Dette er historien om Rhian Brewster

Liverpools stortalent er på alles lepper etter to hattrick på rad i U17-VM.

26. okt 2017 kl 12.12 Arve Vassbotten

Rhian Brewster sendte England til semifinale med hattrick mot USA. Så fulgte 17-åringen opp med hattrick mot Brasil i semifinalen, og sikret dermed finale i U17 VM for England.

Med hele sju mål på fem kamper, er han i ferd med å bli den store spilleren i mesterskapet i India.

Kom fra Chelsea

På Liverpools akademi på Kirkby har Brewster imponert siden han kom til klubben i 2015. Men det virkelig store skrittene tok han forrige sesong, og i starten av denne.

I likhet med Dominic Solanke, som vant «Gullballen» i U20-VM i sommer, kommer også Brewster fra Chelsea.

Brewster var i London-klubben men han valgte Liverpool fordi mulighetene for spill på førstelaget er større i Anfield-klubben.

– Jeg var i Chelsea fra jeg var sju til 14, men da fortalte jeg dem at jeg ønsket å se på andre alternativer fordi jeg ikke så noen vei til å bli førstelagsspiller der. Det var noen klubber som var interessert, men idet jeg visste at Liverpool var en av dem var det et enkelt valg, uttalte Brewster i mars.

– Liverpool er en klubb som gir unge spillere muligheten, og det er en herlig følelse å spille for denne klubben. Mamma kom å bodde med meg en stund, men hun kunne ikke bli her hos meg.

Nå passes han isteden på av de han bor hos.

– Alt jeg ønsker er å spille for Liverpools førstelag en dag, jeg vil gjøre alt jeg kan for at det skal gå i oppfyllelse. Hvis det betyr at jeg ikke kan gå ut med venner, at jeg må spise bra og jobbe hardt hver dag, så er det det jeg vil gjøre, sa han.

Alt jeg ønsker er å spille for Liverpools førstelag en dag, jeg vil gjøre alt jeg kan for at det skal gå i oppfyllelse.Rhian Brewster

Imponerte raskt Klopp

Allerede som 16-åring ble Brewster invitert til å trene med førstelaget på Melwood. Brewster skal da raskt ha blitt lagt merke til av Jürgen Klopp.

Unggutten scoret også hattrick i en treningskamp bak lukkede dører mot Accrington Stanley i november i fjor, med Klopp som tilskuer.

I april var han på benken i Premier League mot Crystal Palace, men kom ikke innpå.

– Han nyter stor respekt i troppen. Ingen tenkte: «Hvem er dette?». De vet hvem han er, fordi han er en vanskelig motspiller på trening. Alt er bra, og jeg er sikker på at dette var en hyggelig opplevelse for ham, sa Klopp etter at Brewster ble tatt med i troppen.

– Rhian har gjort store fremskritt de siste månedene. Vi har en talentgruppe under ledelse av Pep Lijnders som trener en gang i uken her på Melwood, og jeg kan se disse spillerne da. Jeg har kjent til ham i over ett år. Han er som gutter flest i denne alderen, de vokser, og det er bra.

– Han er blitt fysisk sterkere. Han er en vidunderlig teknisk slepen gutt. En skikkelig spiss. En god avslutter, med en fantastisk arbeidsmoral og alt som skal til. Men dersom alle mine spillere er skadefrie kommer han ikke til å være i kamptroppen for øyeblikket. Selvsagt ikke. Hvorfor skulle han det?

– Han er 17 år gammel nå, og spiller allerede på U23-laget. Det er et vidunderlig steg for ham, og det neste stadiet i utviklingen hans. Så alt er bra. Dersom alle de andre spillerne er skadefrie, kommer ikke Rhian til å være i kamptroppen, men det er ikke noe problem. Han var på benken sist helg fordi vi syntes han fortjente det, og vi kunne ha brukt ham under de rette omstendighetene. Kampen ble ikke slik, men det betyr ikke at vi ikke kommer til å få bruk for ham i fremtiden. Han er på riktig vei, og er en veldig, veldig god gutt.

– Han var opprømt over å få sitte på benken. Han var glad for det. Etter at jeg fortalte ham at han var i troppen, fortalte han meg at han ikke hadde noen dress å ha på seg på kampdagen. Det var ikke noe problem for meg, uttalte Klopp om Brewster.

