Før kamp i motstanderleiren:Skaden som får Chelsea-supporterne til å bite negler

Mot West Ham forrige helg haltet Antonio Rüdiger av banen. Hvorvidt tyskeren rekker lørdagens kamp kan bli matchavgjørende, mener supporterlederen.

27. sep 2018 kl 17.24 Arve Corneliussen

– Jeg vil si at uten Rüdiger, er det 70-30 fordel Liverpool. Med ham er det 50-50, vurderer Chelseas supporterleder Øystein Vinje.

Fra å være ligaens mest solide defensive lag, har de blå fra London sakte, men sikkert havnet i en situasjon som minner om forsvarstrøbbel.

Gary Cahill er blitt rusten i en alder av 32, David Luiz kan gjøre feil og Andreas Christensen er urutinert. Det siste halvåret er det Rüdiger som har stått frem, ifølge Vinje.

Foran lørdagens storkamp har den tyske kraftstopperen status som usikker.

– Blir ikke Rüdiger klar, blir det et spørsmål om du skal kjøre rutine i Cahill og miste fart, eller satse på mer fart i Christensen. Men da mister du rutinen. Christensen glipper på noen urutinerte ting. Du så det til tider i går, da han nesten hadde assist til Sturridge. Cahill har mer rutine, men er litt tregere. Det er ikke en fordel mot Salah og Mané, konstaterer Chelseas supporterleder.

Massive forandringer

Med superoffensive Maurizio Sarri inn for defensive Antonio Conte i sommer, har Chelsea endret form totalt.

En av de store forandringene, er at forsvarsrekken nå består av fire menn heller enn tre med to vingbacker.

En utfordring, mener Vinje.

– De svakhetene vi har er at forsvarsfireren er veldig vant til å være en treer. Azpilicueta ble veldig avslørt i går, og hadde en av sine dårligste kamper i Chelsea som høyreback. Han får ikke den støtten som i fjor, da han fikk veldig mye støtte av Moses som vingback pluss Kanté som ryddet opp foran. I år får han heller ikke fullt så mye hjelp av vingene, som har mer offensive oppgaver, forklarer han.

OFFENSIV:
OFFENSIV:  Mange hadde ventet at de offensive bidragene fra Marcos Alonso skulle bli færre da han gikk fra å være vingback til å spille som en klassisk back. Spanjolen har imidlertid fortsatt i samme spor, og står registrert med én scoring og to målgivende. I tillegg har han skaffet straffe og fremprovosert selvmål.

På motsatt back går – etter alt å dømme – Marcos Alonso inn for Emerson Palmieri. Også spanjolen med gullfoten har fått kjenne på omstillingen.

– Alonso er antageligvis en av de to-tre beste offensive backene i ligaen, men har store begrensninger defensivt med farten sin og at han er så offensiv i hodet. I tillegg har du David Luiz som er en veldig god stopper, men er typen som mister hodet til tider. Noen ganger gjør han ting en ikke skjønner at går an å gjøre, sukker han.

Ny Kanté-rolle

En annen forandring er N'Golo Kantés rolle i laget. Jorginho kom inn fra Napoli og spiller i den dypeste rolle i Sarris midtbanetreer, som betyr at Kanté har fått mer offensivt ansvar i en indreløperrolle.

– Vi Chelsea-supportere er veldig fornøyde med Jorginho. Han er en fantastisk spiller og nøkkelen i det systemet til Sarri. Kanté spiller nå i en rolle som han verken mestrer eller er best i, og har bare vært passe god i forhold til hva han har vært i den defensive rollen, medgir Vinje.

Med mindre Sarri blir fristet til å gjøre forandringer, får Kanté og Jorginho besøk av Mateo Kovacic mot Liverpool.

FORANDRINGER:
FORANDRINGER:  Maurizio Sarris superoffensive spillestil har fått kallenavnet «Sarri-ball». På lørdag venter det en helt annen type motstand enn den Jürgen Klopp har prøvd å bryte ned da Antonio Conte var manager for de blå fra London.

Det er inntil videre ikke en helt velsmurt midtbanetrio, ifølge Vinje. Særlig fikk en se det i 3-2-seieren over Arsenal på Stamford Bridge i august.

– Kanté er enda flinkere til å snappe opp løp og hjelpe stopperne enn Jorginho. Du så det i Arsenal-kampen, som bortsett fra i går er det eneste virkelig gode laget vi har møtt. De utnyttet veldig det rommet foran stopperne og bak Jorginho. De kom til to-tre gedigne sjanser ved å spille ut på siden og slå ut 45 igjen. Der er ikke Jorginho like god som Kanté til å plukke ut de løpene, mener han.

– Det var vesentlig bedre mot West Ham, uten at vi ble angrepet veldig der, heller. Sarri får den store testen først på lørdag, følger han opp.

Hazard skinner

Samtidig som Sarri fortsatt har en del problemer å løse, kan han glise for en strålende sesongstart. Bare borte mot West Ham har Chelsea avgitt poeng.

Samtidig har lagets største stjerne, Eden Hazard, gnistret med fem mål på like mange Premier League-kamper.

– Det er ikke stort annet å si enn at han er i sitt livs form. Sånn som han spiller nå, er det nivået han egentlig hører hjemme på, sier Vinje, før han forklarer hva som er annerledes kontra den skuffende fjorårssesongen.

– Han har fått litt mindre defensive oppdrag, og får lov til å bruke kreftene fremover. Også er han 27 år. Det er midt i blinken for en spiller å virkelig være på høyden da. Han har hatt tilsvarende gode kamper tidligere sesonger, men har da hatt tre-fire gode og så dårlige igjen. Nå har han funnet nøkkelen til å være jevnt bra.

I MÅLFORM:
I MÅLFORM:  Eden Hazard har åpnet Premier League-sesongen med fem mål og to målgivende på fire starter og ett innhopp. Mot Cardiff scoret han sitt første hat trick i Englands øverste divisjon.

Like foran seg i angrepsrekken kommer han til å ha enten Olivier Giroud eller Álvaro Morata. På motsatt flanke blir det Willian, med mindre Pedro kommer tilbake fra skade og tar tilbake plassen.

Bedre vinger enn tidligere, men svakere spisser, konstaterer supporterlederen.

– Spissene scorer ikke. Giroud er større og sterkere, klarer å holde på ballen og har hjulpet Hazard med et par mål. Men han scorer ikke flere mål han heller, sier han.

– Pedro har fått en veldig god sesongstart med mål og målgivende. Willian er det også mer sprut og glede i enn under Conte. Vingene – Willian, Hazard og Pedro, har fått en god start. Det skyldes at de er mye mer offensive enn defensive, tilføyer han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]