Liverpool håver inn mest av britiske lag i Europa

Den britiske bloggeren Swiss Ramble har sett på tallene og anslått hvor mye engelske lag vil tjene på sine sesonger i Europa. Liverpool kommer best ut av samtlige.

9. mai 2019 kl 17.19 Odd Sindre Tonning

Swiss Ramble, som twitrer om business-siden ved fotball, har sett på tallene bak den europeiske suksessen denne sesongen, og mener at det er Liverpool som kommer best ut av det blant lagene fra Premier League.

Stor oppgang

Liverpools suksess i Europa de to siste sesongene er grunnen til at klubben gjør det så bra. Ifølge Swiss Ramble vil klubben tjene €107 millioner denne sesongen, og kan får ytterligere €4 millioner dersom de skulle vinne hele turneringen.

Liverpools finalemotstander, Tottenham, kommer nest best ut med inntekter på rundt €102 millioner, som også kan stige med €4 millioner dersom Tottenham slår Liverpool i finalen.

Dette er en stor oppgang fra fjoråret, da Liverpool "bare" tjente €81 millioner da de nådde finalen i Kiev.

Pengene Liverpool får inn for sin innsats i Champions League i år baserer seg på ren deltagelse, som gir €15 millioner, premiepenger på €56 millioner TV-penger på €13 millioner og €23 millioner for sin UEFA koeffisient, altså hvor godt laget har gjort det i Europa de seneste sesongene.

Minst TV-penger til Liverpool

Liverpool og Tottenham får naturligvis mest premiepenger i årets Champions League med deres finalelpass, men de får ikke størst del av kaka når det kommer til TV-pengene.

Ifølge Swiss Ramble får Manchester City nesten €8 millioner mer enn Liverpool fra denne potten. Dette er på grunn av måten disse pengene blir fordelt på. Halvparten av pengene blir delt ut på bakgrunn av lagenes plassering i den foregående Premier League sesongen. Dette fører til at Liverpool bare får 10% av denne potten på grunn av sin 4. plass i fjor, mens Manchester City får hele 40% ettersom de vant ligaen.

Den andre halvdelen blir fordelt på bakgrunn av lagenes prestasjoner i årets Champions League. Her har Liverpool og Tottenham gjort det best med finalelpassene sine, og får dermed 28% av kaka, mens Manchester United og Manchester City får 22% etter å ha blitt slått ut i kvartfinalene.

UEFA koeffisienten har også noe å si for hvor mye penger man får inn fra deltagelse i Europa. Basert på klubbenes siste 10 år i Champions League blir de 35 beste klubbene rangert. Her har Real Madrid vært best, og fikk dermed €35 millioner. Manchester United har blitt rangert som det femte beste laget, og ble tildelt €31 millioner, mest av alle engelske lag.

Liverpool ble rangert som lag nummer 12, og fikk dermed €23 millioner. Manchester City fikk €1 million mer enn Liverpool da de ble rangert på 11. plass.

Tallene Swiss Ramble presenterer forteller også at samtlige engelske klubber har hatt en mer lukrativ sesong i årets Champions League enn de hadde i fjor.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]