som er gjort. Med tanke på denne bevisbyrden, og uten å ha mottatt noen som imøtegår dette fra WADA, er det umulig for UEFA å akseptere at Higenamine vitenskapelig er bevist som en Beta-2-Agonist.»

Mamadou Sakho har ikke spilt noen kamper etter at resultatet av dopingprøven ble kjent. Det inkluderer finalen mot Sevilla i Europa League, hvor Liverpool mistet en 1-0 ledelse og adgang til spill i denne sesongs Champions League i 2.omgang. Som fransk landslagsspiller gikk han også glipp av EM-sluttspillet 2016 på hjemmebane.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]