Har gitt reinsdyr og kofte til FowlerEndelig er reindriftssame Eira på Anfield

Til daglig gjeter han rein på Finnmarksvidda, som familien har gjort i mange generasjoner. Men nå har Mikkel Andreas Eira trossa uvær og gjennomført en drøm, ikledd en helt spesiell kofte: Drømmen om Anfield.

25. jan 2017 kl 17.26 Ragnhild Lund Ansnes

Folk myldrer til fra hele verden. Liverpool skal møte Swansea og foran Shankly gate stråler Mikkel Andreas Eira og hans bror John Inge. I mange år har Eira kjørt scooter i bitende kuldegrader over vidda og speida etter reinflokken, mens han har tenkt på hvor lyst han har til å reise til Liverpool.

Uvær i nord

Nå har han knapt sovet, for han ankom ikke Liverpool før i to-tida på natta. Uvær skapte flere kanseleringer og en ufrivillig tur via Tyskland. Det var bare så vidt de rakk fram til kampen:

– For to dager siden var jeg på fjellet og gjette reinflokken vår. Da var det et uvær som jeg ikke har sett maken til på lenge. Det var så ille at jeg nesten ikke kom meg ned fra fjellet til bygda med scooter. Flyet ble kansellert flere ganger og jeg ble veldig forsinka. Trodde ikke jeg kom til å rekke første kampen, for vi skal se kamp på onsdag også. Men det gikk heldigvis bra. Det føles så godt å endelig være her.

LFC-fan i over 20 år:
LFC-fan i over 20 år:  Mikkel Andreas Eira (36) har vært Liverpool-supporter i over 20 år og beundrer synet av Anfield for første gang.
Nå har jeg på meg noe veldig spesielt. Det er tanta mi som har sydd meg en Liverpool-kofte. Både tante og mamma syr kofter – men tante er vant til å sy fotballkofter, det har hun sydd før. Hun har sydd norsk landslagskofte til onkelen min.Mikkel Andreas Eira

Liverpool-fan i over 20 år

36-åringen har vært Liverpool-fan siden 1994/95-sesongen da Blackburn vant ligaen. Han har sørga for å ha Premier League-kanaler både på hytta på fjellet når han er i nærheten av flokken og hjemme, for å kunne se alle kampene. Og etter så mange år som supporter, er han altså endelig en del av folkehavet som bølger forbi oss ved foten av Shankly gate i Anfield Road. Det er spesielt en mann som skal ha ekstra ære for å ha gjort ham til lidenskapelig helrød, og det er mannen som tilfeldigvis er like gammel som ham, og som debuterte bare tre år etter at Eira var hekta på engelsk fotball og Liverpool.

– Steven Gerrard skal ha mye av æren for at jeg ble en så stor fan av Liverpool. Jeg har alltid likt ham som spiller. Men jeg nådde dessverre ikke å se ham som spiller. Det er litt trist at jeg ikke klarte å komme meg hit i tide til å se det.

Likevel, gladnyheten om at Steven Gerrard vender tilbake til Liverpool som Akademi-trener tikka inn på reisen hans til Liverpool. Og det gleder Eira at den største helten er tilbake i favorittklubben og skal være på tribunen på samme kamper som ham.

Spesialsydd LFC-kofte

Mennesker står i fotokø for å ta bilde av seg selv under den vakre smijernsporten som former ”You’ll never walk alone” i toppen. Det er bare en time før avspark. Flere stopper opp og studerer de håndsydde koftene med den store Liverbirden på. Dette er ekte vare. Hjemmesydd i skikkelige stoffer.

– Nå har jeg på meg noe veldig spesielt. Det er tanta mi som har sydd meg en Liverpool-kofte. Både tante og mamma syr kofter – men tante er vant til å sy fotballkofter, det har hun sydd før. Hun har sydd norsk landslagskofte til onkelen min. Han er Chelsea-fan.

– Hun får vel ikke sy Chelsea-kofte! Der går grensen vel grensen?

