Oppsiktsvekkende statistikk:Salah blant Premier Leagues mest kreative spillere i 2020

En oppsiktsvekkende statistikk belyser at Salah er blant Premier Leagues mest kreative spillere. Også Naby Keita gjør seg bemerket i positiv forstand.

1. jan 2021 kl 13.57Jens Hapnes Rege

At Mohamed Salah er blant ligaens og verdens beste målscorere er viden kjent. At han er blant ligaens mest kreative spillere virker mer tvilsomt, men statistikken fra 2020 viser akkurat det. 

Bare to bedre

Bare to spillere skapte flere sjanser for lagkamerater i åpent spill enn Mohamed Salah i 2020 - Kevin de Bruyne og Riyad Mahrez. Det skriver The Athletic i sin statistiske oppsummering av PL-året.

De to Manchester City-spillerne skapte sjanser verdt henholdsvis 0,46 og 0,32 mål for laget sitt per kamp. Liverpools lynving skapte sjanser verdt 0,28 mål per kamp.

Noe annet som er oppsiktsvekkende er at Liverpools toppscorer ikke er på topplisten over spillere som kommer til flest og best muligheter, selv om han er toppscorer i ligaen.

Chelseas Tammy Abraham og Olivier Giroud topper den listen, mens Sadio Mané og Diogo Jota er Liverpools representanter på listen, på 13. og 14. plass. 

KREATIV KRAFT: Salahs egoistiske rykte er ufortjent.

KREATIV KRAFT: Salahs egoistiske rykte er ufortjent.

Keita imponerer

En annen Liverpool-spiller som imponerer på statistikken er Naby Keita. På listen over sjanser skapt i åpent spill er de fleste spillerne angripere, vinger eller offensive midtbanespillere. 

Liverpools midtbanedynamo er helt oppe på 11. plass på den listen med 0,23 sjanser skapt per kamp, bare marginalt bak spillere som Bruno Fernandes og Adama Traore (0,24). Han er foran Harry Kane og Jack Grealish.

Samtidig gjør han det bemerkelsesverdig bra på de defensive statistikkene. 

Bare fire spillere vinner ballen tilbake oftere enn guineaneren per kamp, blant dem spillere som N'golo Kante og Wilfred Ndidi, som bare er marginalt foran Keita. I tillegg er han spilleren som takler tiende mest i Premier League per kamp, foran Fabinho. 

Keita kan altså både være en kreativ kraft og en viktig defensiv brikke når han er skadefri og i form. 

TØYER UT: Hold deg skadefri, Naby.

TØYER UT: Hold deg skadefri, Naby.

Andre funn

Det var også noen andre interessante funn i artikkelen, sett med Liverpool-øyne.

Jota og Mané er begge blant spillerne som kommer i best scoringsposisjoner og som dribler mest. Alex Oxlade-Chamberlain er noe overraskende blant spillerne som vinner ballen tilbake hyppigst.

Det var to lag som presset oftere enn Liverpool i 2020, Leeds United og Southampton. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]