«Vi har den beste midtbanen i verden»

Det er åtte år siden Liverpool i løpet av halvannen uke knuste Real Madrid, Manchester United og Aston Villa til tonene av 13-1, og som ga Rafael Benitez ny kontrakt på vei til sølv i ligaen.

22. mar 2017 kl 19.15 Torbjørn Flatin

Liverpool – Real Madrid 4-0, Manchester United – Liverpool 1-4 og Liverpool – Aston Villa 5-0. I løpet av halvannen uke i mars 2009. De røde kjempet om ligagull og var klare for kvartfinalen i Champions League.

Da var det kanskje ikke så rart at Rafael Benitez fikk ny kontrakt fram til 2014, med nær sagt alle fullmakter. Dessverre skulle det ikke gå helt som planlagt. De røde greide aldri helt å ta igjen Manchester United, selv om det ble sju seire og 4-4 på de åtte gjenværende kampene i Premier League. Mot Chelsea, som seg hør og bør i viktige kamper i Champions League og denne gang i kvarten, ble 1-0 gjennom en tidlig ledelse ved Fernando Torres til 1-3 på Anfield da hjulene falt av uten stabilisator Javier Mascherano i maskinrommet. Før det ble Hawaii i returen med 4-4 og påfølgende exit.

Mascherano,Sissoko, Alonso og Gerrard var på The Kop døpt til «den beste midtbanen i verden». Nå var Momo Sissoko borte, og Gerrard hadde en fantastisk sesong rett bak og til siden for Fernando Torres, men Javier Mascherano og Xabi Alonso var fortsatt sentralt og gjør at vi synes overskriften kan forsvares. Liverpool var ujevnt besatt, men få årganger har hatt mer skinnende stjerner enn hva tilfellet var i 2009.

Steven Gerrard scoret hele seks mål i de tre nevnte kampene, hvorav fire kom på straffer. Stevie G satte personlig rekord i ligaen denne sesongen med 16 mål, og nettet totalt 24 ganger. Fernando Torres fulgte etter med 14 og 17, selv om det for ham var en ujevn sesong foran mål med inkludert skadeavbrekk. Dirk Kuyt bidro også positivt med 12 i ligaen og 15 totalt.

2-0 mot Real Madrid -
2-0 mot Real Madrid -  fra den presise foten til Stevie G.

10.03.2009 – Liverpool v Real Madrid 4-0
Kombinasjonen Kuyt og Torres ga 1-0, før Gerrard økte på straffe, hjemme mot Real Madrid. Etter 1-0 seier i den spanske hovedstaden var kvartfinalen i realiteten avgjort. Steven scoret igjen like etter pause, før innbytter Andrea Dossena fastsatte sluttresultatet.

Liverpool: Reina, Arbeloa, Carragher, Skrtel, Aurelio, Mascherano, Alonso (Lucas 60), Gerrard (Spearing 73), Babel, Kuyt, Torres (Dossena 84)

Jubel på Old Trafford -
Jubel på Old Trafford -  Fabio Aurelio har nettopp skrudd et frispark i krysset.

14.03.2009 – Manchester United v Liverpool 1-4
Som en vil se av lagoppstillingen mot Real hadde Rafa kunne gi sine stjerner Gerrard og Torres noen minutters hvile, som bl.a. medførte at Jay Spearing fikk noen sjeldne minutter i det røde rampelyset. Fire dager senere gikk nemlig turen til Old Trafford, hvor bare seier var godt nok hvis Liverpool realistisk skulle kunne true ligalederen. Cristiano Ronaldo ga vertene ledelsen på et billig straffespark, men snart var det balanse i stillingen da Torres utnyttet en feil av Vidic. Fernando Torres elsket å spille mot Nemanja Vidic, som fikk tre påfølgende røde kort i kamper mot Liverpool. Like før pause ble Gerrard felt og kapteinen ga selv de for anledningen grå og røde ledelsen. Vidic fikk sin obligatoriske utvisning med et kvarter igjen å spille, og like etter hadde den slepne venstrebacken Fabio Aurelio skrudd inn 3-1. Fabio hadde en kropp lagd av krystall, men fikk han skadefrie perioder var han god, og han startet alle kampene i midten av mars 2009. Som om ikke det var nok, et nytt innhopp og en ny scoring fra Andrea Dossena, da han behersket lobbet inn kampens siste mål over Edwin van der Sar. Dossena scoret to ganger for Liverpool, på fire dager mot Real Madrid og Manchester United(!)

Liverpool: Reina, Carragher, Hyypiä, Skrtel, Aurelio, Mascherano, Lucas, Riera (Dossena 67), Kuyt, Gerrard (El Zhar 90), Torres (Babel 81)

Mer jubel -
Mer jubel -  Ikke uventet fra Steven Gerrard, mens det var mer overraskende at målscoreren var Albert Riera.

22.03.2009 – Liverpool v Aston Villa 5-0
Aston Villa endte sesongen på 6.plass, men når Liverpool tok i mot dem 22.mars 2009 var de sjanseløse. Dirk Kuyt satte inn en tidlig retur, Albert Riera sendte inn en heller sjelden kanon i nettet med sin venstrefot, før nok et straffespark fra Steven Gerrard i realiteten hadde avgjort det i løpet av de første 45 minuttene. Kapteinen fullførte sitt hattrick i 2.omgang. Liverpool endte opp med 86 poeng og 77 scorede mål, som ga over to nettkjenninger i snitt og den beste målforskjellen i Premier League, men det var likevel ikke nok mot hele 90 poeng som Manchester United sanket. Da Rafael Benitez skulle styrke sitt lag foran den neste sesongen måtte han skalte og valte på et tidspunkt hvor eierne Hicks og Gillett nedsyltet klubben i gjeld. En stor feil ble gjort da manageren røk uklar med Xabi Alonso og som sammen med stødige Alvaro Arbeloa havnet i Real Madri. Inn kom Glen Johnson og Alberto Aquilani, og resultatet ble et minus ute på banen. Etter 2009/10 var Rafa ute av Anfield, mens eierne varte noen måneder til, da kalenderen viste oktober 2010. Det gikk fort nedover fra uken som Kopites husker ennå, da Real og Man United ble banket sønder og sammen på fire dager!

Liverpool: Reina, Arbeloa (Agger 77), Carragher, Skrtel, Aurelio, Mascherano, Alonso (Lucas 67), Riera, Kuyt, Gerrard (NGog 80), Torres