– Enig, Chelsea-kofte kan hun ikke lage. Det har jeg heldigvis aldri sett.

Tante har virkelig stått på før avreise og sydd intet mindre enn tre Liverpool-kofter før Eira-brødrene reiste til Merseyside.

– Hun har også sydd en til broren min, også har hun sydd en til Robbie Fowler. Som gave. Han er dessverre på tv-opptak i utlandet, så supporterklubben har lovet å overlevere kofta.

Fowler og Eira:
Fowler og Eira:  Robbie Fowler besøkte familien Eira under deres reinflytting våren 2014 i forbindelse med boklanseringsturneen til "Liverpoolhelter".

Besøk på vidda av Robbie Fowler

Det var på en bokturné med ”Liverpoolhelter” i 2014 at Mikkel Andreas Eira fikk storfint besøk til sin reinflokk. Robbie Fowler skulle få oppleve litt ekte samisk kultur og Finnmarksnatur. Derfor ble det organisert scootertur opp til familien Eira som holdt på med sin vårflytting av flokken.

– En Liverpool-fan i Kautokeino ringte og spurte om jeg ville ha besøk av Robbie Fowler til reinflokken min, og det kunne jeg ikke si nei til, selv om det var på våren og da er reinen urolig. Vi fikk tid til det. Det var veldig spesielt.

Fowler på tur:
Fowler på tur:  Robbie Fowler stortrivdes på snøscooter da han fikk være med på litt av reinflyttinga til familien Eira. Foto: Ragnhild Lund Ansnes.

Robbie Fowler ble kledd opp i scooterdress og skinnlue og gliste bredt der han fikk kjøre en snøscooter med betydelige hestekrefter. Da kom han inn i lavvoen til Eira sin familie og ble servert kaffe rundt bålet, ble han helt andektig av roen der oppe på vidda.

– Vi kjørte faktisk helt inn i reinflokken vår, og om våren er de veldig samla. Han fikk høre bjeller og reinen som roper på kalven sin, og han sa til meg at dette er veldig spesielt. Det er sikkert det samme som jeg synes om det å få komme på kamp.

Tett på:
Tett på:  Robbie Fowler fikk oppleve å komme tett på den samiske kulturen i Finnmark. Her tar han bilde av reinflokken.

Fowlers egen reinflokk

Etter besøket fra Fowler bestemte han seg: Han måtte ta turen til Liverpool. Men han bestemte seg også for å gi Robbie en gave.

– Da vi hadde reinen i reingjerdet etter besøket så jeg en fin reinsimle-kalv. Da tenkte jeg på Fowler og at jeg hadde lyst til å gi ham den. Den var i veldig godt hold.

Fowler bestemte seg for å gi kalven navnet Flower. Og Eira merka den som første rein i en ny flokk. Fowlers helt egen reinflokk. Og han observerte at kalven var særdeles kvikk, rask i rykket, akkurat som sin eier.

