Slik fungerer VAR

Det engelske fotballforbundet tester videodømming i FA-cupen denne sesongen. Lørdag kveld får Anfield-publikummet stifte beskjentskap med VAR for første gang.

24. jan 2018 kl 17.55 Einar Kvande

I mars i fjor informerte det engelske fotballforbundet om at Video Assistant Referee (VAR) ville bli testet i FA-cupen denne sesongen. Det historiske øyeblikket kom i FA-cupomkampen mellom Brighton og Crystal Palace den 8. januar.

Lørdag kveld skal systemet benyttes for aller første gang i en kamp på Anfield, når Liverpool er vertskap for West Bromwich i FA-cupens 4. runde. Dette blir fjerde gang at VAR brukes i FA-cupen denne sesongen.

Kelechi Iheanacho ble den første spilleren i engelsk fotball til å få godkjent en scoring etter konsultasjon med VAR da Leicester slo Fleetwood Town i sin omkamp i 3. runde.

Systemet er ment å brukes i tre «kampavgjørende situasjoner»: mål, straffespark og direkte rødt kort. Systemet kan også fange opp feil av dommeren dersom han skulle straffe feil spiller for en forseelse.

Slik fungerer VAR

Videodommeren er alltid en dommer eller en tidligere dommer.

Dommerne kan selv be om hjelp fra VAR underveis i kampen dersom de er usikre på en situasjon. VAR kan også be om å bli konsultert av dommeren dersom systemet plukker opp noe pipeblåseren ikke har fått med seg.

Videdommeren(e) som sitter i et eget videorom (VOR) ser gjennom situasjonen på nytt, enten ved at dommeren har bedt om det selv eller at VAR har bedt om en «sjekk» for å se om dommeren gjorde riktig i en gitt situasjon.

Dersom VAR finner ut at det ikke var noe feil å påpeke, trenger de ikke kommunisere med dommeren, noe som kalles for en silent check (stille sjekk). Dersom VAR mener det har vært en klar feil, vil han eller hun kontakte dommeren for å melde ifra.

Dommeren kan da gjøre tre ting:

1. Endre mening etter råd fra VAR.

2. Be om å få se TV-bildene selv, en såkalt on-field review (OFR) hvor dommeren går til et bestemt sted på sidelinja hvor han eller hun får se opptak av TV-bildene og deretter kan diskutere videre med en assistent. Området kalles forøvrig referee review area (RRA).

3. Bestemme at han eller hun er sikker på sin egen avgjørelse og derfor ikke ønsker å se gjennom hendelsen på nytt. Dommeren kan hele tiden stoppe spillet og be om en OFR, men skal ikke gjøre det dersom et av lagene er i ferd med å angripe motstanderen.

Det er AVAR sitt ansvar å bistå VAR i VOR. Forvirrende?

Dommeren signaliserer at han vil ha en OFR ved å forme et rektangel med fingrene for å indikere en videoskjerm. Dersom spillere mot formodning skulle forsøke å motivere dommeren til å se på video etter en hendelse, ved å danne et rektangel, vil spilleren automatisk få det gule kortet.

Samtidig er det retningslinjer å følge ved bruken av VAR. For eksempel skal sakte film kun benyttes dersom det er for å avgjøre om det var hands eller for å avgjøre hvor på kroppen det var kontakt under en takling.

Vanlig hastighet brukes for eksempel for å bestemme intensjonen med en takling eller for å vise om det var viljehands.

Videorommet kan være på selve stadion eller utenfor. Tanken er også at seerne blir informert hvem som er videodommer, på samme måte som vi får opplyst hvem som er en del av dommerteamet før kampen.

Marriner er historiens første VAR på Anfield

Det er Craig Pawson som er satt opp til å dømme Liverpool versus West Bromwich lørdag kveld, men kanskje minst like interessant er det å registrere at Andre Marriner er historiens første Video Assistant Referee på Anfield.

I tillegg får Marriner med seg Peter Kirkup som sin Assistant Video Assistant Referee (AVAR). Det er AVAR sitt ansvar å bistå VAR i VOR. Forvirrende?

AVAR sin oppgave er blant annet å følge kampen direkte mens VAR foretar sin sjekker og gjennomganger av situasjoner. AVAR skal også notere hendelser og kommunisere avgjørelser til TV-selskapene.

​Kilder: Dagbladet, BBC, Independent, Sky Sports, TheFA.com

Har du innspill til journalisten?
[email protected]