Før kampen: West Ham–LiverpoolAlt press hviler på Liverpools egne skuldre

Situasjonen vil se markant verre ut om Liverpool ikke tar tre poeng i hovedstaden.

14. mai 2017 kl 08.06 Marius Rabben

For med gårsdagens resultater har Manchester City grepet tak i tredjeplassen, mens Arsenal, på femte, er poenget bak de røde. I tillegg lusker Manchester United like etter.

Målet om en etterlengtet topp-fire-plassering er bare to seire unna. På motsatt halvdel i ettermiddag venter et West Ham som blåste vekk Spurs’ resterende gullhåp på London Stadium for ni dager siden.

De har ikke tapt noen av sine fem siste kamper, og har sikret plassen til neste sesong. Nå skal The Hammers, som fortsatt kan havne på øvre halvdel, runde av sitt første år i ny storstue med sesongens siste hjemmekamp.

– Ikke på ferie

I byderbyet mot Tottenham scoret argentinske Manuel Lanzini det eneste målet etter 65 minutter, og West Ham viste imponerende energi og vilje for å holde de liljehvite, anført av Harry Kane, unna.

– Vi planlegger å gjøre noe liknende når vi møter Liverpool, sier manager Slaven Bilic før kampen, ifølge whufc.com.

– Det er mange likheter mellom de lagene. Vi har fortsatt to kamper igjen, og vi er veldig ambisiøse om å ta seks poeng. Vi kan klatre på tabellen. Situasjonen er ikke sånn at vi kan bare dra på ferie nå fordi plassen er sikret.

Seieren over Spurs sørget nemlig for at West Ham nå kan senke skuldrene og vite at de ikke lenger kan havne under streken. I stedet vil laget kapre tiendeplassen dersom Liverpool blir beseiret denne søndagen.

– Jeg forventer definitivt den samme innsatsen, gløden og lagmoralen som mot Spurs. Vi ønsker å vinne hver kamp, og nå er vi uten det negativt ladede presset som vi hadde mot Spurs, forteller Bilic.

– Viste hva de er kapable til

West Ham imponerte også Jürgen Klopp, som forventer like god tenning mot sine utvalgte.

– Jeg syntes det var deres beste opptreden på lang tid. Vi har sett tallene, og det var et stort, stort hopp i statistikken fra tidligere når det kommer til løping, spurter og alt sånt, så de viste åpenbart hva de er kapable til, sier tyskeren.

MATCHVINNER:
MATCHVINNER:  Manuel Lanzini senket Tottenham i forrige serierunde.

– De var veldig aggressive, de forsvarte seg veldig bra og utnyttet muligheten. Slik kan fotballen være. Det har ikke skjedd ofte med Tottenham i år, men her skjedde det. Så det er litt informasjon vi har av ganske mye, og vi forventer alltid best mulig motstander.

Poengene i forrige runde kom godt med etter tre strake uavgjort. West Ham har ikke tapt siden Arsenal slo dem 3–0 hjemme i begynnelsen av april, og har til Liverpools bekymring holdt nullen i fire av de fem siste kampene.

Det inkluderer 1–0 over nedrykkstruede Swansea, og målløst mot Everton hjemme og Stoke borte. Faktisk er eks-røde Fabio Borini den foreløpig siste til å score mot Bilic’ mannskap, da han sikret 2–2 på overtid for jumboplasserte Sunderland for en måned siden.

Gode bortetall

Liverpool kommer fra en liten tørkeperiode med kun tre scoringer på de fire siste. En tam oppvisning og et brent straffespark resulterte i frustrerende 0–0 mot Southampton for en uke siden, mens kampene før og etter 1–2 for Crystal Palace endte 1–0 borte mot West Bromwich og Watford.

PÅ RETT SPOR:
PÅ RETT SPOR:  Liverpool har vunnet tre av sine fire siste bortekamper, og ikke tapt noen av dem.

De røde, med 71 mål, er ikke lenger Premier Leagues mestscorende lag, men kan til gjengjeld sørge for at de i dag holder nullen tre ganger på rad for første gang siden august 2015.

Foran sesongens siste bortekamp er det bare ligamester Chelsea og Manchester-klubbene som tar tatt flere poeng på fremmed gress enn Liverpool. Det forrige bortetapet kom mot Leicester i februar.