{ "value": [  {   "image": {    "value": "10844",    "dataTypeGuid": "93929b9a-93a2-4e2a-b239-d99334440a59",    "editorAlias": "image",    "editorName": "Bilde"   },   "title": {    "value": "Flower:",    "dataTypeGuid": "0cc0eba1-9960-42c9-bf9b-60e150b429ae",    "editorAlias": "title",    "editorName": "Tittel"   },   "crop": {    "value": "Her er reinkalven som Mikkel Andreas Eira bare måtte gi til Robbie Fowler som takk for besøket.",    "dataTypeGuid": "0cc0eba1-9960-42c9-bf9b-60e150b429ae",    "editorAlias": "crop",    "editorName": "Utsnitt"   }  },  {   "image": {    "value": "10839",    "dataTypeGuid": "93929b9a-93a2-4e2a-b239-d99334440a59",    "editorAlias": "image",    "editorName": "Bilde"   },   "title": {    "value": "Flower vokser",    "dataTypeGuid": "0cc0eba1-9960-42c9-bf9b-60e150b429ae",    "editorAlias": "title",    "editorName": "Tittel"   },   "crop": {    "value": "Robbies rein vokser og blir merket med eget merge for Fowlers nye reinflokk. ",    "dataTypeGuid": "0cc0eba1-9960-42c9-bf9b-60e150b429ae",    "editorAlias": "crop",    "editorName": "Utsnitt"   }  },  {   "image": {    "value": "10841",    "dataTypeGuid": "93929b9a-93a2-4e2a-b239-d99334440a59",    "editorAlias": "image",    "editorName": "Bilde"   },   "title": {    "value": "R. Fowler:",    "dataTypeGuid": "0cc0eba1-9960-42c9-bf9b-60e150b429ae",    "editorAlias": "title",    "editorName": "Tittel"   },   "crop": {    "value": "Slik ser Fowlers øremerke ut.",    "dataTypeGuid": "0cc0eba1-9960-42c9-bf9b-60e150b429ae",    "editorAlias": "crop",    "editorName": "Utsnitt"   }  } ], "editor": {  "name": "3. Galleri",  "alias": "images",  "view": "/App_Plugins/LeBlender/editors/leblendereditor/LeBlendereditor.html",  "render": "/App_Plugins/LeBlender/editors/leblendereditor/views/Base.cshtml",  "icon": "icon-pictures-alt-2 color-yellow",  "config": {   "editors": [    {     "name": "Bilde",     "alias": "image",     "propretyType": {},     "dataType": "93929b9a-93a2-4e2a-b239-d99334440a59"    },    {     "name": "Tittel",     "alias": "title",     "propretyType": {},     "dataType": "0cc0eba1-9960-42c9-bf9b-60e150b429ae"    },    {     "name": "Tekst",     "alias": "text",     "propretyType": {},     "dataType": "b733a3b4-0ee6-4286-ba80-09b66f1aa9a3",     "description": ""    },    {     "name": "Utsnitt",     "alias": "crop",     "propretyType": {},     "dataType": "e18aef07-7ee8-480c-8e0e-ed7b96b0783d"    },    {     "name": "Bakgrunnsfarge",     "alias": "bgColor",     "propretyType": {},     "dataType": "9c03723e-bb8b-4ab1-a887-497185650fc4"    }   ],   "min": 1,   "max": 10,   "frontView": ""  } }, "active": false, "guid": "c6f49d30-eb17-43e1-20a1-144715de8bfd"}

– Flower fikk kalv allerede året etter, så nå har Robbie to rein. Det er ikke så ofte at de formerer seg så fort. Tar ofte tre-fire år før du har dobla reintallet ditt om du har en. Jeg tror han har litt reinlykke.

Flokken dobla:
Flokken dobla:  Fra én til to, Robbie Fowler har nå dobbel så stor reinflokk på bare ett år. Denne gangen en hankjønn, så kanskje kan Fowler delta på verdensmesterskap i reinkappkjøring om fire år?

Supporterklubben håper at Eira også har litt bedre kamplykke enn sin debutkamp mot Swansea i helga, da LFC gikk på et skuffende og overraskende tap. I kveld har tobarnsfaren og reindriftssamen fra Kautokeino sjansen til å oppleve seier og cup-avansement på Anfield.

Og det virker som lykken har snudd, for da han, broren og en kamerat var ute og spiste på tirsdags-kveld, traff de Lallana, Milner og Borini på samme restaurant...

Vi ønsker både Robbie Fowlers reinflokk og LFC lykke til framover!

Sternemøter på en tirsdag:
Sternemøter på en tirsdag:  Liverpool by er genial sånn, man kan treffe på spillere når man er ute og spiser. Mikkel Andreas Eira var hedig og møtte James Milner, Adam Lallana og Fabio Borini.
Vi kjørte faktisk helt inn i reinflokken vår, og om våren er de veldig samla. Han fikk høre bjeller og reinen som roper på kalven sin, og han sa til meg at dette er veldig spesielt. Det er sikkert det samme som jeg synes om det å få komme på kamp.Mikkel Andreas Eira

Har du innspill til journalisten?
[email protected]