Finland med historisk seier i kampen der Christian Eriksen måtte ha livreddende førstehjelp

Finland tok en historisk seier, men EM-kampen vil huskes for de dramatiske minuttene da Christian Eriksen segnet om på banen.

12. jun 2021 kl 21.48Jens Bessesen

EM-kampen mellom Danmark og Finland ble stoppet på dramatisk og grusomt vis da Christian Eriksen ble liggende livløs på banen. Spillernes reaksjon tydet på at det var en alvorlig hendelse, og tv-bildene viste at 29-åringen fikk livreddende førstehjelp av det medisinske apparatet i Parken i København. Medspillerne var i gråt ute på banen og da Eriksen ble sendt til sykehus var det mange som fryktet det verste.

Kampen ble midlertidig stoppet etter den forferdelige hendelsen, men etter en time ble det opplyst at kampen skulle spilles ferdig samme kveld. Dette betydde at det var kommet gode nyheter fra sykehuset. Det danske fotballforbundet kunne opplyse at Eriksen var våken og at tilstanden var stabil. Han hadde også snakket med sine lagkamerater via FaceTime, og lagkameratene bestemte seg derfor for at de ville spille videre.

Stillingen i kampen var på det tidspunktet 0-0, og det gjenstod 50 minutter av kampen.

Liverpool-link

Danmark var på forhånd storfavoritt mot Finland, som deltar i sitt første store fotballmesterskap i landslagets historie. Laget som spilte på hjemmebanen Parken styrte også store deler av kampen, men det var finnene som skulle ta ledelsen da Joel Pohjanpalo stanget inn et innlegg.

Journalist Lewis Bower kan opplyse at det finnes en Liverpool-link hos Pohjanpalo. I mars 2012 var han nemlig på prøvespill i klubben, men han skal ha takket nei til en treårskontrakt fordi det ikke var realistiske muligheter for å spille for førstelaget. Ifølge Bower er han en stor Liverpool-supporter. 26-åringen spiller for Bayer Leverkusen, men tilbrakte denne sesongen på lån i Union Berlin sammen med Taiwo Awoniyi og Loris Karius fra Liverpool.

Med 1-0-ledelse og en halvtime igjen å spille la Finland seg enda dypere i banen. Det så bokstavelig talt ut til å straffe seg, da Anthony Taylor ga danskene straffespark etter 74 minutter. Men Tottenham-spiller Pierre-Emile Højbjerg satte ballen lavt og svakt, og Lukas Hradecky fikk en enkel jobb med å redde straffesparket.

Finland klarte å holde ut de siste minuttene, og tar dermed en overraskende og historisk seier.

Fotballverden i sjokk

Men det er ikke resultatet som kommer til å bli husket best fra denne kampen. Da Eriksen gikk ned like før pause gikk fotballverden inn i en sjokktilstand.

«Praying for you Eriksen», skrev Alisson Becker. «Christian Eriksen. My inside is shaking for him», skrev John Aldridge.

Liverpool FC sendte som mange andre ut en tweet med støtte til Eriksen.

Vi sender våre tanker til Christian Eriksen, familien og lagkameratene. Langt viktigere enn resultatet er det at Eriksen kom fra det med livet i behold.