– Derfor vil topp fire være en massiv suksess

Klopp beskriver spillerne sine som enestående og eksepsjonelle på tampen av sesongen.

5. mai 2018 kl 00.45 Marius Rabben

De røde er på nippet til å kvalifisere seg til Champions League igjen gjennom ligaplasseringen. Uten tap i søndagens møte med Chelsea vil rødtrøyene nemlig være garantert en topp-fire-plassering. Og dersom det skulle gå galt i London, holder det med seier mot Brighton hjemme neste helg.

– Det ville vært massivt. Det var faktisk hovedmålet vi hadde i begynnelsen av sesongen, sier Jürgen Klopp om tabellplasseringen, ifølge Liverpool Echo.

– Du ønsker å bli mester, men det var klart etter noen måneder at det ikke ville være mulig. Målet er å kvalifisere seg til Champions League.

– Med den gruppa vi har her, med måten vi har kommet til finalen, og har spilt med høyest mulig intensitet på alle områder, blitt klare igjen, så de skadene vi har hatt, vil det være en massiv suksess. Det er nøyaktig det vi ønsker.

– Du kan ikke planlegge å komme til en Champions League-finale, åpenbart. Ingen tenkte på det i begynnelsen av sesongen. Selvfølgelig ønsket vi å nå så langt som mulig, men mitt hovedmål var topp fire. Vi har jobbet hardt for det, og nå ønsker vi å komme oss over streken. Hvis vi gjør det, viser det alt. Men det er fortsatt et «hvis».

Klopp påpeker at han ikke liker å prate om eventualiteter.

– La oss snakke om det når det skjer. Vi er nødt til å spille fotballkamper for at det skal skje.

Krevende på to fronter

Fem tusen tilreisende Liverpool-supportere kunne juble høyt og lenge sammen med spillerne etter onsdagens semifinaletriumf på Stadio Olimpico. Nå krever Klopp en ny bunnsolid innsats i den engelske hovedstaden.

Forberedelsene til Chelsea-kampen begynte allerede i Roma, med en restitusjonsøkt på Lazios treningbane, Formello, torsdag før hjemreisen.

Klopp legger ikke skjul på at det krever sitt å være med og kjempe på to fronter så lenge.

– Det er absolutt sant. Det er situasjonen vi befinner oss i. Vi har fått oss inn i den på en positiv måte. På en negativ måte har vi kommet oss inn i det ved å ikke vinne de tre ligakampene mot Everton, West Brom og Stoke. Dersom vi hadde vunnet dem, ville ting i det minste ha vært litt annerledes.

– Så lenge man har det i egne hender, er alt bra. Det er ikke mange lag i fotballverdenen hvis sesong allerede er over. For eksempel er Manchester City mestere og spiller fortsatt for å ta rekorden. Men nå har de disse lange ukene med trening, restitusjon og kan alltid være fresh.

– Men jeg ville ikke endret noe nå, for å være ærlig, ettersom vi skal til Kiev. Livet i Premier League føles ikke alltid som en ferie.

Roterte så lenge det var mulig

De mange skadene på sentrale spillere – og naturlig nok fokuset på Champions League – har bidratt til bare seks poeng på de fire siste ligakampene.

– Så lenge vi kunne rotere, så gjorde vi det. Alt var i orden, vi var friske, men så skjedde det ting som vi ikke kunne gjøre noe med. Det hadde ingenting å gjøre med intensiteten i spillet vårt. Jeg ville vært den første til å endre på alt dersom det hadde vært tilfellet.

– Joël Matip, vår mest brukte midtstopper, pådro seg en såpass alvorlig greie, det var «crazy». Det samme med Emre i den perioden. Historien var en litt annen for Adam Lallana. Det hjalp oss ikke. Så Ox i kanskje verst tenkelige øyeblikk. I bedre form enn noen gang, så skjer noe som det. Fire nøkkelspillere, det er hardt for ethvert lag.

– Det er grunnen til at jeg sier at guttene har vært enestående. Men vi snakker ikke mye om det. Vi går ikke rundt og sier «tusen takk skal dere ha». Det er jobben som må gjøres. Hvis vi kan klare det (en topp-fire-plass), ville det vist stor utvikling.

Skal «utnytte» pausen foran finalen

De mange imponerende resultatene denne sesongen, samt det kollektivet samholdet, særlig når det virkelig har vært viktig, som da Roma presset desperat på, har vist prov på fremgangen laget har hatt under Klopps ledelse.

– De har utviklet seg mye. Det har vært en vanskelig sesong for mange spillere. Individuelt har det vært problemer her og der, men vi har virkelig hatt et solid forhold og holdt oss på riktig spor. Uten det kunne vi ikke vært her – nummer tre i ligaen og i Champions League-finalen.

– Alt handler om spillerne, og det de har gjort så langt, er helt eksepsjonelt. Problemet er at kampen på søndag også er viktig. Vi kommer til å være fullt fokuserte på de to siste Premier League-kampene, og så er den gode nyheten at vi etter det har to uker til finalen. Vi skal helt klart utnytte dem og gjøre de riktige tingene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]