Helt i Cardiff og Liverpool:Big Tosh

Bill Shankly skapte et nytt og legendarisk angrep på et år tidlig på 70-tallet. Senteren ble hentet fra Cardiff, storvokste John Toshack.

26. okt 2018 kl 19.17 Torbjørn Flatin

Rekordkjøpet

Tapet mot Watford i kvartfinalen i FA-Cupen i februar 1970 vil gå over i historien som tidspunktet da Bill Shankly tok den endelige beslutningen om å splitte opp sitt storlag som vant liga og cup på midten av 1960-tallet.

Shanks hadde nok likevel allerede et skifte i tankene og allerede sommeren 1967 betalte Liverpool £96.000 for hodespesialisten Tony Hateley, faren til den senere mer kjente landslagsspilleren Mark. Det var rekord på Anfield. £37.500 for Ian St. John tilbake i 1961 ble først slått av overgangen for Emlyn Hughes fra Blackpool for £65.000 noen måneder før Hateley kom.

Hateley ble imidlertid ingen suksess og bare et drøyt år senere bladde de røde opp £100.000 for Alun Evans, en kvikk og blond spiss fra Wolves som ble den første tenåring overført for et sekssifret beløp i pund.

Bobby Graham, som var kommet til Merseyside som ung skotte, hadde også en periode i Liverpools angrep, men Bill Shankly fant først sin nye spiss da han hentet John Toshack fra Cardiff i november 1970 for £110.000.

Toshack, Keegan og Heighway

Walisiske Toshack var toppscorer i 2.divisjon og nok på ønskelisten til flere storklubber. Han var storvokst og med brede skuldre, ingen hadde bredere skuldre enn John Toshack, og dødelig i lufta.

I sin andre kamp fra start med en liverbird på brystet lå Liverpool og Toshack under med 0-2 mot naboen Everton på Anfield. Steve Heighway, en amatørspiller som hadde kommet kort tid før sesongen reduserte etter et soloraid langs venstrekanten, før han fant Liverpools nr.10 med et dypt innlegg. John Toshack knuste sin oppasser i lufta og stanget inn utligningen. Chris Lawler fullførte snuoperasjonen noen minutter senere og The Kop hadde overvært en ettermiddag det fortsatt snakkes om.

Radarparet

Toshack og Keegan på topp for Liverpool, det var en setning man skulle høre mye de neste seks årene. John Toshack scoret 69 ligamål og Kevin Keegan 68 ligamål, som kanskje ikke var voldsomt imponerende over et halv dusin sesonger, men de lå som regel på drøyt et tosifret antall ligascoringer hver seg hvert år og det var en basis for helrød suksess.

Du hadde svære Toshack som var strålende i lufta, og som ved siden av å score med mange headinger hadde evnen til å finne sin partner med smarte og presise pasninger og flikker via hode og fot. Energibunten Keegan var hurtig og våken, og de leste hverandre som en åpen bok. Det gikk så langt som at duoen ble med på et eksperiment på engelsk fjernsyn hvorvidt de kunne leses hverandres tanker.

Foranledningen til en heading fra Tosh var ofte en forsering og crossball fra Steve Heighway, den tidligere universitetsstudenten med sine høye knær og hurtige kliv langs venstrekanten.

Kevin Keegan og John Toshack i fremste rekke for Liverpool, her i en kamp mot Tottenham i 1977, forøvrig den nest siste kampen de spilte sammen.

Forandret finale

Tapet mot Arsenal fortsatte med at John Toshack «scoret» mot The Gunners også i siste kampen året etter, men målet ble feilaktig annullert for offside. Seier på Highbury og Liverpool ville gått forbi Derby County og tatt ligagullet i 1971/72.

Den store og tunge kroppen til waliseren bidro nok til at han måtte tilbringe en god del tid på behandlingsbenken med skader. I 1972/73 var han på innbytterbenken da Liverpool skulle spille første kamp i finalen i UEFA-Cupen mot Borussia Mönchengladbach. Kampen på Anfield ble imidlertid avbrutt etter noen få minutter som følge av et øsende regnvær.

Bill Shankly hadde sett nok på de få minuttene til å forstå at tyskerne kunne få problemer i luftrommet, og satte inn John Toshack for Brian Hall da avspark ble tatt igjen kvelden etter. To ganger headet Tosh fram sin partner Keegan til scoringer, mens midtstopper Larry Lloyd også fikk bokført mål med hodet.

I ligaen det samme året scoret Toshack og Keegan 13 mål hver seg på veien til gull.

Sin beste sesong

I 1973/74 var Big Tosh mye plaget av skader, selv om han spilte da Liverpool vant FA-Cupen med 3-0 mot Newcastle. Keegan ble da det store helten med to fulltreffere.

Med kjøpt av Ray Kennedy samtidig som Bill Shankly ga seg som manager sommeren ’74, medførte det at Liverpool snart aksepterte et bud på £160.000 for en av verdens beste hodespillere.

Det hører med til historien at Shankly hadde prøvd å hente Frank Worthington rett før Toshack kom i 1970, da den fargerike Frank feilet legesjekken som følge av for høyt blodtrykk, og at han fikk mulighet til å slappe av med en ferie før han testet en gang til for bare å ha enda høyere blodtrykk(!)

Nå var det John Toshack som ikke greide å passere legetesten og som gjorde at han fortsatte på Anfield. Etter en bra 1974/75 sesong, hvor Ray Kennedy ikke fungerte sammen med Kevin Keegan på topp og ble omskolert til midtbanespiller, hadde Toshack noe av en «indian summer» i 1975/76. Den sesongen både spilte han og scoret flest ganger for Liverpool FC, og ble toppscorer med totalt 23 mål på vei mot ligagull og seier i UEFA-Cupen. En av de mest kjente scoringene var da han dunket inn seiersmålet mot Barcelona på Camp Nou, etter å ha blitt spilt opp av Keegan.

Suksess som manager

Angrepspartneren Kevin Keegan hadde sin store kveld sesongen etter, da han i sin siste kamp for Liverpool var med å vinne Serievinnercupen for første gang i klubbens historie.

Da var ikke en stadig mer skadeplaget John Toshack med, og sesongen etter fikk han en fri overgang til Swansea hvor han oppnådde suksess som spillende manager og senere bare som manager.

Han førte «svanene» opp fra 4. til 1.divisjon, rivalen til Cardiff hvor det hele startet for John Toshack.

Det var starten på en lang og innholdsrik managerkarriere hvor han hadde suksess og cupgull med baskiske Real Sociedad, og hvor Toshack brøt med en tidligere ubrutt tradisjon med aldri å benytte spillere som ikke opprinnelig var fra Baskerland ved å kjøpe John Aldridge fra Liverpool.

Siden ble det bl.a. ligamesterskap med Real Madrid og en tid som manager for Wales, hvor han for øvrig ble sparket etter et tap mot Norge.

John Toshack spilte selv 40 kamper og scoret 13 mål for Wales, men det var som partneren til Kevin Keegan han vil bli husket aller best.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]