Før kampen: Liverpool – NK Maribor

Maribor har ifølge manageren med seg sin største fanskare på en bortekamp noensinne når Liverpool skal følge opp sjumålsseieren i kveld.

1. nov 2017 kl 09.30 Marius Rabben

Med fem poeng halvveis inn i Champions League-gruppespillet står de røde overfor muligheten til å sikre seg et lite forsprang på toppen av gruppe E når slovenske NK Maribor kommer på besøk i kveld.

Gjestene, som har flest baklengsmål (11) så langt i turneringen, står med ett poeng og vil med tap på Anfield ikke kunne nå utslagsrundene dersom Spartak Moskva samtidig vinner i Sevilla.

Et eventuelt poengtap for russerne betyr følgelig at Liverpool, med seier, enten har ett eller to poeng ned til nummer to før de avsluttende rundene – mot Sevilla borte, så Spartak hjemme.

– Hvis vi vinner 1–0, er det greit. Vi ønsker tre poeng, «clean sheet» og en bedre posisjon. Jeg kan tenke meg hvordan mange folk tenker etter et resultat som sist, men respekt er et stort problem. Vi vet hvor gode de kan være, sier Jürgen Klopp før den fjerde runden.

– Ingen skal hviles

Etter hele 7–0 på Stadion Ljudski vrt for to uker siden, noe som var Liverpools første seier i oktober, krasjlandet rødtrøyene mot Tottenham på Wembley, før en god treningsuke ble fulgt opp med 3–0 over Huddersfield lørdag.

Etter kveldens oppgjør venter West Ham i London til helga som den siste kampen før landslagspausen, og Klopp forklarte på pressekonferansen før Champions League-runden at det ikke skal spares på kruttet under flomlysene.

– Jeg tenker ikke på rullering, jeg tenker på hvem jeg kan stille med. Jeg tror ikke vi trenger å hvile spillere, og det skal vi ikke. Jeg skal se på hvem som er klare, og når jeg vet det, skal jeg sette opp laget. Det handler ikke om rullering, men hvem som gir meg best inntrykk.

Loris Karius starter igjen i Champions League, mens verken Philippe Coutinho eller Dejan Lovren (begge lysk) trente med laget i går og regnes som tvilsomme, med større sjanse for sistnevnte. Alberto Moreno (krampe) og Joe Gomez (smell) er trolig tilgjengelige, og da står Klopp igjen uten Nathaniel Clyne (rygg), Adam Lallana (lår) og Sadio Mané (hamstring).

– Jeg tar aldri noen risiko med lagoppstillingen. Hvis en spiller skal spille, så må han være 100 prosent, poengterer Klopp.

Tilbake på vinnersporet

På motsatt banehalvdel har NK Maribor, på målforskjell bak den slovenske ligalederen Olimpija Ljubljana, respondert positivt og vunnet to av to etter stortapet i forrige runde.

Riktignok uten scoringsshow, men med ingen flere baklengsmål har Jasmin Mešanović i den andre enden befestet sin posisjon som lagets toppscorer (8) med nettkjenning i 1–0-seierne mot Ankaran Hrvatini (H) og Domžale (B).

Maribor er nå ubeseiret på sine 14 ligakamper denne sesongen, som begynte midtveis i juli, og har vunnet ti av dem. Ute i Europa er imidlertid situasjonen en helt annen, der omtrent hvert poeng regnes som en liten bragd.

Ifølge statistikkguru Ged Rea kom klubbens foreløpig eneste seier i Champions League-gruppespillet borte mot Dinamo Kiev tilbake i september 1999, og siden har det blitt to uavgjort og fire tap i turneringen.

– Må huske at vi fortjener å være her

Denne sesongen har begge av lagets tap på tolv bortekamper kommet i Champions League. Først med 1–2 for Hapoel Be’er Sheva i playoff-runden i august, så tapte de 0–3 i Sevilla i andre gruppespillrunde.

Men de ti øvrige bortekampene har resultert i hele ni seire og bare én uavgjort.

Til lagets første tur Anfield-besøk noensinne får NK Maribor omtrent en sjettedel av kapasiteten på Stadion Ljudski vrt med seg i borteseksjonen – i overkant av 2000 supportere – og det er med lave skuldre trener Darko Milanič vil at spillerne skal opptre.

– Det er en unik situasjon, noe vi deler med fansen, sa 49-åringen til Mariborsnettside etter seieren i Domžale på lørdag.

– Det er den største fanskaren vi noen gang har fått med oss på en bortekamp, og vi er veldig glade for støtten. Vi merker det hele veien, og vi forsøker å tilbakebetale den tilliten. Vi er alle klare for en utrolig periode sammen med eliten.

– Selv om vi møter et veldig godt lag,må vi huske på at vi fortjener dette.Vi gjorde oss fortjent til dette ute på gresset, og nå drar vi dit for å vise hvorfor vi er en del av denne spesielle historien.

Milanič må klare seg uten angriper Luka Zahović, som har slitt med en fotskade i høst, og midtstopper Denis Šme. Sistnevnte har vært lenge ute grunnet en operasjon og kun spilt én kamp denne sesongen.

Slik stilte Maribor mot Domžale (1–0) i helga: Handanović, Milec, Rajčević, Šuler, Viler, Kabha, Pihler, Hotić (Ahmedi 81), Vršič, Bohar (Bajde 76), Mešanović.Benk: Obradović, Billong, Palčič, Vrhovec, Tavares.

Liverpools lag mot Huddersfield (3–0): Mignolet; Gomez, Matip, Klavan, Moreno; Henderson, Wijnaldum, Milner; Salah (Solanke 81), Sturridge (Can 73), Firmino (Oxlade-Chamberlain 66). Benk: Karius, Robertson, Grujic, Woodburn.

