Video og tekst:Slik var finale-pressekonferansen

Manageren og to spillere har møtt pressen i Kiev foran finalen.

25. mai 2018 kl 16.12 Marius Rabben

Det er dagen før dagen i den ukrainske hovedstaden. I kveld skal Liverpool trene på kamparenaen NSC Olimpiyskiy Stadium, men før det svarte Jürgen Klopp på spørsmål fra pressen.

Manageren hadde også med seg kaptein Jordan Henderson og Virgil van Dijk.

Se hele pressekonferansen i vinduet under.

Trioen er på plass. Først kommer det spørsmål om Liverpool-supporterne som fikk sine fly kansellert torsdag ettermiddag.

– Det er skuffende for dem. Jeg håper de finner en annen rute, sier Henderson.

– Det samme herfra, legger Klopp til. – Klubben forsøker å gjøre alt vi kan for å få alle hit til Kiev.

13 år siden Istanbul

Henderson får høre sammenlikningen med Steven Gerrard, som løftet Champions League-trofeet i 2005.

– Jeg føler meg bra, men dette handler ikke om meg. Dette dreier seg om at laget skriver sin historie.

– Vi ønsker å ta enda et steg og huske dette av de riktige grunnene. Og det er å vinne Champions League.

– Trenger ingen motivasjon

En reporter spør Van Dijk om spillerne kan dra nytte, motivasjonsmessig, av å se andreomgangen mot AC Milan for 13 år siden.

– Vi trenger ingen ekstra motivasjon for morgendagen, svarer Van Dijk.

– Alle her er helt klare. Vi er på plass her nå, og vi kommer til å gi alt vi har i kampen.

– Utenfor banen er jeg avslappet. Men når kampen er i gang, må jeg bruke stemmen, organisere og forlange visse ting. Det er bare sånn jeg er på banen.

– Klopp har gjort det fantastisk

Henderson blir bedt om å sammenlikne spillerstilene til lagenes to managere. Klopp sitter ved siden av kapteinen, som ler mens han svarer kort og ser mot Van Dijk: – Du kan ta denne, he-he!

Henderson fortsetter: – Vi føler oss privilegerte over å ha ham som vår manager, han har gjort det fantastisk, og vi har lært veldig mye av ham.

– Vi er fullt klare over at Real Madrid er et fantastisk lag. Men dersom vi spiller på den måten vi vet vi er i stand til, vet vi at vi kan straffe Madrid.

Van Dijk: – Elsker å spille her

Van Dijk: – Fra dag én har guttene, manageren, staben og folkene rundt fått meg til å føle meg så velkommen. Det hjelper mye. Resultatene har også hjulpet mye!

– Liverpool er laget mitt, og Anfield er hjemmet mitt. Jeg elsker å spille for denne klubben. Vi ønsker å klare dette sammen.

Henderson: – Det er i Liverpool FCs DNA å vinne trofeer, og jeg mener vi utvilsomt er på vei i riktig retning for å oppnå det. Vi har gjort det fantastisk bra ved å komme til dette stadiet. Vi ønsker å bli husket for å ha vunnet trofeet her.

Spillerne forlater scenen for å forberede seg til treninga. Klopp sitter igjen.

– Spillerne har gitt meg en ny sjanse

Tyskeren spørres om å sammenlikne dette med finalen som Dortmund-manager i 2013. Den gang tapte de gule mot rivalen Bayern München.

– Champions League-finalen er veldig stor. Som manager har man mye å gjøre i forberedelsene. Mest av alt må man bevare roen, være behersket, sånne ting. Jeg er ganske sikker på at jeg var mer ivrig i 2013. Jeg trodde det var en en-gang-i-livet-mulighet. Jeg visste at jeg hadde lyst på denne sjansen igjen, og nå er jeg her fordi disse guttene har gitt meg den sjansen igjen.

Om Zidane

Klopp får spørsmål om Real Madrid-manager Zinedine Zidane, og om «den korte tiden» hans i yrket kan være en svakhet.

