Det norske alpin-esset om sesongen:– Liverpool har X-faktor, og viser fremgang

Kjetil Jansrud følger Liverpool tett mellom vinterens skirenn og har stor tro på Jürgen Klopp.

5. jan 2018 kl 09.23 Tore Hansen

Kjetil, vi har så vidt passert halvspilt sesong. Hvor fornøyd er du med sesongen så langt?

- Jeg er fornøyd, men føler også på litt frustrasjon. Som idrettsutøver er det forferdelig å levere ustabile resultater, og jeg tenker nok laget som helhet gremmes over et par av kampene hittil i sesongen. Spesielt kjedelig å se laget være uryddige og nervøse når vi har en ledelse, og kaste bort tre poeng i kamper vi har helt kontroll på.

- Skal man vinne Premier League har du ikke råd til det. Samtidig har det vært fotball på verdensklasse nivå med jevne mellomrom, men dette kunne også sies under for eksempel Brendan Rodgers.

– Virgil van Dijk virker som en fantastisk spiller og leder

Forrige sesong kollapset vi etter nyttår. Hvordan tror du laget gjør det videre utover sesongen i ligaen og cupene?

- Jeg håper og tror Virgil van Dijk blir en katalysator for forsvaret med tanke på stabilitet og sikkerhet. Han virker som en fantastisk spiller og leder, og tiden vil vise om han klarer å takle presset? Samtidig synes jeg stallen virker sterkere enn i fjor, og vi er ikke like avhengig av bare 11 spillere. Det ser ut som vi har mer dybde og et lag som ikke kollapser når vi mangler viktige spillere. Savnet etter Sturridge er jo ikke-eksisterende, og det må sies å være nytt av sesongen.

Klopp bygger fortsatt lag og jeg håper han har fokus på Premier League. Fremgang i Champions League vil være en fin bonus utover våren, men tabellposisjonen og sikre ny deltakelse blant de beste i Europa er aller viktigst.

I garderoben:
I garderoben:  Kjetil avbildet i Liverpools gamle hjemmegarderoben våren 2014 (privat foto).

Hvilken styrke ser du i dette Liverpoollaget i forhold til våre nærmeste konkurrenter?

- Tempo, «gegenpress» og «heavy metal fotball» har vist seg å fungere i de fleste kampene. Vi sliter imidlertid når kampen ikke utvikler seg slik laget ønsker. Vi innehar dog en stor x-faktor de fleste mangler. Foreløpig mangler vi likevel den defensive tryggheten vi har etterlyst en stund. Jeg mener faktisk den offensive dybden i laget er bedre enn alle konkurrentene, utenom kanskje City.

Mitt drømmescenario ville være å la Coutinho gå og hente Dybala. Men, Lemar er ingen dårlig erstatter heller.

Jürgen Klopp liker å jobbe med laget og spillerne på treningsfeltet. Se for eksempel på spillere som Gomez og Moreno. Du driver i en individuell idrett. Hvordan tror du det er å ha Klopp som sjef?

- Umulig for meg å svare på, egentlig. Han virker som en karismatisk leder, men av erfaring så kan det bare ta deg «so far». Jeg regner med at samtlige spillere på dette nivået innehar mye fotballforståelse og en idé om hvordan man skal spille og bevege seg på banen. Om ikke manager kan vise til kunnskap og fotballfaglige tilbakemeldinger som kan løfte spillere, vil karismaen og «teamspiriten» forsvinne.

– Forhåpentligvis blir Klopp mange år fremover

Et par fugler har visket meg i øret at Klopp innehar mye av det første, og ikke så mye av det siste, men alle lærer og forhåpentligvis er det dette som gjør at han kan være en manager for Liverpool i mange år fremover - med laget i ryggen. Tillit og lojalitet bygges over tid.

Klopp og eierne har blitt kritisert for å ikke bruke nok penger på transfermarkedet. Hva synes du selv om kjøp og salg av spillere under tyskerens ledelse?

- Personlig synes jeg både Klopp og eiere på mange måter har vært fornuftige. Markedet er hinsides dyrt om dagen, og det er vanskelig å kritisere de for manglende bruk av penger når man ser prislappen på en spiller som van Dijk. Can og Coutinho-sagaen blir spennende å følge hvordan de løser. Mitt drømmescenario ville være å la Coutinho gå og hente Dybala. Men, Lemar er ingen dårlig erstatter heller.

Trenden med at de beste spillerne forsvinner må snus

Over tid er det nok viktig at eiere viser at de bruker mer penger på å bygge lag enn de får inn på salg. Om de følger den ideen, og selger Countinho, bør vi gå en spennende sommer i møte. En annen digresjon er jo hvorvidt Klopp endelig er manageren som klarer å lokke toppspillerne til LFC? Tidligere har vi sett gode spillere bli solgt til andre klubber. Den trenden må snus, hvis ikke er spørsmålet om pengebruk eller ikke fullstendig uinteressant.

Spillere som Moreno, Mignolet og for eksempel Lovren kan gjøre skjebnesvangre og veldig synlige forsvarsfeil. Synes du det er riktig at de får fornyet mulighet gang etter gang?

- Nei. Men hva er i så fall alternativet? LFC trenger en keeper som koster flesk - og alternativet til Lovren og Moreno er medium. Robertson er for så vidt god offensiv, men ikke en klippe defensivt. Gomez gjør mange feil - og Klavan vil alltid være en reserve.

Foretrekker Mignolet

Mignolet eller Karius? Hvor står du i «keeperduellen»?

- Simon Mignolet er tøffere på streken, og den beste keeperen av de to i mine øyne. Han har en bedre tilstedeværelse på banen, det er bare synd at han ikke virker å kjenne sine begrensninger og gjør feil på feil.

Jeg er av den mening at Henderson ikke er av det riktige kaliberet til å være kaptein

Trenger vi en ny kaptein eller har Jordan Henderson den styrken og autoriteten laget trenger på og utenfor banen føler du?

- Jeg er av den mening at Henderson ikke er av det riktige kaliberet til å være kaptein. Den ene årsaken er selvfølgelig skader, den andre er at han virker litt for lettbeint på banen. Samtidig skal det sies at han virker å være et meget godt forbilde for laget i arbeidskapasitet og oppofrelse. Så inntil en spiller med lederegenskaper (VVD?) kommer, og får etablert seg, så er Henderson valget vi har.

Til slutt, hva forventer du videre av januarvinduet?

- Vi avsluttet sommerens transfersaga på en perfekt måte den 1. januar med å styrke forsvaret med van Dijk. Ellers tipper jeg Coutinho ut, Lemar inn. OM ikke et slikt «bytte» skjer blir Coutinho i Liverpool. Må muligens regne med litt surmuling, men aldri i verden om brasilianeren kaster bort muligheten til å vise seg frem i Champions League og ikke minst spille for en VM-plass - enn alternativet - som er å nekte og spille for laget.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]