Da sesongen ble avsluttet med kamp mot Sydney FC i Australia foran 73.000 tilskuere kom han på banen for Daniel Sturridge.

Måtte vaske do etter fem landslagsmål

I Liverpool har de alltid vært opptatt av at spillerne ikke skal miste bakkekontakten, og etter at Brewster scoret hattrick for England U17 mot Kroatia og deretter to mål mot Tyskland i den påfølgende kampen i oktober i fjor, fikk han en helt spesiell velkomst tilbake i Liverpool.

Der fikk han to gummihansker, en børste i en hånd, et desinfiseringsmiddel i den andre, og fikk beskjed om å vaske doer på et sted for hjemløse.

Straffebom

I vår vant Spania U17-EM i Kroatia, etter at England og Rhian Brewster lenge hadde begge hendene på pokalen. England ledet nemlig 2-1 da fire minutter tillagt tid var ferdigspilt, men grunnet et England-bytte fikk Spania ta en siste corner. Den scoret de på, og kampen gikk videre til straffer.

Brewster skjøt straffe som Englands nummer to. Straffen var knallhard, men gikk dessverre for unggutten via innsiden av stolpen og ut. England bommet også på sin neste straffe, og dermed vant Spania straffesparkkonkurransen 4-1.

I sommer fikk Brewster et brukket ben i foten, og preseason ble derfor noe ødelagt for unggutten. Men det ser ikke ut til å ha preget han nevneverdig i høst.

Endret feiring

For Liverpool U23 har Brewster scoret tre mål og har fire assist på seks kamper i Premier League 2 denne sesongen, han har også spilt to kamper i UEFA Youth League, men uten å komme på scoringslista der.

– Jeg er imponert av avslutningsegenskapene hans. Vi har snakket mye med han om å skape mer rom, løpe ned mot linja, og være en konstant trussel bak forsvaret.

– Selv om han bommer noen ganger, så henger han ikke med hode men står på videre og det får han betalt for, sa Liverpools U23-trener Neil Critchley til Liverpool.no da vi snakket med han nylig om Brewster.

På U17-landslaget står unggutten med hele 19 mål på 21 kamper! Han har fire mål på fire kamper for U16 og har også spilt en kamp uten å score på U18, ifølge Transfermarkt.

Sist sesong spilte Brewster mest på Liverpools U18-lag, og scoret da 5 mål og hadde fire assist på elleve kamper. I tillegg scoret han tre mål og hadde en assist på sine åtte kamper for Liverpool U23.

­– Jeg pleide å ta baklengs salto når jeg scoret, men jeg tror ikke trenerne i Liverpool ville latt meg slippe unna med det. Så nå sklir jeg på knærne, det er perfekt når det er vått på banen, har Brewster sagt om hvordan han feirer mål.

Drar paralleller til Fowler og Owen

Redaktør i supporterklubben og The Kopite, Torbjørn Flatin er imponert over det han har sett av Brewster denne sesongen.

– Det er vanskelig ikke å tenke på spillere som Robbie Fowler og Michael Owen når du ser Rhian Brewster. Han debuterte med scoring på Liverpool U23 forrige sesong, som 16-åring. Han scorer på aldersbestemte landslag, han imponerer på trening på Melwood og du hører han har scoret hattrick i en kamp bak lukkede dører, Klopp tar han med på benken i Premier League etc. Nå skaper han overskrifter med hattrick både i kvartfinalen og semifinalen i VM for U17. Han har den samme roen foran mål, den tilsynelatende usvikelige troen på at han skal score.

Ser du for deg at han vil få spilletid på førstelaget denne sesongen?

– I utgangspunktet vil nok Jürgen Klopp ha i tankene at han skal gi Brewster en gradvis overgang til førstelagsfotball, men det spørs om han lar seg stoppe. Dessverre er Liverpool ute av ligacupen, og jeg vil anta at i første omgang vil det bli spill for Liverpool U23 og Liverpool U19 i UEFA Youth League, sammen med bl.a. Ben Woodburn. I den engelske juniorcupen også, hvor det skal bli veldig spennende å følge elevene til Steven Gerrard. Det vil likevel overraske meg om Rhian Brewster ikke har debutert for Liverpool innen denne sesongen er over, sier Flatin.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]