Flere høydramatiske gruppespillfinaler

Liverpools siste gruppespillskamper i Champions League har sjelden vært av det enkle slaget.

4. des 2017 kl 14.42 Arve Vassbotten

Før onsdagens oppgjør mot Spartak Moskva er premissene enkle. Liverpool vil ta seg videre til utslagsrunden i Champions League hvis de unngår tap på Anfield.

Liverpool topper gruppe E med ni poeng - ett foran Sevilla, og tre foran Spartak Moskva.

Innbyrdes teller før målforskjell, så Liverpools suverene målforskjell vil ikke hjelpe dersom det blir tap på Anfield. Etter 1-1 i Moskva vil Spartak da være foran på innbyrdes, og høyst sannsynlig sende Liverpool til Europa League, siden Sevilla er store favoritter mot Maribor.

Utvisning og Gerrard-perle

Dermed er det duket for nok en spennende og avgjørende siste kamp i gruppespillet for Liverpools del. Vi har sett på hvordan det har gått i den siste kampen i tidligere gruppespill.

Da Liverpool møtte Basil i siste gruppespillkamp sist klubben var i Champions League i 2014-2015, var utgangspunktet ganske likt. Men da måtte Liverpool vinne for å gå videre.

De røde og Basel kjempet om andreplassen i gruppen bak Real Madrid. Liverpool lå to poeng bak sveitserne før avspark. Det endte med at Liverpool forsvant ut av Champions League etter en høydramatisk andreomgang på Anfield. De røde fikk en vitaminnsprøytning da Lazar Markovic og Alberto Moreno erstattet Rickie Lambert og José Enrique ved pause, men fikk seg så en gedigen nedtur da Markovic ble utvist for å plante armen i ansiktet på en Basel-spiller etter en times spill. Hjemmelaget maktet likevel å etablere et trykk på gjestene, og taket på Anfield løftet seg nesten da kaptein Steven Gerrard skrudde inn 1-1-utligningen på et utsøkt frispark ni minutter før slutt. Nervene så ut til å sluke Basel-spillerne i dramatiske sluttminutter, der Liverpool vartet opp med flere store målsjanser. Men det holdt ikke.

Dermed ble det Europa League for Liverpool, men der ble Besiktas for sterke allerede i første utslagsrunde og det ble tap på straffer.

VAKKERT ØYEBLIKK:
VAKKERT ØYEBLIKK:  Neil Mellor sendte Liverpool i ledelsen mot Olympiakos.

Tøffe kamper

Også i 2009-2010 røyk Liverpool ut av gruppespillet. Den gangen havnet Liverpool på tredjeplass med fattige 7 poeng, og lå langt bak Fiorentina med 15 poeng og Lyon med 13. I siste kamp i gruppespillet på Anfield ble det 1-2-tap for italienerne.

Bedre var det i 2008-2009 da Liverpool vant sin gruppe. Liverpool havnet da på 14 poeng, mens Atletico Madrid hadde 12. Marseille med 4 og PSV Eindhoven med 3 havnet på de to siste plassene i gruppa. Det året avsluttet Liverpool med borteseier med 3-1 mot PSV.

I 2007-2008 havnet Liverpool på andreplass i gruppa, ett poeng bak Porto, som hadde 11 poeng. De andre lagene den gangen var Marseille med 7, og Besiktas med 6 poeng. Liverpool vant da hele 4-0 borte mot Marseille i siste gruppespillskamp.

I 2006-2007 kom Liverpool til finalen i Champions League. Liverpool vant da også gruppespillet, og sto med 13 poeng. PSV Eindhoven hadde 10 poeng, mens Bordeaux hadde 7 og Galatasaray hadde 4 poeng. Liverpool tapte da 3-2 for Galatasaray i den siste kampen, som ble spilt i Tyrkia.

I 2005-2006 vant Liverpool også gruppa. Liverpool fikk da 12 poeng, Chelsea 11, Real Betis 7 og Anderlecht 3. Den gangen møttes Premier League-gigantene Liverpool og Chelsea på Stamford Bridge i siste kamp, og der endte det målløst.

