– Folk sa til meg: «Du er en legende allerede!»

Xherdan Shaqiri ble overrasket over all hyllesten han mottok etter kampen mot Manchester United.

20. des 2018 kl 21.52 Vebjørn Olsen

Etter 3-1-seieren mot Manchester United på søndag, var hele Liverpool FC til stedet på den årlige julefesten. Matchvinner og dagens mann, Xherdan Shaqiri, ble møtt med takk fra de oppmøtte.

— Det virket som om alle kom bort til meg for å si takk. Jeg var veldig overrasket. Alle sa «Tusen takk, du er en legendeallerede!», sier den lille sveitseren til The Guardian.

— Det var fint å høre og det var en fantastisk dag, men jeg er en person som alltid ser framover. Det var en Premier League- kamp der vi tok tre poeng. Nå ser jeg fram til neste kamp på fredag, fortsetter han.

SPARKET:
SPARKET:  Shaqiri satte spikeren i kista for Mourinhos jobb.

– Det er din feil

Selv om Shaqiri sier han alltid fokuserer på neste kamp, i likhet med Klopp og resten av laget, har det ikke gått en dag uten at han har blitt minnet på søndagens storkamp. Det ble Mourinhos siste kamp som manager for de røde djevlene, og sveitseren har fått mange meldinger etter sparkingen.

– Først fikk jeg mange fine meldinger om kampen, men da nyheten om Mourinho kom, fikk jeg meldinger som sa «Det er din feil». Sånn er fotballen. Jeg vet det ikke bare er målene mine som gjorde at han fikk sparken, men kampen går inn i historien. Den kommer alltid til å være i min historie også.

Tilbake der han hører hjemme

Etter tre sesonger i Stoke, er den 169cm høye vingen tilbake i en klubb som kjemper om titler og er med i Champions League. Fra å være en fast spiller på Britannia, har han nå blitt tildelt en rolle som gjør at han ikke starter hver uke, men det ser ikke Shaqiri ut til å bry seg om.

— Dette laget og denne manageren har gitt meg alt. Du kan se når jeg spiller hvor lykkelig jeg er, og jeg spiller kanskje min beste fotball. Jeg vil alltid forbedre meg og dette har vært en perfekt overgang.

På sine 17 kamper for Liverpool så langt, har han startet ni kamper.

— Det er normalt alle vil spille og at man ikke er fornøyd med å sitte på benken. Det er greit sånn vi har det nå,jeg ville bare spille Champions League igjen. Jeg savnet det veldig mye, og muligheten til å spille der med Liverpool var perfekt, sier Shaqiri.

Foreldrene elsker Premier League

Sveitserens foreldre, Isen og Fatime, deler kjærligheten for engelsk fotball med sin sønn, og er stolte av at han er tilbake på nivået han var i Bayern München.

— Foreldrene mine så kampen mot United på TV i Sveits og gikk amok da jeg scorte. De ville jeg skulle bli i England, fordide elsker fotballen og følelsen folket her har for fotball. Det er en drøm for alle spillere å ha en karriere som jeg har hatt, så jeg er veldig stolt selv også.

Isen og Fatime forlot Kosovo med sine tre sønner da Xherdan var fire år gammel. Faren tok oppvasken i en restaurant da de først ankom Sveits, mens moren var vaskehjelp med Xherdan som assistent.

BOT:
BOT:  Denne feiringen ga 90.000 norske kroner i bot.

Flaggene på skoen

VM i sommer huskes blant annet for Shaqiris feiring mot Serbia i gruppespillet. "Den albanske ørnen" skaffet han omtrent 90.000 norske kroner i bot, og gjorde at Klopp ikke risikerte å ta med sveitseren til Beograd da Liverpool møtte Røde Stjerne i Champions League.

– Jeg forstår avgjørelsen hans. Han ville ha mer fokus på kampen, og det var det riktige valget fordi det var mye oppmerksomhet rundt meg.

Shaqiri spiller med ett flagg på hver sko. Sveits og Kosovo.

– Du kan se historien min på fotballskoene mine. Noen har misforstått og tror jeg ikke gir alt for Sveits fordi jeg har Kosovo-flagg på den ene foten, men det er helt feil. Jeg ble født i Kosovo og vokste opp i Sveits. Det er en viktig del av meg og det kommer det alltid til å være.

CL-VINNER:
CL-VINNER:  Shaqiri vant Champions League med Bayern München i 2013.

Èn av få vinnere i Liverpool

Shaqiri er den mestvinnende spilleren i dagens Liverpool-stall. Han har vunnet ligaen tre ganger med FC Basel og to ganger med Bayern München. Han har også vunnet Champions League, som den eneste spilleren i troppen.

— Jeg vet hvordan det er å løfte trofeer. Det er fantastisk å feire med supporterne, og det er drømmen min å gjøre det med denne klubben. Det er målet vårt. Vi har vist hittil i sesongen at vi har god balanse i laget, vi er gode offensivt og defensivt. Det er veldig viktig om man skal vinne titler.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]