Stortalentet som takket nei til Liverpool storspilte mot Italia

Etter kampen mente Micah Richards i BBC studio at Jeremy Doku ikke fortjente å være på det tapende laget.

3. jul 2021 kl 21.01Einar Kvande

Jeremy Dokus storspill var ikke nok for Belgia i EM-kvartfinalen mot Italia i går kveld. 

Basert på angriperens gode spill mot italienerne vil Liverpool-ledelsen angre på at de ikke fikk fatt i stortalentet da de hadde sjansen. Liverpool hadde nemlig spilleren på blokka lenge, og forsøkte å hente ham i 2018, da de hadde han besøk i klubben.

Da Anderlecht fikk låne Lazar Markovic, krevde Liverpool å få snakke med unggutten.

– Vi hadde ikke noe valg. Liverpool sa til oss: «dere kan låne Markovic, men vi ønsker å snakke med Doku», sa klubbens manager Herman van Hoolsbeek den gang, ifølge Kristof Terreur som dekker engelsk fotball for den belgiske avisen Heute Laatste Nieuws (HLN). 

Takket nei

Doku var den gang 15 år gammel, og reiste til Liverpool sammen med familien.

– Mo Salah ga ham drakten sin, og Jürgen Klopp hadde en lang samtale med oss. Han fortalte oss at Jeremy kunne bli Sadio Manés erstatter, fortalte spillerens far, David Doku til HLN.

– Liverpool viste oss skolen, huset der familien ville bo, og hvilken bil vi ville få. Dersom vi ønsket det, skulle også klubben fikse meg en jobb. Vi fikk også høre hva sønnen vår kom til å tjene, sa Doku senior.

Den gang var det ingen interesse fra hovedpersonen selv.

– Jeremy var aldri interessert. Han ønsket ikke å gå til Liverpool, eller til England. Han ble glad da vi sa at vi skulle dra hjem igjen, og svarte: «da kan jeg trene igjen med Anderlecht i morgen».

I steden valgte Doku å skrive under for franske Rennnes drøye to år etter Liverpool-besøket. 

Skaffet straffespark

Selv om Belgia nå er slått ut av EM viste 19-åringen seg fra sin beste side mot Italia fredag kveld.

Micah Richards sa i BBC studio etter kampen at Rennes-spilleren ikke fortjente å være på det tapende laget. 

Nico Barrella og Lorenzo Insigne sendte Italia i en tomålsledelse, men det var Doku som fikk Belgia inn i kampen igjen da han ble felt av Giovani Di Lorenzo etter et sugende løp inn i feltet.

Romelu Lukaku satte straffesparket i mål, men det var ikke nok for Roberto Martinez sitt lag.

Doku fortsatte imidlertid å gi italienerne problemer gjennom hele kampen.

Pratet mye med Mané

I 2018 bønnfalt Liverpool altså nærmest unggutten om å slutte seg til dem, og både Jürgen Klopp, Steven Gerrard og Georgini Wijnaldum brukte alle sine overtalelseskunster uten å lykkes.

– Jeg ville snart fylle 16 år, og da kan du signere en proffkontrakt. Mange lag var ute etter meg. Alle snakker om Liverpool, for interessen fra dem var mest konkret, men Arsenal og Chelsea var også interesserte. Jeg hadde samtaler med Jürgen, Mané, Wijnaldum og Gerrard. Jeg snakket mye med Mané, men vi snakket ikke så mye om fotball. Vi snakket om alt annet, har Doku forklart senere.

– Han sa jeg var ung, og fortsatt hadde tid. Han prøvde ikke å overtale meg, eller si at jeg skulle dra dit, for der ville jeg få suksess. Jeg foretrakk å ta det rolig. Som 15-åring visste jeg hvilken rute jeg foretrakk, og jeg bestemte meg for å bli værende i Anderlecht. 

– Når jeg blir spurt om jeg angrer på den avgjørelsen, så sier jeg nei, for Liverpool ville ha meg når jeg var 15 år gammel. Dersom Liverpool liker meg, vil de komme tilbake etter meg senere. Det er jeg sikker på. Det er opp til meg å spille bra. 

Liverpool vil nok i alle fall ha merket seg forestillingen hans mot Italia i går.