Nå jakter rødtrøyene på sin første triumf mot The Hammers på seks forsøk. Etter at Daniel Sturridge og Raheem Sterling nettet da laget sist slo West Ham i januar 2015, har londonerne kommet ubeseiret fra det i tre liga- og to cupkamper.

Ikke tapt med Bilic

Det er de fem kampene The Hammers har mot de røde med Slaven Bilic som manager.

Forrige møte, i desember, endte 2–2 på Anfield etter gode åpninger på begge omganger. Adam Lallana scoret ledermålet tidlig, men et frispark av Dimitri Payet og nettkjenning av Michail Antonio snudde kampen før sidebyttet. Kort tid etter satte Divock Origi inn utlikningen, men tross stort rødt press utover kampen fikk West Ham reise hjem med poeng.

I fjor vinter ble Liverpool slått ut av FA-cupen i sin aller siste opptreden på Upton Park, etter at 0–0 på Anfield sørget for omkamp.

ET HINDER:
ET HINDER:  Slaven Bilic har ikke tapt mot Liverpool som West Ham-manager.

Antonio fikk gjennombruddet rett før pause, men Philippe Coutinho brukte kort tid av andre omgang på å utlikne med et frispark under muren. Angelo Ogbonna ble matchvinner med hodet i siste minutt av andre ekstraomgang.

Historisk seier på Anfield

Omtrent en måned tidligere scoret Antonio sitt første av hittil tre mål mot Liverpool etter bare ti minutter på Upton Park, før Andy Carroll viste frem sin sterkeste side og headet inn West Hams andre. 2–0 i hovedstaden fulgte opp mer sjokkerende 3–0 på Anfield i august 2015.

Allerede etter tre minutter var London-klubben foran ved Lanzini, og kaptein Mark Noble utnyttet en feil av Dejan Lovren med scoring like før halvtimen. På tampen fastsatte Diafra Sakho sluttresultatet.

Det var West Hams første seier foran The Kop siden The Beatles’ debutalbum ble sluppet i 1963.

Nå får Liverpool kjenne på hvordan Bilic’ lag opptrer uten tabellpress. Selv har manageren fortsatt krav til sine spillere.

– Byrden er borte, så jeg forventer iallfall det vi gjorde mot Spurs når det gjelder spill og innsatsvilje. Med tanke på våre hjemmeprestasjoner har vi helt klart forbedret oss mye i løpet av de seks, sju eller åtte siste kampene. Siden starten av 2017 er vi blitt mye bedre.

– Vi har tapt noen ganger, som mot Leicester, men også da var vi veldig gode. Jeg snakker ikke bare om resultatene, men om prestasjonene, og de er blitt mye bedre, slår Bilic fast.

Uten Carroll og Antonio

SKADET:
SKADET:  Michail Antonio og Andy Carroll scoret sist Liverpool møtte West Ham borte. Nå er begge utilgjengelige.

West Ham kommer inn til Liverpool-kampen med noen merkbare skadefravær. Andy Carroll og Michail Antonio er begge ute av dagens oppgjør. Det samme er den nylig opererte duoen Mark Noble og Cheikhou Kouyaté, som mister sesongavslutningen.

I tillegg er Diafra Sakho, Angelo Ogbonna og Pedro Obiang utilgjengelige, mens Arthur Masuaku regnes som tvilsom.

Skadesituasjonen gjør at Håvard Nordtveit kan få muligheten på midtbanen sammen med Edimilson Fernandes.

For de røde har Roberto Firmino fått noen ekstra rolige treningsøkter for å spare seg til kampene de siste ukene. Ifølge manageren fikk han en kjenning i en muskel mot Southampton, men det ventes at brasilianeren får spille.

Både Adam Lallana og Daniel Sturridge er aktuelle for en startplass etter å ha kommet inn i begge de siste. Lucas Leiva kjente på noen muskelproblemer etter forrige helg, men trente som normalt fredag.

Som kjent er Jordan Henderson fortsatt ute, og Sadio Mané, årets spiller i klubben, vil være tilbake til pre-season. Danny Ings og Kevin Stewart er også utilgjengelige.

Fakta før avspark

Dagens oppgjør blir det 135. mellom Liverpool og West Ham gjennom historien. I ligasammenheng har de helrøde vunnet 61 ganger mot 25 tap, mens det kun i Premier League har endt med 23 seire og 9 nederlag på 41 forsøk.

Dette er første gang klubbene møtes i hovedstaden etter at West Ham flyttet til London Stadium.

