Van Dijk årets spiller i Europa!

Van Dijk slo Messi og Ronaldo, og Alisson Becker ble årets keeper.

29. aug 2019 kl 19.18 Arve Vassbotten

Torsdag delte UEFA ut prisen for årets spiller i Europa. Den gikk til Liverpools forsvarsgigant Virgil van Dijk, som slo både Cristiano Ronaldo og Lionel Messi i kåringen.

Han er med det den første forsvarsspiller som har blitt kåret til «UEFA Player Of The Year».

– Aller først trenger jeg å takke alle mine lagkamerater. Uten dem, og uten staben selvsagt, ville jeg ikke oppnådd det jeg har det siste året. Jeg takker selvsagt også familien min.

– Jeg er ikke en spiller som var 18 år gammel og kom til topps med en gang, jeg måtte jobbe hardt for hvert steg. Det er slik jeg er, og jeg er veldig fornøyd med det.

– Jeg er veldig stolt over å få dette trofeet, og en stor takk til alle som har hjulpet meg på veien, sa van Dijk fra scenen.

The Kopite-redaktør Torbjørn Flatin er veldig fornøyd med at en Liverpool-spiller stakk av med prisen.

– Det skal innrømmes at det kom en liten knyttet neve fram da Virgil van Dijk ble kåret til årets spiller i UEFA. Det fra en som i utgangspunktet ikke er overvettes opptatt av slike kåringer, sier Flatin.

– «It feels alright», sa store Virgil som vanlig ice cool på spørsmål om hvordan det var å sitte ved siden av Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Det var det, men å se en fra Liverpool komme frem å hente trofeet istedenfor en at de to legendene varmet virkelig.

– Du kunne se det på Ian Rush i salen også, smilet gikk omtrent rundt. Vi hadde Alisson som årets keeper også, og røsket virkelig bra med oss fra premiebordet. Det forteller mye om statusen til Liverpool Football Club per i dag.

Slik kåres vinneren

Vinneren av «UEFA Player Of The Year» kåres av en jury bestående av de 80 trenerne som hadde lag i gruppespillet av Champions League og Europa League, i tillegg til 55 journalister som er valgt ut av European Sports Media group, en fra hvert av UEFAs medlemsland.

Hvert jurymedlem velger sine topp tre. Den som kommer på første får 5 poeng av hver, andreplassen får 3 poeng og tredjeplassen ett poeng. Trenerne fikk ikke stemme på sine egne spillere.

Van Dijk fikk 305 poeng foran Messi med 207, og Ronaldo på 74 poeng.

Her er listen over de som ikke nådde opp i topp tre, tre Liverpool-spillere havnet på plassene bak van Dijk, Messi og Ronaldo.

4 Alisson Becker (Liverpool og Brasil) – 57 poeng
5 Sadio Mané (Liverpool og Senegal) – 51 poeng
6 Mohamed Salah (Liverpool og Egypt) – 49 poeng
7 Eden Hazard (Chelsea/Real Madrid og Belgia) – 38 poeng
8 Matthijs de Ligt (Ajax/Juventus og Nederland) – 27 poeng
8 Frenkie de Jong (Ajax/Barcelona og Nederland) – 27 poeng
10 Raheem Sterling (Manchester City og England) – 12 poeng

Alisson vant pris

Liverpool var også godt representert ellers under kåringene i Monaco. Både Alisson Becker, Trent Alexander-Arnold og Jordan Henderson, og Sadio Mané kunne vinne priser.

Alisson Becker ble kåret til årets keeper, og Virgil van Dijk ble også kåret til årets forsvarsspiller.

– Vi hadde noen gale dager, vi vant seint mot Newcastle og så skulle vi spille mot Barcelona med lite forberedelser. Atmosfæren var utrolig og alt fungerte på den dagen, sa van Dijk om kampen mot Barcelona på Anfield da han ble intervjuet sammen med Messi og Ronaldo.

Frenkie de Jong ble årets midtbanespiller, der med nådde ikke Jordan Henderson opp i den kåringen. Det gjorde heller ikke Sadio Mané i kåringen av årets angrepsspiller, som ble vunnet av Messi.

Første vinner for kvelden var Eric Cantona, som vant UEFA President's Award. Cantona holdt en høyst merkverdig takketale, og sa blant annet:

«Soon science will not only be able to slow down ageing of cells, it will fix cells and so we will become eternal. Only accidents, crimes, wars will kill us but unfortunately crimes and wars will multiply. I love football. Thank you.»

UEFA Player Of The Year:
Nominerte: Virgil van Dijk, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo.
Vinner: Virgil van Dijk

Goalkeeper of the Season:

Nominerte: Alisson Becker, Hugo Lloris, Marc-André ter Stegen.
Vinner: Alisson Becker

Defender of the Season:

Nominerte: Trent Alexander-Arnold, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk.
Vinner: Virgil van Dijk.

Midfielder of the Season:

Nominerte: Frenkie de Jong, Christian Eriksen, Jordan Henderson.
Vinner: Frenkie de Jong

Forward of the Season:

Nominerte: Sadio Mané, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo.
Vinner: Lionel Messi

Women's Player of the Year:

Nominerte: Lucy Bronze, Ada Hegerberg, Amandine Henry.
Vinner: Lucy Bronze

Europa League Player of the Season:

Nominerte: Olivier Giroud, Eden Hazard, Luka Jović. Denne offentliggjørs fredag.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]