Senegal til finale

Straffebom, VAR-drama og selvmål var oppskriften på den første semifinalen av Afrikamesterskapet, da Sadio Mané og Senegal sikret seg nasjonens første finaleplass i turneringen.

14. jul 2019 kl 20.37 Odd Sindre Tonning

Det ble høydramatisk da Tunisia og Senegal møttes til den første semifinalen i Afrikamesterskapet på søndag kveld. Til slutt var det Senegal som trakk det lengste strået.

Straffebom og selvmål

Kampen inneholdt det meste, selv om det ikke ble scoret mange mål. Et kvarter før slutt fikk Tunisia en kjempesjanse til å avgjøre da Kalidou Koulibaly blokkerte en avslutning med hånda.

Ferjani Sassi gikk opp for å ta straffen, men presset ble kanskje for mye for han, da han satte en svak straffe som målvakt Alfred Gomis lå og ventet på i sitt høyre hjørne. Han holdt ballen i fast grep, og Senegal kunne puste lettet ut.

Det kunne Tunisia også gjøre ikke lenge etterpå. Dylan Brown felte Ismaila Sarr inne i boksen, og dommeren pekte nok en gang på straffemerket. Denne gangen var det Senegals Henri Saviet som la ballen til rette for å ta straffen. Den var betydelig bedre enn Sassi sin, men Mouez Hassen klarte å rekke ned til hjørnet i tide til å redde straffen.

Dermed ble det målløst etter 90 spilte minutter, og kampen måtte til ekstraomganger. Der var det Senegal som trakk det lengste strået, etter at Dylan Bronn var uheldig og scoret et selvmål. Senegal hadde frispark på ute kanten, og det ble slått dypt inn i feltet. Dit kom målvakt Hassen og bokset ballen unna. Men boksingen gikk ikke lenger enn til ansiktet til Bronn, før den trillet over streken og sendte Senegal til finalen.

VAR-drama

Senegal hadde også sjanser til å score tidligere i kampen. Etter 26 minutter kom Youssouf Sabaly fri fra to motspillere og prøvde lykken fra kanten av 16-meteren. Dessverre for han var ikke lykken helt på hans side, og avslutningen smalt i stolpen og ut.

Like før pausen fikk Sadio Mané en god mulighet til å score kampens første mål da han ble spilt fri inne i boksen, men hans avslutning gikk like til side for mål.

Sassi fikk en god sjanse like etter pause, men Gomis leverte en god redning da han stoppet Sassis avslutning og slo den ut til en corner.

Saviet forsøkte å gjøre opp for straffebommen sin like før full tid, da han smelte til på en volley. Den gikk like til side for stolpen, og Senegal og Tunisia måtte dermed spille 120 minutter med fotball før en avgjørelse ble tatt.

Etter 115 minutter trodde Tunisia at de hadde fått en enorm sjanse til å komme tilbake i kampen da Idrissa Gueye ble avblåst for hands inne i straffefeltet. Men VAR grep inn, og dommeren gikk tilbake på avgjørelsen sin.

Dermed var det Senegal som kunne juble høyest i Egypt, etter å ha sikret seg en finaleplass i Afrikamesterskapet for første gang i nasjonens historie. Der møter de vinneren av Algerie-Nigeria på søndag kveld. Finalen spilles 19. juli.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]