Fire år siden Klopp ble ansatt: Leverte innen sin egen «tidsfrist»

Jürgen Klopp tok over et lag som sto med 12 poeng på de første åtte kampene. Nå fire år seinere er det dobbelt så mange poeng i sesongstarten, og han har levert et stort trofé.

8. okt 2019 kl 08.59 Arve Vassbotten

I dag, 8. oktober, er det fire år siden Jürgen Klopp ble ansatt som ny Liverpool-manager.

Tyskeren tok over for et Liverpool-lag etter Brendan Rodgers som sto med 12 poeng på de første åtte kampene, hvorav halvparten hadde kommet på de siste seks.

Nå fire år seinere står Liverpool med 24 poeng på de første åtte kampene, og ikke bare er Liverpools supportere forvandlet fra «tvilende til troende », som var Klopps ønske fra sin første dag som manager - han har også levert et stort trofé til fanskaren.

– Vennligst vær tålmodig. Jeg sier ikke at vi er nødt til å vente i tjue år. Når jeg sitter her om fire år, er jeg ganske sikker på at vi har vunnet en tittel, sa Klopp på pressekonferansen han holdt dagen etter.

Den lovnaden rakk han med noen måneders margin, da laget kunne løfte Champions League-trofeet etter seieren i Madrid 1. juni.

LØFTET POKALEN:
LØFTET POKALEN:  Jürgen Klopp kunne stolt løfte Champions League-trofeet i juni.

35.000 fulgte med flyet

Forventningene var enorme til den tidligere Dortmund-manageren, og det ble rapportert at 35.000 mennesker fulgte med på Klopps privatfly til Liverpool via Flightradar.

Klopp selv ville, typisk nok, ikke hause seg selv for mye opp på sin første pressekonferanse.

«I'm the Normal One», svarte Jürgen Klopp til latter fra salen da han ble konfrontert med José Mourinhos famøse «Special One»-sitat.

Bedre enn noen annen

Tallenes tale nå fire år seinere viser at han har levert langt over normalen til Liverpool de siste årene.

I sine hele sesonger som manager har han levert topp 4-plasseringer, han har fått laget til tre europacupfinaler (to Champions League-finaler og en Europa League-finale) og han vant Champions League i 2018/2019, Liverpool har også vunnet UEFA Super Cup, og spilt i en ligacupfinale under Klopp.

Da Klopp hadde ledet klubben i 150 seriekamper nå nylig, sto han med 92 seiere i serien. Det er bedre enn noen annen Liverpool-manager har klart på de første 150. kampene.

Kenny Dalglish er nestemann på lista med 87 seiere på 150 kamper. Gerard Houllier hadde 81, det samme hadde Rafael Benitez, Bob Paisley hadde 79, Bill Shankly 77 og Roy Evans 72.

Den eneste i Premier Leagues historie med bedre tall er José Mourinho. Han hadde 105 seiere etter 150 kamper i sin første periode i Chelsea.

Sterkere og sterkere

Hvis man ser på troppen har det også skjedd store endringer siden Klopp kom inn. Da han ledet sin første kamp som Liverpool-manager mot Tottenham ni dager etter ansettelsen spilte Mignolet, Clyne, Skrtel, Sakho, Moreno, Leiva, Can, Milner, Lallana, Coutinho og Origi fra start i kampen som endte 0-0 på White Hart Lane.

Bogdán, Touré, Randall, Allen, Teixeira, Ibe, Sinclair, satt på benken.

Liverpool endte på åttendeplass i den første sesongen, men klubben kom seg til finale i ligacupen og Europa League - noe som ga grunn til optimisme.

I sin første hele sesong, i 2016/2017, klatret Liverpool opp til den viktige fjerdeplassen i Premier League, og dermed ledet tyskeren Liverpool til Champions League-fotball for første gang siden Brendan Rodgers klarte det i 13/14-sesongen og andre gang siden Rafa Benítez gjorde det i 08/09.

Sesongen etter befestet man fjerdeplassen, godt hjulpet av festfotball av trioen på topp, og laget man spilte seg hele veien til finalen i Champions League, der det ble tap for Real Madrid.

Og i forrige sesong kom Liverpool på andreplass i serien, ett fattig poeng bak Manchester City, men kunne «trøste seg» med at det ble Champions League-triumf igjen.

«Let's talk about six», sang Klopp etter at Liverpool vant sitt 6. trofe i den gjeveste europacupen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]