Før kamp i motstanderleiren:Meget skuffende sesongstart

Liverpool.no har snakket med supporterleder Sven Ole Høvring, tidligere Derby-keeper Mats Mørch og Championship-ekspert Eirik Aase foran tirsdagens oppgjør.

18. sep 2016 kl 21.58 Arve Corneliussen

– Derby spiller dårlig. De klarer ikke å skape noe, det stopper opp når de kommer fremover. De finner bare ikke ut av angrepsspillet, sier Eirik Aase, mannen bak Championship Norge.

– Det er et bra tidspunkt å møte Derby på. Ingen skaper færre sjanser per kamp. Det er imidlertid litt tilfeldig at de ligger så langt nede, fordi de har møtt gode lag.

Tallene sier seg enig med Aase. De første åtte kampene har opprykkskandidaten kun scoret to mål, og ligger med sine seks poeng bare ett poeng over nedrykk.

– De har gjort noen forandringer foran sesongen. Før satset de på å beholde ballen i laget, men de har blitt mer direkte med Nigel Pearson som manager. Istedenfor sterke, tunge spisser, spiller de nå med raske og bevegelige spisser, forteller Aase.

Av hurtige spisser har Derby fått inn James Wilson på lån fra Manchester United, samt kjøpt Matej Vydra fra Watford. På tross av den tunge sesongstarten, avfeier Aase at tirsdagens motstander er et svakt lag.

– De har et av de sterkeste lagene i Championship på papiret. De har så mye kvalitet i alle posisjoner, men akkurat nå er de dårlige.

MÅLLØS:
MÅLLØS:  Denne sesongen har Tom Ince spilt sju kamper for Derby som høyreving og offensiv midtbane, men har verken scoret eller slått en målgivende pasning så langt. Foto: Propaganda

Liverpool-relasjoner

Championship-eksperten trekker frem tre spillere som spesielt farlige hos Derby.

– Tom Ince. Selv om han har vært veldig svak i starten, er han blant de beste spillerne i Championship. På sitt beste gjør han som han vil. Jacob Butterfield er også en herlig spiller. Han skaper noe når han har ballen, og har levert over lang tid.

For øvrig har Tom Ince, sønn av Paul Ince, tidligere vært en del av Liverpools akademi, men fikk bare én offisiell kamp for Liverpool. Den siste spilleren hos Derby Aase trekker frem, er Liverpool-supporter Will Hughes.

– Han er helt rå. Hughes er bare 21 år, men det føles som han har vært der i ti år. Teknikken, pasningene og overblikket er kvalitet. Han mistet forrige sesong med skade, men er tilbake i gammelt slag allerede.

En annen mann som trekker frem Will Hughes, er Mats Mørch. Den 23 år gamle keeperen har de seks siste sesongene vært en del av Derbys tropp, men fikk aldri en offisiell kamp. Mørch la dessverre hanskene på hyllen i sommer, som følge av en skulderskade.

Da Mørch kom til Derby var både han og Hughes en del av akademiet.

– Man så med engang at han var bedre enn alle andre. Han visste hvor ballen skulle, og kompliserte ikke ting. Han gjorde det veldig delikat, med fin teknikk og bra overblikk, forteller Mørch.

– Personlig liker jeg Johnny Russell. Han jobber steinhardt, og har den effekten som kan snu kampen. I tillegg har han et veldig bra venstrebein, er god med ballen, og har bra fart.

United og Chelsea

At et topplag fra Premier League kommer på besøk i er ikke uvant kost for Derby – for to sesonger siden tapte de mot Chelsea etter å ha tatt seg helt til kvartfinalen, og røk mot Manchester United i FA-cupen forrige sesong.

– I de kampene har Derby gitt dem veldig god konkurranse. De har ikke lagt seg flate, og har hatt tro på egne spillere og kvaliteter, men har samtidig spilt litt mer defensivt enn vanlig. Da satset de på raske vinger og kontringer, forteller Mørch.

Derby tapte begge kampene 1-3.

– Jeg tror Derby er fornøyde med å holde nullen i 60 minutter mot Liverpool, og så se hva som skjer. Jeg tror det er den eneste måten de kan vinne på.

Store forandringer

Mørch forteller om det som var en familieklubb da han kom, men som nå er en pengesterk klubb med ambisjoner. Endringen skjedde da Derby-fan Mel Morris begynte å kjøpe seg oppover i klubben.

– Han spyttet inn penger, og da begynte vi å kjøpe dyrere spillere, treningfasilitetene ble bedre, spillerne ble bedre, og folkene rundt ble bedre. Jeg forlot en helt annen klubb enn jeg kom til, sier den tidligere keeperen.

BENK:
BENK:  Mats Mørch fikk aldri en offisiell kamp for Derby, men var en del av kamptroppen i flere Championship-kamper. Foto: PRIVAT

Mørch, som fortsatt bor i Derby, forteller om en by som ikke er tilfreds med de dårlige resultatene i sesongstarten.

– Du kjenner det på byen, stemningen og avisene at folk er forbanna. De har et av de sterkeste lagene på papiret, men maskineriet fungerer ikke.

– At de har scoret to mål på åtte kamper ser bare ikke riktig ut, og eieren har vist flere ganger at det er resultatene som teller for manageren. Nigel Pearson har ikke evig tid.

Torres-syndrom

Sven Ole Høvring, formann i Derbys supporterklubb, er enig i Mørchs uttalelser.

– Jubelen står ikke i taket. Det virker som Pearson ikke har fått helt i gang maskineriet, og supporterne er litt avventende. Det må løsne snart, og han skal ikke tape mye mer før han begynner å få det varmt under beina, sier Høvring.

Det er et Torres-syndrom. Nå har det gått så lang tid at det bare tar enda lengre tid før ballen går over linjen.Sven Ole Høvring

Starten var den aller tyngste, da Derby verken scoret eller skapte sjanser. Ifølge Høvring har Derby skapt flere sjanser i det siste, men at spissene ikke klarer å omsette dem til mål.

– Det er et Torres-syndrom. Nå har det gått så lang tid at det bare tar enda lengre tid før ballen går over linjen. Men når noen først scorer er vi i gang, og da kommer forhåpentligvis ketsjupeffekten.

Før sesongen var den definitive ambisjonen opprykk. I ligacupen er det annerledes.

– Det er serien som gjelder. Ligacupen er bare en bonus. I trekningen håpet vi på enten et dårligere lag slik at vi kunne gå videre, eller et av de mest profilerte lagene på hjemmebane for å få litt penger i kassen.

– Mot Liverpool vinner vi kanskje én av ti kamper, så vi får håpe den ene er på tirsdag.

VILLBASSEN:
VILLBASSEN:  Richard Keogh er 188 cm høy, 30 år og fra Irland. Han har spilt samtlige minutter så langt denne sesongen. Foto: Propaganda

Villbass

I hjertet av Derbys midtforsvar spiller kaptein Richard Keogh. Høvring er ikke hans største fan.

– Han er en villbass av dimensjoner. Han kan spille bra i 85 minutter, før det plutselig kommer en stygg feilpasning eller et dårlig tilbakespill.

Den største svakheten til Derby, mener supporterlederen er innsatsen og samarbeidet i laget. Den fremste styrken mener han, i likhet med de to andre, er Will Hughes.

– Han er voldsomt bra på midtbanen. Han er litt David Silva-typen med god teknikk, men er samtidig ikke redd for å trø til defensivt.

– Jeg er ikke i tvil om at Hughes kommer til å spille i Premier League, men jeg håper det blir for Derby, avslutter Høvring.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]