Den første store opphentingen

Da Liverpool vant Champions League i 2005, endte klubben på andreplass i gruppespillet etter Monaco. Laget fra fyrstedømme hadde 12 poeng, Liverpool 10, Olympiakos 10 og Deportivo La Couruna 2 poeng etter at kampene i gruppe A var ferdigspilt. Liverpool sto da med 6-3 i målprotokollen etter de 6 kampene, mens Olympiakos hadde 5-5.

I en sesong med mange legendarisk kamper, var også det siste oppgjøret i gruppespillet mot grekerne minnerikt. Dette stod i vårt kampreferat etter 3-1-kampen.

«Hvor skal man begynne? Rett og slett en magisk aften på Anfield! De aller fleste hadde nok gitt opp håpet da Rivaldos frisparkscoring fra første omgang sørget for at gjestene Olympiakos ledet 0-1 ved pause. Dermed måtte Liverpool score minst tre ganger for å ha noe håp om videre avansement i Champions League. Rafael Benitez viste hvilken eminent taktikker han er da Pongolle ble sendt innpå for Traore etter pausen. Den 20-årige franskmannen viste seg nesten umiddelbart fram med utligning, og var ellers et konstant uromoment for gjestenes forsvar. Scoringsmaskinen Neil Mellor skulle likevel vise seg å bli Benitez trumfkort. Boy Mellor dundret inn en retur og sendte Liverpool i føringen ti minutter før full tid. Dermed var ytterligere en scoring tilstrekkelig, og hvilken scoring det skulle bli. Steven Gerrard som tidligere i omgangen fikk en scoring annulert valgte å dundre til på hel volley da Neil Mellor headet ned til ham på 20-25 meter, og ballen suste rett i mål bak en utspilt keeper. Olympiakos som trolig hadde regnet med den ene scoringen var nok kom seg aldri av sjokket, og Liverpool kontrollerte de siste minuttene. En fantastisk snuoperasjon av Rafael Benitez' menn som dermed slår følge med Monaco til utslagingsrundene.»

Også i 2002-2003 ble det en høydramatisk siste kamp. Valencia vant gruppa suverent med sine 16 poeng, Basel fikk 9, og Liverpool 8 poeng, mens Spartak Moskva da hadde 0 poeng.

Bortemøte med Basel ble ikke av det magiske slaget for Liverpool.

«Liverpool er utslått av Champions League etter en helt forferdelig førsteomgang i Basel. 3-0 til pause gjorde at tidenes comeback måtte til for at Liverpool skulle greie oppgaven, men oppgaven viste seg dessverre for stor. To tidlige mål eter hvilen av Murphy og Smicer ga imidlertid Liverpool et ørlite håp. Houllier kastet etter hvert både Diouf og Baros inn, men det så ikke ut til å hjelpe. Liverpool prøvde å angripe med alt de hadde, og Basel var livsfgarlige på kontringene. Jerzy Dudek reddet i så måte Liverpool ved flere anledninger. Håpet ebbet etter hvert sakte men sikkert ut, før Michael Owen vant et straffespark for Liverpool etter 83 minutter. Owen tok straffa sjøl, skjøt svakt rett på keeper, men scoret på returen. Tidenes comeback var nå innen rekkevidde, men dette skulle dessverre ikke bli dagen for Liverpool. En sterk andreomgang fjerner dessverre ikke den flaue bismaken etter en av de dårligste førsteomgangene i manns minne. Etter exiten fra årets Champions League, må de røde nå ta til takke med UEFA-cupen», sto det i vårt kampreferat etter 3-3-kampen.

I 2001-2002 var det to gruppespill i Champions League, men i det første vant Liverpool gruppa med sine 12 poeng, Boavista og Borussia Dortmund hadde begge 8, mens Dynamo Kiev sto med 4 poeng.

Gruppespillet ble da avsluttet med gruppespillet ble avsluttet med 2-0 mot Borussia Dortmund på Anfield.

I den siste gruppespillkampen har Liverpool dermed totalt 4 seire, 3 uavgjort og 2 tap. Hjemme på Anfield er det blitt to seire mot Olympiakos og Dortmund, uavgjort mot Basel og tap for Fiorentina.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]