Kun noen få hundre offisielle medlemmerFinsk distanse

Hvorfor vekker fotball og LFC mye mindre interesse i Finland enn hos sine skandinaviske naboer? Og hva skjer når en finsk låtskriver opplever en fotballkamp og Anfield for første gang?

11. nov 2016 kl 15.09 Ragnhild Lund Ansnes

Bare 520 medlemmer

Det var ikke kun Norge, Danmark og Sverige som fikk servert direktesendt fotball rett i stua fra England i Tippekampens glanstid, mange år før England fikk dette selv. Også våre finske naboer var heldige og fikk se den kompromissløse, tøffe fotballen fra den britiske balløya. Men mens dette resulterte i engelsk fotballfeber i Norge som bare har økt med årene, der supporterklubben vår i dag har rundt 40.000 medlemmer, har den offisielle supporterklubben for Liverpool FC i Finland (OLSC Finland) bare 520 medlemmer, i følge lederen for den finske supporterklubben:

– Medlemstallet har variert mellom 400-500 de siste årene, men vi har forsøkt å aktivere alle våre Facebook-følgere (1204 i skrivende stund), forum-deltakere og LFC-supportere som vi vet om til å bli medlem i vår supporterklubb, forteller Iiro Romo.

Finsk leder:
Finsk leder:  Iiro Romo er leder for LFCs supporterklubb i Finland.

Liten fotballinteresse i Finland

Det bor rundt 5,5 millioner innbyggere i Finland. Men der er ishockey langt mer populært enn fotball. Ishockey er sporten som samler de store finske hordene, mens det er heller glissent på oppgjør i finsk toppfotball, der lag kan ha fra bare noen hundre til noen få tusen tilskuere på de største oppgjørene.

– Det er vanskelig å anslå hvilket fotballag som er mest populært i Finland, for det finnes jo ingen offisielle tall på dette, man må bare gjette. Noen vil kanskje svare Real Madrid, Barcelona eller Manchester United. Men jeg kan love deg at vi har ambisjoner om å sørge for at nettopp Liverpool FC blir den mest populære klubben i Finland.

– Det er et stort problem for vår finske liga at de stadig mister supportere til utenlandske lag. Når det er sagt, så lærer vi fortsatt hvordan vi kan støtte og gi support til fotballag, og jeg har fått oppleve noen gode rivaloppgjør i Helsinki som mellom HJK og HIFK – om du ser bort fra all slåssingen!

Fotball og musikk:
Fotball og musikk:  Låtskriver Timo Oiva på The Albert før kampen mellom Liverpool FC og Hull i høst.

Finsk debutant på Anfield

Timo Oiva er en låtskriver fra Helsinki (Helsingfors). Han er det som kalles en signert huskomponist for Warner/Chappell og jobber hovedsakelig mot det asiatiske markedet, men han jobber også med skandinaviske og finske artister, blant annet gjennom å ha fått støtte fra Music Finland for å utvide sitt komponist-nettverk for å jobbe med andre låtskrivere.

Timo besøkte i høst Liverpool for å jobbe med den norske artisten Marie Sahba. For Liverpool er et inspirerende sted som tiltrekker seg mange musikere med sin fantastiske musikkhistorie og yrende musikkliv.

Men i fotballmekka Liverpool ble Timo både overveldet og svært fascinert over interessen for fotball. Han bestemte seg for å oppleve en kamp på Anfield for å forstå litt bedre hva fotballgalskapen handler om.

Musikkmekking i Liverpool:
Musikkmekking i Liverpool:  Timo Oiva og Marie Sahba lager låter sammen i musikkmekka Liverpool.

Finnene liker ekstremsport

Timo har aldri tidligere latt seg interesserte av fotball og hadde ikke vært på en fotballkamp.

– Jeg er mer en ekstremsport-type som liker BMX, snowboard og skating, i tillegg til ishockey. Sport ”on the the edge”, der du nærmest slåss med deg selv. Og dette er populære idretter i Finland, i tillegg til hopp og motorsport. Det sier kanskje noe om en litt trist side av Finland. Denne indre kampen, forklarer komponisten.

Som finner flest, er Timo altså opptatt av ishockey:

­– Ishockey er mer krig, brutalt effektiv, mens fotball er mer kameratskap.

Den finske popsnekreren fikk oppleve sin første fotballkamp på selveste Anfield, på hjemmekampen mot Hull 24. september, og han var spent før kampen

Fotballsangene

– Jeg vet ikke hva som venter meg. Fotball gir folk her i England, men også i Norge så mye, den innebærer så mange detaljer og samhold, så det skal bli spennende å se Anfield og fansen. Og jeg gleder meg til å høre sangene.

