Slik er dagen som assistentmanager for Liverpool

Pep Lijnders har ikke vanlige ukedager, men kampdag -1, kampdag -2

9. apr 2019 kl 11.56 Arild Skjæveland

Det er snart et år siden Jürgen Klopps assistentmanager Zeljko Buvac forlot Liverpool. Han har ikke kommet tilbake - men nederlenderen Pepijn Lijnders har fått større ansvar og har overtatt jobben.

Lijnders kom til Liverpool i 2014, men aksepterte en managerjobb i NEC Nijmegen i januar i fjor. I mai fikk han sparken, og i juni var han tilbake på Merseyside.

– Jeg føler meg bra, og det er en rolle som passer meg. Spesielt ved siden av Jürgen, sier Lijnders i et stort intervju med Liverpool Echo.

– Han er motivatoren, og den som står bak alle steg vi tar, men han gir ansvar til de han stoler på. Jeg er ansvarlig for treningene, og gir direksjonene for ukens plan for å få mest utav laget. Sammen med Jürgen og Peter Krawietz bestemmer vi oss for hvor vi ønsker å gå med øktene våre, og jeg sørger for at det blir gjort. Alt vi gjør på trening er relatert til ideene våre, og alle øvelsene er spesifikt mot det vi ønsker å bygge, sier 36-åringen.

STØTTEAPPARATET:
STØTTEAPPARATET:  Pep Lijnders er nå Liverpools assistentmanager.

Prioriterer det viktigste

Lijnders sier at det er han som prioriterer hva som skal trenes på.

– Jeg prioriterer hva som er viktigst å trene på, og lar idéene våre få utløp. Våre prinsipper, men på en mindre kompleks måte. Så lager jeg spesifikke øvelser, hvor vi ønsker at spillerne skal lære, tilegne og utvikle seg. Jeg fokuserer på det vi kan kontrollere, og øver på det grunnleggende i spillet vårt, sier han.

– Jeg tror at du blir det du tror på, så vi ønsker høy standard både på og utenfor banen. Vi jobber så hardt som mulig, og ser hver økt som en kamp. Jeg prøver ikke å være noe «trenergeni» eller å gi bort for mye informasjon, men å repetere ting på vår måte i hvert eneste minutt av treningen.

PÅ MELWOOD:
PÅ MELWOOD:  Pep Lijnders kom tilbake til Liverpool FC i fjor sommer.

En typisk dag for Lijnders

Lijnders jobber tett sammen med klubbens fysiske trener Andreas Kornmayer. Kornmayer kom til klubben fra Bayern München sommeren 2016.

– En dag i fotballen handler om selve økten. Det viktige øyeblikket der du gir spillerne impulser. Jeg lever ikke med vanlige mandager og tirsdager, men kampdag minus én eller minus tre. Det er galskap. La oss starte dagen fra øyeblikket økten er ferdig. Da ser jeg økten igjen når jeg kommer tilbake til kontoret, tar noen notater, snakker med fysioterapeuten om hvem som er tilgjengelig neste dag, og om spillerne har respondert bra på økten.

– Peter viser klipp av motstanderen, mens jeg, Jürgen og Peter diskuterer organisering av både det defensive og offensive. Jürgen og jeg diskuterer og planlegger neste dag, mens Andreas gir oss data fra økten. Hvor mange sprinter, hvor mye løping i høyt tempo. Vi mener at det taktiske følger det fysiske, så det er viktig å sjekke at vi får resultatene vi ønsker.

– Når jeg kommer til Melwood på morgenen er keepertrener John Achterberg vanligvis der allerede. Noen ganger tenker jeg at han bare aldri drar hjem. Jürgen og jeg har et kort møte for å gå gjennom dagen. Peter og jeg snakker oss gjennom økten for å sørge for at alle de tingene vi vil ha med er med. Så går jeg ut og gjør alt klart.

Nært forhold til Klopp

Jürgen Klopp har installert en bane «padeltennis» på Melwood. Det er en idrett på vei frem, som av Norges Tennisforbund beskrives som en kombinasjon av tennis og squash, som kan spilles både innendørs og utendørs.

Det er det samme spillet som han utfordret Ole Einar Bjørndalen i da han besøkte Melwood i mars.

– Dersom jeg og Jürgen har tid, så spiller vi en kamp én mot én. Vi er på samme nivå, så det er en perfekt måte å få et avbrekk fra fotballen. Han finner alltid en måte å komme tilbake i kampen på, sier Lijnders til Echo.

Klopp lytter til Lijnders sine tanker og idéer.

– Jürgen er en du aldri kan slutte å lære av, for han overrasker deg så mange ganger. Livet er et lagspill. Det er bare en flott gruppe mennesker sammen. Peter er en av de beste i verden på analyse, for han finner løsninger på problemer vi kommer til å støte på, men han finner de før problemene kommer, som er veldig smart.

– Jürgen lytter til planene mine, og vi snakker oss gjennom nesten alt. Forbereder hver detalj av hvert øyeblikk i kamp. Jürgen vet så godt hva han vil, men er en som tror på samarbeid, sier nederlenderen.

Han mener Liverpool nå står bedre rustet mot lag som legger seg lavt.

– Laget spiller med mye frihet nå, og det er viktig fordi det er så mange lag som legger seg bakpå. Vi har hatt problemer tidligere med lag som legger seg dypt og kontrollerer rommet, men vi har funnet løsninger.

Liverpool - Porto spilles i kveld kl. 21.00, og sendes på TV 2 Sport 1, TV 2 Sumo og Viaplay.

PÅ MELWOOD:
PÅ MELWOOD:  Pep Lijnders er Jürgen Klopps assistent.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]