Endret taktikken da angrepsplanen ikke fungerte

– Det er annerledes mot lavtliggende lag, forklarer Klopp.

14. sep 2019 kl 19.27 Marius Rabben

Manageren forandret på angrepskonstellasjonen til Newcastle-kampen, og plasserte Roberto Firmino på benken til fordel for Divock Origi.

I utgangspunktet ble Sadio Mané følgelig flyttet inn sentralt, med Origi på venstresiden. Det gikk ikke som ønsket, erkjenner Jürgen Klopp, som tok grep allerede før Origi måtte ut.

– Fungerte ikke

– Det var min idé å starte med Sadio sentralt og Divock ute til venstre, forteller tyskeren på pressekonferansen etter sesongens femte ligaseier.

– Det fungerte ikke veldig bra i dag, men det har det gjort tidligere. Men i dag, mot et lavtliggende lag, er det litt annerledes.

– Derfor gjorde vi en taktisk endring underveis i kampen, sier han.

I intervjuet med BT Sport rett etter kampen utdyper Klopp at Origi, som han påpeker at «selvsagt kan spille i den posisjonen», ofte lå litt for bredt på kanten, slik at Mané ikke fikk utnyttet rommene godt nok.

– Sadio kan bruke plassen mellom linjene veldig bra, så det var planen. Vi hadde ikke lyst til å holde Bobby Firmino ute, men fra tid til annen må vi være fornuftige og gjøre det, spesielt etter lange reiser (fra landslagsoppdrag), så derfor gjorde vi det nå.

Men dessverre for Origi fikk ble det ikke særlig med spilletid etter Klopps justeringer før han måtte kaste inn håndkleet, etter å tidligere i kampen ha tråkket over.

Tok styringen

Belgieren haltet av banen etter 37 minutter, Firmino kom inn, og brasilianeren leverte til bestemannsprisen hos Liverpool.no.

– Når Bobby kommer inn i sin naturlige rolle, er Sadio veldig fleksibel i det rommet. Mo var veldig god i én-mot-én-situasjonene mot fysisk sterke spillere, fortsetter Klopp.

– I periodene hvor vi var mer fleksible med Sadio og Bobby sine posisjoner, og da vi oftere ga Mo ballen i beina, med muligheter til veggspill i og rundt boksen, styrte vi kampen.

– Det var åpenbart viktig. Vi vant mange andreballer, og det var ikke så mange kontringer lenger, så da var det en veldig bra kamp.

– Begynte å kose meg etter 25 minutter

Og det trengte virkelig Liverpool etter en svært slurvete og tam åpning på kampen.

– Jeg begynte å kose meg etter 25 minutter, rundt da vi møtte opp i kampen. Vi trengte det, sier Klopp.

– Vi ønsket ikke at det skulle være sånn, men det er ikke usannsynlig at sånt skjer fordi det er veldig vanskelig.

Newcastle tok overraskende ledelsen allerede etter sju minutter da Jetro Willems dunket ballen opp i krysset fordi Adrián. Så gjorde de det vanskelig med en forsvarsmur som satset på kontringer.

– Newcastle gjorde som de pleier. Det klarer de veldig bra, og de er alltid en trussel på kontringer. Det er vanskelig å presse dem fordi de spiller den ballen tidlig opp og ligger hele tiden i en formasjon for å ta andreballene.

– Og så har de hurtigheten til å angripe i bakrommet, pluss at Joelinton er fysisk sterk i de duellene. Det var sånn de scoret målet sitt. Vi opphevet dessverre offsiden.

Måtte finne rytmen

– I alle de andre situasjonene var de i klare offsider, men dette var øyeblikket deres. Og da vet vi alle at kampen ikke blir enklere.

– Vi trengte 15–16 minutter til på å sette rytmen etter det, for man må spille mye hurtigere enn vi gjorde i første del av kampen.

Utlikningen kom ved Mané etter 28 minutter, da han limte ballen i krysset foran The Kop, før samme mann satte inn 2–1 fem minutter før pause, da etter fremspill av nettopp Firmino.

– Målene var nydelige. Det første var sensasjonelt, sier Klopp.

– En god ball av Robbo, sensasjonell avslutning fra Sadio. Det andre målet var en gjenvinning, så umiddelbart en ball i bakrommet. Et supert løp av Sadio, som var årvåken og på plass.

Etter pause kom Liverpool til flere gode muligheter, men scoret bare én gang. Det var til gjengjeld et flott mål av Mohamed Salah, lekent og glimrende fremspilt av Firmino.

Bestemannsprisen

– Det tredje: Nydelig. Men vi hadde noen enda bedre angrep som ikke ble avsluttet godt nok. Det var noen bra perioder med fotball i dag, sier Liverpools manager.

At det var Firmino som fikk bestemannsprisen, er han imidlertid godt fornøyd med.

– Ååh, okay, det liker jeg! Velfortjent, min venn, sier Klopp til BT Sport.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]