– Finalen kommer til å føles som et derby

Tidligere Everton-manager Carlo Ancelotti skal møte Liverpool i Champions League-finalen for tredje gang.

– Jeg er veldig glad for å nå finalen, og det blir mot Liverpool igjen. Det blir tredje finale som manager mot dem. Jeg har bodd i Liverpool i to år, så finalen kommer til å føles som et derby, sa Carlo Ancelotti til pressen etter den dramatiske semifinalen mot Manchester City onsdag. 

Veteranen ledet spanjolene til et overraskende comeback på overtid, før seieren ble sikret i ekstraomgangene. Storklubben er nå klar for å jakte sitt trofé nummer 14 i europacupen. Nærmeste utfordrer har syv triumfer, mens Liverpool står med seks. 

Rik historie

Ancelotti har hatt mange møter med Liverpool i løpet av sin karriere, blant annet i to Champions League-finaler.

I 2005 var det Liverpool som vant, før AC Milan fikk sin hevn to år senere og Carlo Ancelotti kunne løfte Champions League-trofeet for andre gang som manager og for fjerde gang i livet. Han var også med på å vinne to ganger med AC Milan som spiller. 

28. mai 2022 skal han møte Liverpool for tredje gang i en Champions League-finale. Italieneren er den første manageren til å nå fem finaler i turneringen, og han har vunnet tre av de fire første forsøkene, senest i 2014 med laget han nå leder, Real Madrid. 

Klopp og Ancelotti fra fjorårets møte mellom Liverpool og Everton på Anfield.

Klopp og Ancelotti fra fjorårets møte mellom Liverpool og Everton på Anfield.

Ancelottis historie i møter med Liverpool går helt tilbake til 1984, da de røde vant europacupen for fjerde gang. Den gang var Ancelotti Roma-spiller, men han måtte stå over finalen på grunn av skade. 

Vi skal ikke lenger tilbake enn til i fjor for å finne sist gang den sympatiske manageren møtte Liverpool, og da var det som Everton-manager. Han ledet Liverpools byrival til én seier og to uavgjorte på tre forsøk i ligaen mot Klopps Liverpool. Det eneste tapet kom i FA-cupens tredje runde i 2020, da Curtis Jones ble matchvinner. 

Ancelotti har dessuten møtt Liverpool fire ganger som Chelsea-manager, fire ganger som Napoli-manager og to ganger tidligere som Real Madrid-manager. Han har vunnet åtte av 16 oppgjør mot Liverpool i sin managerkarriere, spilt tre uavgjort og tapt fem.

– Det blir jevnt

Ancelotti ser frem til å møte Liverpool og Jürgen Klopp igjen. 

– Jeg kjenner Jürgen godt og har stor respekt for ham og hans trenerteam. Det kommer til å bli en fantastisk finale. Det blir jevnt, sier han.

Han forklarer den imponerende bragden over Manchester City med at Real Madrid-spillerne gjorde den mentale jobben som kreves. 

– I ekstraomgangene handlet det om det psykologiske. Vi hadde mye energi, mens City ikke hadde like mye etter å ha mistet ledelsen. Da alle trodde kampen var avgjort var alt vi trengte et godt angrep. Vi ga alt vi hadde, og så trenger man litt flaks også. De var vanskelige motstandere, men laget vårt ga aldri opp, sa han. 

Ancelottis femte Champions League-finale spilles på Stade de France 28. mai.