- Jeg er venn med mine spillere, men ikke deres beste venn

Jürgen Klopp om hvordan spillere kan trenes opp mentalt, og hvordan han har bygget opp sitt lag.

6. aug 2019 kl 11.38 Torbjørn Flatin

- Hvis en spiller ikke har talent for fotball, da kan jeg ikke gjøre ham til en stor spiller. Når det gjelder mentalitet, tror jeg det kan trenes opp hos mennesker, sier Jürgen Klopp i et intervju med goal.com.

Han understreker sitt poeng med et eksempel.

- Hvor lenge kan du henge på kanten av et fjell ved hjelp av en finger, når du bare har ditt eget liv å redde? Jeg har ikke peiling, men kanskje ti sekunder eller litt lengre?

- Derimot, hvis jeg må redde min lille sønn, da kunne jeg hengt der i tre dager – i hvert fall føles det slik. Jeg vil gjøre det for ham, ikke for meg selv.

- Mine spillere har det talentet. De vil henge på fjellkanten i fire år for hverandre, det er jeg overbevist om!

Skape en mentalitet

- Det er klart du kan trene deg opp mentalt, fortsetter Liverpools manager. Vi er ikke «mentale giganter» når vi er født. Ingen er det. Livet gjør oss til det vi er.

- Angående fotball kan dårlige erfaringer hjelpe oss mye. Hvis du taper en kamp er det ikke så hyggelig, men hvis du kan bruke det til noe fornuftig inngir det fornuft. Hvis ikke, er det meningsløst.

- Hvis du kan sørge for at små tap i livet gjør deg sterkere, da kan du skape en mentalitet. Det er veldig fint å være en del av det her.

Å utvikle spillere

Klopp har beholdt noen seniorspillere siden han kom for snart fire år siden, som Henderson, Milner, Firmino, Lovren, Lallana og Gomez.

- Da jeg kom hit var det ingen som likte dette laget, ikke laget selv en gang, uttaler Klopp. – Det er sannheten, men det er helt annerledes nå.

- Det dreier seg om utvikling, om å bruke tid, og tålmodighet som du gir spillerne.

- Det er klart det også dreier seg om å få inn kvalitet. De eneste to kjøpene hvor vi tenkte «dette er fulltreffere» var da vi signerte Ali og Virg.

- De andre måtte vi utvikle. En kan kalle dem prosjekter hvor vi måtte se hvordan de greide seg i Premier League, hvorvidt de var stabile nok, slik ting.

- Gini Wijnaldum og Andy Robertson for eksempel, de kom til Liverpool etter å ha vært i klubber som rykket ned. De var lette å hente for oss, men fra utsiden var de ikke opplagte transfermål. Vi måtte arbeide med disse spillerne.

Handler om respekt

- Jeg liker folk, fortsetter manageren som blander stor fagkunnskap med evne til å lede mennesker.

- Livet dreier seg om forhold mennesker i mellom. Ikke bare innen fotballen, men generelt. Det er det samme med spillere. Som jeg har sagt hele tiden - jeg er venn med mine spillere, men ikke deres beste venn.

- Alle ønsker å spille mer, men til slutt dreier det som om respekt. De må respektere meg som et menneske og som deres sjef, og jeg må respektere dem.

- Sannheten kommer fram når det ikke går så bra, og det var i slike øyeblikk hvor vi kom nærmere hverandre. Vi tapte tre finaler, og guttene kunne fortsatt se hverandre i øynene.

- De bare ikke ønsker suksess, de forlanger det.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]