Før kamp i motstanderleiren:– Vi parkerer ikke bussen

Samtidig er West Ham inne i sin beste periode defensivt denne sesongen.

12. mai 2017 kl 20.22 Arve Corneliussen

– Jeg ser for meg at denne kampen blir ganske lik den vi hadde mot Tottenham – at Liverpool har mer ballbesittelse, men at vi tar enhver mulighet vi får til å fly i angrep, spår Erik Thoresen Dammen, leder for Scandinavian Hammers.

Mot Tottenham hadde West Ham så lite som 32 prosent ballbesittelse, viser statistikk fra Premierleague.com. Likevel hadde de like mange skudd på mål, og flere skudd totalt.

Thoresen Dammen avfeier at West Ham parkerte bussen.

– Noen eksperter meldte at vi lå veldig dypt, men det er jeg ikke enig i. Det var ikke ekspertene på Sky, heller. De snakket om et veldig aggressivt lag som presset høyt og irriterte motstanderen, noe vi må få til mot Liverpool óg. Håpet er at vi kommer med samme innstilling til denne kampen, sier supporterlederen.

Fungerer bedre

Bare fem lag har sluppet inn mer enn West Hams 59 mål. Nå har de derimot holdt nullen i fire av de fem siste kampene.

– Formen vår er ganske bra nå. Vi er inne i en del av sesongen der formasjonen vår har satt seg bedre. Vi spiller med tre stoppere og to vingbacker, noe som har fungert. Særlig defensivt. Fonte, Reid og Collins har vært gode, forklarer Thoresen Dammen.

– Fra å ha hatt en veldig trøblete sesong bakover, har brikkene nå falt på plass. Både når det gjelder struktur og enkeltmannsprestasjoner bakover har det vært fryktelig til tider, legger han til.

Supporterlederen mener manager Slaven Bilic må ta sin del av skylden for at de ikke har klart å følge opp 7. plassen fra 2016.

STARTER:
STARTER:  I kaptein Mark Nobles skadefravær, kan det være Håvard Nordtveit får starte på midtbanen. – Jeg regner med Nordtveit starter som defensiv midtbanespiller. Han har hatt en spesiell sesong, hvor han ikke har vært spesielt heldig når han har spilt høyreback og stopper. Nå har han hatt noen kamper der han har vært brukbar på midtbanen, sier Thoresen Dammen.

– Bilic har hatt en veldig vanskelig sesong. Han har slitt med å finne den rette formasjonen, og å velge de riktige spillerne. Kollektivt har det sviktet. Det må han ta på sin kappe, mener han.

Keeperplassen er en av posisjonene Bilic har slitt med å bestemme seg for. Darren Randolph har startet 22 kamper og Adrián 14. Sistnevnte har stått de siste kampene, og starter sannsynligvis mot Liverpool.

– Adrián har vært bra siden han kom inn i laget igjen. Det er vanskelig å si at vi har et keeperproblem når vi har de to, men før Adrián kom inn igjen tapte vi mange poeng på grunn av dårlige keeperprestasjoner, forteller supporterlederen.

Ny arena

Denne sommeren flyttetsøndagens verter fra Boleyn Ground til London Stadium. Hjemme har de plukket ni poeng færre enn i fjor, og mot topp-seks-lagene har de tapt alle utenom Tottenham-kampen. I fjor gikk de ubeseiret gjennom de samme kampene.

– Jeg synes det blir litt for lett å legge skylden på ny arena. Problemet er nok mer komplekst. Vi bommet på overgangsmarkedet, hvor vi feilet i de viktige posisjonene. Laget ble ubalansert, og ikke like bra som fjorårets. Payet var en skygge av seg selv da han spilte. En del utenomsportslige ting har preget oss, konstaterer han.

Likevel erkjenner han at det kommer til å ta litt tid før brikkene faller på plass.

DOBLET:
DOBLET:  Kompakte Boleyn Ground huset 35 000 mennesker. London Stadium, tidligere Olympiastadion, har en kapasitet på 66 000. I tillegg har den løpebane rundt. Med én hjemmekamp igjen har West Ham plukket ni poeng mindre på den nye arenaen. Riktignok har de også vært svakere borte denne sesongen.

– Det glir seg sakte, men sikkert til. Man trenger gjerne to-tre år, kanskje enda lengre tid, før både spillet og spesielt stemningen er som den skal være. Det tar litt tid med alt som skjer rundt en kamp for at det skal føles som et ordentlig nytt hjem. Samtidig synes jeg klubben har taklet situasjonen på en grei måte.

Imidlertid hadde han forventet seg mer etter den gode fjorårssesongen.

– Vi ligger litt lavere på tabellen enn vi burde. Så måtte vi kanskje forvente at en slik sesong skulle gå mye opp og ned, men jeg hadde et realistisk håp om topp ti.

Angrepsspillet svikter

Samtidig som West Ham har tettet igjen bakover, har målproduksjonen kortsluttet fremover. De har bare scoret fire mål de seks siste kampene.

De seks kampene før der igjen hadde de scoret åtte.

– Fremover har det ikke vært allverden de siste kampene, men Lanzini har levert. Han er årets spiller i West Ham for meg. Lanizini viser seg nå som den juvelen han skulle være da han ble kjøpt, mener Thoresen Dammen.

Da hjelper det lite at Michail Antonio, Andy Carroll og Mark Noble er ute med skade. De er nummer én, tre og fem på toppscorerlisten.

– De skadene har veldig mye å si for oss. Antonio var for eksempel årets spiller før han ble skadet. Carroll er blant våre beste spillere når han er tilgjengelig. Vi har nok fem-seks spillere som ville startet på søndag ute med skade. Det er ikke tvil om at laget vårt er svekket.

Han innrømmer at West Ham merker at de mistet Payet i januar.

– Akkurat da han dro fikk vi en oppsving. Vi vant noen kamper på rad, og det virket som at laget var tjent med at saken var løst. Deretter fikk vi kjenne på tapet av den kreative kraften, og kunne tydelig se hvor viktig han var. Payet vet det å skape sjanser, noe vi savner i laget nå.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]