Fakta før avspark

Dette er første sesong Liverpool og Maribor møtes. De slovenske mesterne er rødtrøyenes 127. motstander i Europa.

Maribor er den andre slovenske klubben merseysiderne har møtt. Den øvrige er Olimpija Ljubljana, som spilte 1–1 i Slovenia og tapte 0–3 på Anfield i UEFA-cupens første runde i 2003/2004.

De røde har 17 hat-tricks i europacupene, med Steven Gerrard som den siste i 2010, da han kom inn fra benken mot Napoli i Europaligaen. I Champions League er det Yossi Benayoun som har den foreløpig siste, i 8–0-seieren over Besiktas i november for ti år siden.

Liverpool har kun tapt to av sine 20 siste europacupkamper, og Jürgen Klopp har to tap på sine 18 kamper som rød sjef i Europa.

Merseyside-klubben har ikke tapt noen av de elleve siste i Europa, men hele åtte av dem har endt uavgjort.

Nå jakter Liverpool på sitt første avansement fra Champions League-gruppespillet på tre forsøk, etter å ha røket ut i både 2014/2015 og 2009/2010. Laget er ubeseiret så langt i gruppespillet for første gang siden 2008/2009.

Storseieren i Slovenia er den største borteseieren av en engelsk klubb i europacupen noensinne.

Fem av de seks målene til Liverpool i Champions League denne sesongen har kommet i løpet av kampenes første 37 minutter.

I forrige Champions League-kamp på Anfield ble Joe Gomez den 13. spilleren som fikk se det røde kortet for klubben i Europa.

Liverpool har ikke tapt hjemme i Europa siden Real Madrid vant 3–0 i oktober 2014. Siden har det blitt sju seire og fire uavgjort. Madrid-tapet er lagets eneste på de 16 siste på Anfield i Europa.

I Maribor for to uker siden var det første gang for Liverpool at to innbyttere – Alex Oxlade-Chamberlain og Trent Alexander-Arnold – havnet på scoringslista i samme kamp.

Hittil står Klopps mannskap med ti nettkjenninger i gruppespillet. Det meste Liverpool har hatt i et europeisk gruppespill var 18 i Champions League for ti år siden.

De røde har allerede scoret flere bortemål (8) enn noen gang tidligere i et gruppespill.

Liverpool har sluppet inn to mål i begge sine Champions League-kamper på Anfield denne høsten. Aldri tidligere har de gjort det i tre på rad.

Tre røde har spilt samtlige minutter i Europa denne sesongen: Dejan Lovren, Joël Matip og Alberto Moreno.

Ingen i dagens Liverpool-stall har flere mål for klubben i Europa enn Roberto Firmino (5).

Liverpool har nå holdt nullen i tre av sine fire siste kamper.

NK Maribor har vunnet ligatittelen 14 ganger og den slovenske cupen ni ganger siden klubbens oppstart i 1960.

I løpet av de sju siste årene har Maribor løftet ligapokalen over hodet imponerende seks ganger.

Klubben kommer fra den nest største byen i Slovenia, med omkring 100 000 innbyggere.

Maribor har møtt fire andre engelske klubber – Birmingham, Tottenham, Wigan og Chelsea – i europacuper tidligere. Inkludert 0–7 mot Liverpool sist er slovenernes tall følgende: 9 kamper; 1 seier, 2 uavgjort, 6 tap; 7 mål, 32 baklengs.

Den foreløpig eneste seieren til Maribor i Europa kom mot Wigan (2–1) i Europaligaen i 2013/2014. De har ikke holdt nullen i noen av sine ni kamper mot engelske klubber.

De har fire kamper på engelsk jord – og samtlige endte med tap. Målforskjellen er 2–13, altså et gjennomsnitt på 3,25 baklengsmål per kamp.

Ingen i Champions League har sluppet inn flere mål enn Maribor (11) halvveis ut i gruppespillet. Nærmest er Anderlecht, i gruppe B, med ti.

Maribor-manager Darko Milanič fikk, etter å ha spilt fem ganger for Jugoslavia, totalt 42 landskamper for Slovenia, og var kaptein under EM i 2000.

Nå er 49-åringen inne i sin andre periode som klubbens hovedtrener. Den første var fra 2008 til 2013, hvor klubben vant ligaen fire ganger på fem sesonger, i tillegg til tre cupgull.

Milanič fikk sjansen som Leeds-manager i september 2014, men fikk bare 32 dager på Elland Road, og returnerte til NK Maribor i mars 2016.

Før Liverpool scoret sju ganger i Maribor, hadde slovenerne kun fire baklengsmål på sine ti siste hjemmekamper.

Toppscorer Jasmin Mešanović har scoret i tre av lagets fire siste kamper.

Maribor står med to tap på tolv bortekamper denne sesongen – begge i Europa. Den første med 1–2 for Hapoel Be’er Sheva i kvalifiseringen, og Sevilla vant 3–0 i gruppespillets andre runde.

De ti øvrige kampene har endt med sterke ni seire og kun én uavgjort.

Siden det stygge nederlaget mot Liverpool har Maribor begge vunnet de påfølgende ligakampene med 1–0, hjemme mot NK Ankaran og borte mot Domžale.

På de tolv siste kampene sine har ikke Maribor scoret før det 26. minutt en eneste gang.

Klubbens eneste seier i Champions League-gruppespillet kom borte mot Dinamo Kiev i september 1999. Siden har det blitt to uavgjort og fire tap.

Kilder: altomfotball.no, Ged Rea (statistikk), liverpoolfc.com, Liverpool Echo, nkmaribor.com, UEFA.com

Har du innspill til journalisten?
[email protected]