I desember fikk West Ham med seg 2–2 fra Anfield, etter at Adam Lallana tidlig ga rødtrøyene ledelsen. Dimitri Payet utliknet på frispark, før Michail Antonio sendte The Hammers foran. Kort tid etter pause fastsatte Divock Origi sluttresultatet, tross enveiskjøring av Liverpool ut oppgjøret.

Forrige sesong tapte merseysiderne 0–2 i sitt siste ligabesøk på Upton Park. Halvåret i forveien, i august, sjokkerte West Ham med 3–0 foran The Kop. Dobbeltseieren i ligaen var faktisk West Hams første mot Liverpool siden 1963–1964.

Før dagens kamp har de helrøde tapt bare ni av de 56 siste ligamøtene med West Ham, men tre av dem har kommet i løpet av de fem siste.

På gamle Upton Park vant Liverpool flere enn de tapte – ni mot åtte – på 20 forsøk i Premier League.

Hjemme og borte har de røde vunnet sju og tapt fire av de elleve siste mot West Ham i ligaen.

Alle turneringer inkludert har Liverpool imidlertid bare én seier på de sju siste møtene, og ingen på de siste fem.

I London har lagene produsert 13 scoringer hver i løpet av de sju siste ligakampene. Ikke siden 1995 har West Ham holdt Liverpool til 0–0 i ligaen hjemme.

Sist de røde slo West Ham, sørget Raheem Sterling og Daniel Sturridge for 2–0 på Anfield i januar 2015. På bortebane kom seieren sist i april 2014, med 2–1 etter to Steven Gerrard-straffer.

Dette er Liverpools siste bortekamp for sesongen. De har vunnet halvparten av 18 hittil, med fem uavgjort og fire tap, og står med 29 mål. West Ham står med sju seire, fire uavgjort og sju tap hjemme før den siste på eget gress.

Ingen lag har nådd 70 poeng etter 36 kamper i Premier League uten å havne blant de fire beste.

West Ham har ikke tapt noen av sine tre siste mot Liverpool, og har ikke kommet ubeseiret fire strake ganger fra møtene siden 1974–1975. Den gang var det fire uavgjortkamper på rad.

På hjemmebane har The Hammers scoret 19 ligamål denne sesongen, og kun Southampton, Middlesbrough og Sunderland har færre.

Ettmålsseieren over Tottenham var deres andre på de tolv siste i ligaen. Samtidig er West Ham ubeseiret på sine fem siste.

Seks av lagets sju hjemmeseire har vært med resultatet 1–0 – mot Bournemouth, Sunderland, Burnley, Hull, Swansea og Tottenham. Den øvrige var 3–0 over Crystal Palace i januar.

West Ham jakter på sin andre strake seier i ligaen for første gang siden januar.

Slavan Bilic har, tiden i Besiktas inkludert, vunnet fire av sine sju møter med Liverpool som manager, og kun tapt én gang. Han har vunnet alle tre hjemmekamper mot de røde, samt at han er ubeseiret med to trepoengere og én uavgjort i Premier League.

I løpet av de fem siste kampene har West Ham scoret fire ganger og sluppet inn to. Baklengsmålene kom med 2–2 i Sunderland.

Målscorere denne sesongen:

(Ligamål i parentes.)

Liverpool: Mané 13 (13), Firmino 12 (11), Coutinho 11 (10), Origi 10 (6), Lallana 7 (7), Milner 7 (7), Sturridge 6 (2), Can 5 (5), Wijnaldum 5 (5), Lovren 2 (2), Henderson 1 (1), Klavan 1 (0), Lucas 1 (0), Matip 1 (1), Woodburn 1 (0), selvmål 2 (1)

West Ham: Antonio 9 (9), Lanzini 8 (8), Carroll 7 (7), Ayew 5 (5), Noble 5 (3), Kouyaté 4 (1), Feghouli 3 (2), Payet 3 (2), Collins 2 (2), Reid 2 (2), Calleri 1 (1), Fernandes 1 (0), Fletcher 1 (0), Obiang 1 (1), Sakho 1 (1), selvmål 1 (1)

Kilder: altomfotball.no, Liverpool Echo, Ged Rea (statistikk, liverpoolfc.com), lfchistory.net, Opta, premierleague.com, transfermarkt.com, whufc.com

Har du innspill til journalisten?
[email protected]