Tre kjappe nyttårsspesial: Årets viktigste, årets overraskelse og årets skuffelse

Liverpool.no-redaksjonen ser tilbake på året som har gått.

31. des 2017 kl 20.05 Arve Vassbotten

Årets viktige spiller

Tore Hansen: Den viktigste spilleren for oss, året sett under ett, har vært Philippe Coutinho. Det er to årsaker til det. For det første den kvaliteten han har som spiller og det han leverer på banen. 10 mål og 7 målgivende denne sesongen og 14+9 forrige sesong. Ingen andre PL-spillere scorer så mange mål utenfor 16-meteren som Philippe, og det er en egenskap vi ikke har hatt i troppen siden Steven Gerrard var på sitt beste. Den andre årsaken til at han er den viktig spiller for oss er «spillet» rundt ham i sommer. Signaleffekten klubben sendte ved å avvise Barcelona og beholde Cou minst en sesong var viktig. Hvis vi skal vinne mesterskap kan vi ikke fortsette å minste våre viktigste spillere. I hvert fall ikke ved første hindre.

Torbjørn Flatin:Det må bli en av «the fab four», Liverpools herlige angrepsrekke med Coutinho, Mané, Firmino og Salah. Det viktigste for meg i 2017 var at de røde kom tilbake i det gode selskap i Europa gjennom 4.plass i Premier League og kvalifisering til Champions League. Liverpools beste spiller i sesongen 2016/17 var Sadio Mané, og derfor vil han også være mitt valg.

Einar Kvande:Det er egentlig litt vanskelig å svare på, da spørsmålet dekker to forskjellige sesonger. Karer som Philippe Coutinho og Sadio Manè var viktige for at Liverpool tok seg til Champions League, mens Mohamed Salah har vært en åpenbaring som har levert over alle forventninger fra en vingposisjon. Egypterens bravader som målscorer ligger jo fersket i minnet, men totalt sett, gjennom hele kalenderåret, må jeg svare Philippe Coutinho. Det er ikke uten grunn at Barcelona ligger langflate etter den lille magikeren, og jeg krysser alt jeg har for at vi får beholde ham et par år til.

Arild Skjæveland:Vil seie Philippe Coutinho har vore vår viktigaste spelar. Ein tung periode då han ikkje spelte, men når han har vore på banen har han vore fantastisk. Javisst, ein har vunne stort utan han og, men det er noko anna når han er på banen og i slag.

Arve Vassbotten: Det viktigste som har skjedd for Liverpool i 2017 var å kvalifisere seg for Champions League, og for at det skulle skje måtte en fantastisk sesonginnspurt til. I Manés skadefravær sto Coutinho fram i den avgjørende siste perioden. Han scoret en perle mot Middlesbrough i den siste kampen, men scoret også to i kampen mot West Ham før det. Denne sesongen har han også klart å omstille hodet etter alt som skjedde i sommer på mesterlig vis og i hard konkurranse med Firmino, Mané og nå Salah går han seirende ut av den duellen.

Den største overraskelsen

HET KANDIDAT:
HET KANDIDAT:  Salah har uten tvil overrasket positivt etter overgangen fra Roma, og Moreno grep sin «nye sjanse» i Liverpool før skaden.

Tore Hansen: Den største overraskelsen er utvilsomt Mohamed Salah, i hard kamp med Joe Gomez og Alberto Moreno. I skrivende stund har Mo 21 mål på 28 kamper (før Leicester-kampen) og har vært spilleren som har stjålet overskriftene i Premier League denne sesongen. For det første fikk vi ham relativt billig i et overopphetet marked og for det andre passer han perfekt inn i Klopp-fotballen. Superlativene sitter løst, rett og slett en genistrek av Klopp og hans team. Det er bare å lene seg tilbake og glede seg til fortsettelsen. Salalalalalalah, nananana!

Torbjørn Flatin:Jeg trodde Alberto Moreno allerede var ute av døra og skulle bli erstattet av Andy Robertson. Trolig var han veldig nære på å bli solgt i sommer, og jeg tror ikke alt for mange ville vært lei seg for det. Når han så fikk en ny sjanse av Klopp har han grepet den med begge hender og blitt en langt bedre spiller i høst, med større konsentrasjon og bedre defensiv jobbing på venstrebacken.

Einar Kvande:Mohamed Salah. Jeg forventet å få en lynhurtig ving, ikke Premier Leagues toppscorer!

