VENNETUR:  Oddvar Fredheim (62) omgitt av sine kompiser og med sønnen Erik rett bak seg.

Drømmer på overtid

For seks år siden fikk Oddvar Fredheim den nådeløse beskjeden om at han var rammet av ALS og mest sannsynlig bare hadde tre år igjen å leve. Nå har han gjennomført en drøm om å oppleve Liverpool FC på Anfield og er sikker på at kampopplevelsen forlenger livet.

Da Liverpool ga Hull en skikkelig omgang juling med 5-1 i andre hjemmekamp denne sesongen, opplevde samtidig 62 år gamle Oddvar Fredheim en drøm: Drømmen om å få se Liverpool FC spille på Anfield sammen med sin sønn Erik Fredheim og 13 av sine beste venner.

Komplisert tur

Det var ikke en tur uten hindringer: Oddvar er rammet av sykdommen ALS (Amyotrofisk lateralsklerose) som fører til svinn av nerveceller og han er så hardt rammet av ALS at han ikke engang kan røre armene lenger og er avhengig av hjelp til det meste. Hans rullestol veier rundt 150 kilo, og gjør flyreiser og forflyttelse vanskelig.

Men takket være hans beste venner og familie, som gikk sammen om å lage tur for ham sammen med et reisebyrå, kunne Oddvar få juble over et hjemmelag i storform, og selv få oppleve på kroppen trøkket av godt over 50.000 tilskuere som gledet seg over målfest.

Liverpoolhelter gjennom livet

Oddvar, tidligere rektor i Kristiansand, og som selv har vært aktiv fotballspiller og trener for ulike Donns-lag, har egentlig aldri vært en utbredt klubbsupporter, men han har derimot latt seg begeistre av mange enkeltspillere gjennom livet.

– Liverpool-spillere som Kevin Keegan, Kenny Dalglish, John Barnes, Steve Heighway og ikke minst herr Fairclough imponerte meg veldig. Men det er takket være guttene mine, Erik og Arne, at jeg har blitt ekstra stor fan av Liverpool. De er veldig glade i klubben, så det var ingen tvil om at vi skulle hit, sier Oddvar mens han stråler i kveldssola foran Anfield etter kampen, omgitt av en munter gjeng kamerater som alle har bidratt til at han fikk oppleve denne dagen. 

Fans sønn Erik legger til: – Forholdet hans til Liverpool FC har blitt sterkere med årene. Budskapet om samhold. You’ll never walk alone.

– Ja, det var veldig sterkt da vi sang den i dag. Oddvars øyne fyltes med tårer.

Det var veldig sterkt da vi sang YNWA i dag. Oddvars øyne fyltes med tårer.
Far og sønn:  Oddvar Fredheim takker sønnene Erik og Arne for at han har fått et ekstra sterkt forhold til Liverpool FC. Her foran Paisley gate sammen med Erik.

Tør å spørre om hjelp

Han er svært takknemlig for støtten fra sine venner etter at han ble rammet av den alvorlige sykdommen som fører til lammelser og død i løpet av få år.

– Bare se rundt deg, tenk de er alle med her for min skyld, sier Oddvar mens vi rigger klart for et gruppebilde foran Shankly-statuen foran Anfield.

I fjor var han på kamp i Vennesla sammen med Egil Olsen i Portal Travel. Da luftet Oddvar spørsmålet om Egil trodde det lot seg gjøre å få ham til Liverpool. Egil kastet seg rundt og kontaktet Oddvars beste venner og spurte om de ville være med på tur for at Oddvar skulle få oppleve en kamp på Anfield.

– Vi kunne fylt et helt fly med mennesker som ville bidra til å få Oddvar over, smiler Egil Olsen, som forteller at hele 14 av de 15 som ble invitert med takket ja til å bli med på tur for å hjelpe Oddvar til denne opplevelsen.

Drømmer forlenger livet

– Hva forteller det deg at 14 av de 15 som ble inviterte stiller opp for deg på denne turen?

– At dette er spesielle folk som bærer deg når det er så vanskelig. Her sitter jeg og kan ikke engang løfte hendene, også gjør de dette for meg. Til og med kompis og sykepleier John Olav Bjørnestad meldte seg frivillig og hjelper med alt det medisinske.

Nå har jeg begynt å drømme om andre mål takket være denne turen.

– Hva vil du si til andre som også opplever at klokka går så alt for fort i livet. Der man vet at man har kort tid igjen?

– Ikke slipp drømmene dine og ikke bli sittende. Det gir energi å ta sjansen på noe som dette. Jeg tror du lever lenge på å dyrke vennskap.

– Ta sjansen. Alle venner vil hjelpe. De gir meg mat og hjelper meg med alt. Gi folk en sjanse til å være deltakende. Folk vil hjelpe. Her står de i kø.

For seks år siden fikk Oddvar diagnosen om den uhelbredelige nervesykdommen, der gjennomsnittlig levealder for samme diagnose er tre år. Tre år «på overtid» myser han mot sola og tenker framover:

– Nå har jeg begynt å drømme om andre mål takket være denne turen. Det er helt fantastisk.

Del

ALS

08.06.2017 14:35

Denne sommeren blir veldig annerledes for Mignolet

Simon Mignolet bruker ferien sin annerledes enn de fleste fotballstjerner. Han skal samle inn penger til ALS-pasienter. Hans onkel er selv hardt rammet.

Fotballenskraft

18.05.2017 15:52

Fotball mer enn bare fotball

Arvid Helgøy mistet sin livsledsager Olaug i en tragisk arbeidsulykke og har selv kreft. En kamp han har tenkt å vinne. Les hans sterke blogginnlegg om hvorfor Liverpool FC hjelper ham og guttene gjennom sorgen.

24.10.2016 18:18

Har kjempet med sykdom hele livetEiriks belønning

Eirik Hansen (12) har opplevd mye motgang i livet. Sykdom har satt stopper for fritidsinteresser og krevd at han har vært mange timer av livet på sykehus. Nå var det på tide med premie og oppmuntring i Liverpool.

24.10.2016 13:37

Hedret sin venn på The Kop

Under «You’ll Never Walk Alone» før kampen mot West Brom, hedret Sander Henriksen Fosse sin kompis og Liverpool-fan Lasse Thuen Nilsen (16) som omkom i en motorsykkel-ulykke denne måneden.

supporterliv

09.01.2017 17:26

Cup-boogie fra flere vinkler

Tredje runde i FA-cupen mot League Two-laget Plymouth var rene hverdagen og flatt hav på Anfield. Skuffa over både atmosfæren og resultatet rusla jeg ut i kvelden for å lære at det finnes mange måter å ta et uavgjort mot en underdog på - da jeg traff smilende, dedikerte Røde som nå har noe å glede seg til.

Siste Til vår nyhetsoversikt
25.02.2018 kl 22:41

– Firmino er undervurdert

Trent Alexander-Arnold beskriver lagkamerat Roberto Firmino som en veldig spesiell spiller.

+
25.02.2018 kl 16:21

På tredjeplass igjen

To av Liverpools rivaler til topp fire-plassene vant sine kamper i dag, men Chelsea tapte terreng.

+
25.02.2018 kl 16:09

Solanke med hat-trick i Clynes comeback-kamp

Dominic Solanke med hat-trick da Nathaniel Clyne spilte 90 minutter som høyreback for U23-laget.

+
25.02.2018 kl 11:59

Klopp frykter at flere spillere skal få influensa

Tre Liverpool-spillere lå hjemme utslått av influensa da de røde slo West Ham 4-1 på Anfield i går.

+