Timo fikk servert en målfest på sin aller første fotballkamp. Han så hjemmelaget i fyr og flamme herje i første omgang der Adam Lallana, James Milner (straffe) og Sadio Mané scoret. I andre omgang kontrollerte de røde det inn, med ytterligere to mål; et fra Philippe Coutinho og nok en scoring fra straffemerket av Milner. I tillegg fikk Hull et trøstemål, satt av Meyler.

­– Det var nesten som en musikkfestival, sa Timo begeistret etterpå. Musikk, øl, masse folk og god stemning. Første omgang serverte laget hit-parade, andre omgang var det mer en rolig jam- session, gliser finnen i skjegget.

– Hva syntes du om sangene?

Jeg syntes det var så interessant å høre på dem. Jeg følte de absolutt var på sin plass for å booste moralen til fansen. Vi er sammen om dette! Jeg fikk lyst til å skrive fotballsanger, jeg også!

Fra utsiden synes Timo at fotballen virket på enkelte nivå som religion for folk. Dessuten opplevde han idretten som noe som knytter folk sammen:

– Fotballen er som et sosialt statement: Du kan spille på banen og tjene masse penger og skaffe deg store biler. Likevel er guttene på banen avhengige av supporterne. Fotballen minner oss om at man trenger hverandre, om man har masse penger eller tilhører arbeiderklassen. Fotball er et sosialt lim.

Dessuten syntes han det var det var artig å se hvordan fotballen er trykkventil for folks følelser:

– På overflaten er engelskmenn så utrolig høflige. Da skal man ikke vise for mye følelser. Men i fotballen er det forventet og ønsket å vise masse følelser. Det var rart å se at etter at Liverpool leda 2-0 var det ingenting for dem. Det var nærmest et krav om at 5-0 var godt nok! Og spillet var overraskende hurtig. Tidlig i sesongen preges ofte hockey-kampene av å være trege, og Liverpool spilte superraskt.

Timo så kampen fra den nye Main Stand, der klubbhistorien er tungt dekorert på de nye veggene.

­– Jeg synes administrasjonen presser merkevaren og historien litt vel hardt i one linere inne på stadion-området. Men jeg føler det er noe ekte og flott ved klubben.

– Jeg tror Sami alene er den aller største årsaken til at folk i Finland har begynt å følge Liverpool FC etter 2000-tallet, og han er nok fortsatt den viktigste årsaken.Iiro Romo

Liverpool FC har fortsatt å storspille utover høsten, og forhåpentligvis er dette med på å øke interessen for de Røde ved Merseyside ytterligere i Finland, slik at Iiro Romo og den finske supporterklubben kan med sikkerhet slå i bordet med at Liverpool FC er den største supporterklubben i fremtida.

Sami Hyypiä:
Sami Hyypiä:  Den som har rekruttert desidert flest finske LFC-fans.

Mest populære spilleren i Finland

Fram til nå er det et par helt sentrale spillere som har sørget for den største finske rekrutteringen av LFC-supportere. Det levner liten tvil om at Sami Hyypiäs tid i Liverpool gjorde mye for Liverpool-interessen i hans hjemland. Hyppiä var den aller første finnen som ble kaptein i Premier League, og det skapte stor oppmerksomhet i Finland.

– Jeg tror Sami alene er den aller største årsaken til at folk i Finland har begynt å følge Liverpool FC etter 2000-tallet, og han er nok fortsatt den viktigste årsaken.

På spørsmål til lederen av den finske supporterklubben om hvem som er den mest populære Liverpool-spilleren gjennom tidende i Finland, er Iiro Romo uten tvil:

– Sami Hyypiä og Steven Gerrard! Strålende spillere, rett og slett. Men det mange andre spillere som blir høyt verdsatt som Dalglish, Rush, Barnes, Litmanen, Lucas, Alonso, den “ydmyke” nordmannen Riise og mange fler!

Supporterklubben ønsker vår finske naboklubb lykke til med rekrutteringen av nye medlemmer!

– På overflaten er engelskmenn så utrolig høflige. Da skal man ikke vise for mye følelser. Men i fotballen er det forventet og ønsket å vise masse følelser. Det var rart å se at etter at Liverpool leda 2-0 var det ingenting for dem. Det var nærmest et krav om at 5-0 var godt nok!Timo Oiva

Har du innspill til journalisten?
[email protected]