– Hvis folk tror at Zidane ikke har den taktiske kunnskapen ... da tenker de nok det samme om meg. Dersom de to managerne i finalen ikke kan nok om det taktiske, hva sier det om fotballen?

– Zidane var en av de fem beste spillerne gjennom alle tider. Han kan vinne Champions League for tredje gang som manager allerede. Jeg må jo forvente at han er briljant. Laget hans jobber sammen slik som en klokke fra Sveits.

Plenty av finalerutine i Madrid

De kongehvite fra den spanske hovedstaden har vunnet turneringen de to siste sesongene – og i tre av de fire siste.

– Erfaring er veldig viktig. Jeg er sikker på at de er mer trygge i sekundet før kampstart, men det går fint. Kampen ender ikke da. De har fortsatt ikke møtt oss, og vi er Liverpool. Vi er ikke bare et veldig bra fotballag; denne klubben har det i DNA-et sitt at den kan oppnå store ting. Ingen forventet at vi skulle være her, men vi her er. Fordi vi er Liverpool.

– Vi har en liten treningsøkt i kveld, og så skal vi vise hva vi har lært. Dette er mulig. Det handler om å utnytte egne styrker og tilpasse seg det motstanderen varter opp med.

– Salah er full av styrke

Klopp får spørsmål om Mohamed Salah og fasten under Ramadan. Skal ikke Salah spise eller drikke i de mange timene før avspark?

– Religion er en privat greie, så det er ingenting å si om det. Men alt er bare bra. Dere får se ham på trening og her ute i morgen. Han er full av styrke, slik du er nødt til å være foran en Champions League-finale.

Naturlig nok får Klopp også spørsmål om Salahs mulighet til å vinne Gullballen.

– Det er ikke viktig. Ingen manager er interessert i det. Messi og Ronaldo fortjener sin hyllest og alt de har vunnet. I en årrekke har de vært på det nivået, og der er de fortsatt, selv om de er 30 år og noe.

– Om Mo kan klare det, får vi se. Han har et fantastisk potensial. Det gjenstår én kamp, men denne sesongen har vært enestående. De neste sesongene vil vise om han er i stand til å gjøre noe liknende.

Om «avtalen» med spillerne

– Vi kom tidlig frem til en enighet da vi begynte å jobbe sammen. Jeg er ansvarlig for tapene; spillerne er ansvarlig for seierne. Det er sånn jeg ser det, sier Klopp.

– Guttene har ingenting å tape, legger han til.

Ikke en tynn kamptropp

Liverpool-manageren påpeker at alle spillerne som er med i troppen til Ukraina, er spilleklare.

Det inkluderer da typer som Adam Lallana og Emre Can, som har slitt med skader.

– Vi har ikke den samme kvaliteten på benken som Real Madrid, for Vázquez og Asensio er unge, men har utrolige kvaliteter, i tillegg til de andre som sitter ved siden av dem. Dette handler ikke om å sammenlikne oss med alle deres gode sider. Vi har den beste benken vi har hatt på ukesvis. Vi er så «freshe» vi bare kan være. Fitness kommer ikke til å være et problem.

– Vi gjør dette på vår måte

– For å vinne en finale har ethvert lag tidligere trengt litt flaks. Det trenger vi i morgen også. Vi må være klare for alle utfordringene som venter i kampen. Men vi kommer aldri til å sammenlikne noe de har med noe vi ikke har. Vi er fornøyde med våre verktøy. Vi ønsker å bruke dem.

– Kanskje har noen få klubber bedre ting enn hva vi har. Men de er ikke i finalen! Vi ønsker å gjøre dette på vår måte, så får vi bare se hva det ender med.

Pressekonferansen er over. Talsmannen forteller reporterne at de kan følge den første timen av Liverpool-treningen som nå følger.

– Det var forresten ikke min idé, skyter Klopp inn med et smil, til latter fra salen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]