Arild Skjæveland:Årets overraskelse for meg er Joe Gomez. Eg er av dei som meinte han var heilt grei då han spelte venstreback under Rodgers, før han var grusom i dei kampane han fekk i fjor. No er han heilt strålande, og sjølv om eg trur han er stoppar i framtida trur eg ikkje Nathaniel Clyne er sakna eller får plassen tilbake slik det er no.

Arve Vassbotten: Positive overraskelser i kø dette året. Valget kunne falt på Gomez. Men etter en sommer der mange ville ha en ny toppspiss, faller mitt valg på Roberto Firmino. Det er ikke noen overraskelse at han er Klopps foretrukne spiss, men jeg er overrasket over hvor god spiss han er blitt også på det spisser vanligvis måles på: mål. Mangler fortsatt litt på avslutningene, men han er den mestscorende av alle under Jürgen Klopp. 16 mål til nå denne sesongen blekner mot Salahs 21, men han scoret «bare» 12 på hele forrige sesong og 5 av dem i 2017. Når man legger til åtte assist i tillegg, og ser den enorme jobben han gjør for å skape rom for andre, så må han være en av de mest undervurderte spissene i Premier League.

Årets skuffelse

SKUFFELSENE:
SKUFFELSENE:  Daniel Sturridge og Jordan Henderson beholder smilet på treningsfeltet, men begge trekkes fram blant årets skuffelser.

Tore Hansen:Jeg har to kandidater. Daniel Sturridge fordi han har vært mye skadefri (!) og fått sjanser og muligheter som han ikke har tatt vare på. Spesielt på nyåret var det helt tydelig at Klopp trenger å bruke friske bein på topp. Blant annet i cupene. Det ble veldig halvhjertet og selv om jeg tror han fortsatt trives i Liverpool så ser jeg ingen fremtid for ham lenger. Han jobber sjeldent hardt nok til å ha en sentral rolle i et Klopp-lag. Den som totalt har skuffet mest er kaptein Jordan Henderson. Rett og slett fordi jeg hadde forventet mye mer. Jeg likte imidlertid det jeg så mot Bournemouth – en litt mer tent Hendo som spilte mer fotball igjen enn å kjefte på dommer og andre rundt seg. Henderson er kanskje den spilleren som har fått mest kritikk blant supporterne denne sesong. Mye av dette har vært helt over the top og ikke verdig røde fans. Det er likevel ingen tvil om at Jordan har hatt et dårlig år og i periode slitt mye med formen. Ingenting vil glede meg mer enn om det snur for ham i 2018.

Torbjørn Flatin:Det å skuffe mest har også med forventninger å gjøre. Daniel Sturridge kommer ikke i gang igjen som alternativ spiss, men vi vet nå at kroppen hans er skjør. Divock Origi fylte heller ikke et hull det nok var en del som trodde han ville gjøre, men han virker ikke å være en type som passer inn med Klopp-fotball. Personlig hadde jeg store forhåpninger til Dejan Lovren etter det han presterte i Southampton, og jeg synes han får i overkant mye pepper av Liverpools supportere og at han ikke gjør så mange feil som omkvedet synes å være. Samtidig har han en «evne» til å gjøre feil som alltid virker å bli skjebnesvangre. Og det skuffer meg også.

Einar Kvande: Da må jeg svare to spillere. Simon Mignolet og Daniel Sturridge. Keeperen gjør for mange tabber, og sprer alt for mye usikkerhet i forsvarsrekka med fraværende feltarbeide og dårlig distribusjon med ballen i beina. Sturridge tror jeg aldri blir den spissen han engang var igjen. Skadene har satt sitt preg på hans fysiske forfatning, og han har tapt for mye hurtighet til at han kan spille på sine styrker som bakromsspiss.

Arild Skjæveland:Skuffelsen er tøffare. Eg har eigentleg ikkje nokon eg meiner har tatt store steg tilbake. Eg hadde kanskje håpa at Simon Mignolet skulle bli betre sidan han er inne i sin beste alder, eller at Jordan Henderson skulle levere betre enn han har gjort, men ein skuffelse er vanskeleg å plukke fram.

Arve Vassbotten: Jordan Henderson. Han er rett og slett ikke riktig mann i den posisjonen han har fått tildelt i dette laget. Jobber for lite dedikert defensivt, er for dårlig oppspillspunkt, og klarer sjelden å distribuere ballen med stor kreativitet. Ustabil i prestasjonene, men sjelden den som klarer å vende kamper på egenhånd når det kreves en leder som går foran. Vi vet alle hvem han som kaptein blir sammenlignet med, men han innehar dessverre ingen av de kvalitetene Gerrard hadde verken som spiller eller kaptein.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]