I dag skal ståplasser tas i bruk for første gang på nesten 30 år

Liverpools bortekamp mot Chelsea blir den første til offisielt å teste «safe standing» i Premier League.

Manchester United, Manchester City, Tottenham, Cardiff og Chelsea er klubbene som er med i prøveprosjektet som skal teste ut trygge ståplasser. Klubbene er del av et testprosjekt som følges av CFE Research, og myndighetene vil vurdere om «safe standing» kan bli innført for første gang siden det ble forbud mot ståplasser i England i 1994. 

Dagens kamp mellom Chelsea og Liverpool er først ut i prøveprosjektet, og ifølge Daily Mail er Chelsea trygge på at gjennomføringen kommer til å gå knirkefritt. Klubben har allerede testet ut trygge ståplasser i sitt eget lille prøveprosjekt denne sesongen, og så langt skal resultatene være oppløftende. 

Liverpool gjør egne undersøkelser

Chelsea har installert 12.000 slike plasser på Stamford Bridge. På plassene er det mulig å både stå og sitte, og det er installert rekkverk foran hver plass slik at man unngår situasjoner der publikum kan falle nedover på tribunen.

Klubbene vi nevnte øverst er med i prøveprosjektet. Opprinnelig trodde vi Liverpool også skulle være det, men i høst skrev Press Association at klubben heller ønsket å gjøre egne undersøkelser, slik også Chelsea har gjort. 

På Anfield er det installert 1800 slike plasser på The Kop, og ytterligere 6000 plasser på Anfield Road End er i planene. Liverpool har vært opptatt av å ikke kalle sine nye seter for «safe standing», men «rail seating». Konseptet er mer eller mindre det samme, men grunnen til at Liverpool FC unngår å bruke «safe standing» kan være flere. 

Det var etter Hillsborough-tragedien at det ble innført krav om å bare ha sitteplasser på tribunene i de øverste divisjonene i England, og derfor har ståplasser vært et vanskelig og sårt tema akkurat for Liverpool FC og de etterlatte Hillsborough-familiene.

Margaret Aspinall, som mistet sin sønn James, og som er tidligere leder i Hillsborough Family Support Group, uttalte i høst at hun nå er positiv til «safe standing» på engelske tribuner. Dersom prøveprosjektet blir vellykket vil slike plasser kunne bli bygd på alle engelske fotballstadioner fra og med neste sesong.