FRUSTRERT:  Jürgen Klopp er vel vitende om at Liverpool må levere de siste to kampene.

En historie om å gjøre det nervepirrende

Er det en ting Liverpools Champions League-historie har vist oss, så er det at gruppespillet ofte er fylt med drama.

Liverpool har gjort det unødvendig vanskelig for seg selv i gruppe C av årets Champions League, etter at det ble tap med 2-0 i Beograd tirsdag kveld. Dermed er det vidåpent i det som har blitt «dødens gruppe».

Napoli har klatret opp på førsteplass, og har over tak på Liverpool på innbyrdes oppgjør etter 1-0 i forrige måned. Begge lag har seks poeng. Paris Saint-Germain følger poenget bak – mens Røde Stjerne har fire poeng etter sin første seier i Champions League.

Kortversjonen er at Liverpool er sikret avansement til Champions League dersom de vinner i Paris, eller slår Napoli med to mål på Anfield.

Men det er sju andre muligheter også. 

Vi har sett på hvordan Liverpool har gjort det i gruppespillet tidligere sesonger. 

2017-2018: Gjorde det vanskelig

Etter kvalifiseringsrunder mot Hoffenheim, møtte Liverpool Sevilla, Spartak Moskva og Maribor i gruppespillet. Det begynte tregt med 2-2 hjemme mot Sevilla, så endte det 1-1 borte mot Spartak Moskva, før det løsnet ordentlig med 7-0-seier borte mot Maribor og en påfølgende 3-0-seier hjemme. Liverpool kunne da sikre gruppeseier borte mot Sevilla. Det så lyst ut i første omgang, da Liverpool ledet 3-0, men vertene tok igjen til 3-3 tre minutter på overtid. 

Til gruppespillets siste kamp måtte Liverpool ta poeng for å gå videre, med tap måtte Maribor slå Sevilla om den videre veien skulle reddes. Liverpool feide gjestene av banen da det gjaldt og vant 7-0.

Champions League endte sist sesong, som alle har fått med seg, med finaletap i Kiev for Real Madrid. 

2014-2015: Drama til siste slutt

Luis Suarez hadde gått til Barcelona, og til tross for mange kjøp, klarte ikke Brendan Rodgers å dekke opp for tapet av storscoreren. Deriblant ble Adam Lallana og Divock Origi, som begge spilte tirsdag kjøpt inn den sommeren. Men til tross for åtte nysigneringer ble Champions League-sesongen en skuffelse.

Det åpnet med 2-1-seier mot Ludogorets. Et resultat som på historisk papir ser greit ut, men seieren satt lenger inne enn tallenes tale tilsier.

IKKE SÅ FORNØYD:  Steven Gerrard var ikke veldig happy med å bli plassert på benken da Liverpool møtte Real Madrid borte.

Mot Basel gikk Liverpool på tap i sin første bortekamp i Champions League på fem år. Marco Streller scoret kampens eneste mål i det 52. minutt etter retur på en corner.

Så ventet to kamper mot Real Madrid på rad. Hjemme på Anfield ble det totalt slakt med 0-3-tap, og borte vant Real 1-0 mot et reservepreget Liverpool-lag. 

På Natsionalen Stadion Vasil Levski i Sofia fikk Liverpool en ny nedtur da det bare ble 2-2 mot Ludogorets. I og med at Real Madrid vant 1-0 i Basel samme dag, fikk ikke utligningen så altfor stor betydning foran siste gruppespillkamp. 

Utgangspunktet var enkelt for Liverpool før møte med Basel i siste kamp: Vinn eller forsvinn.

De røde og Basel kjempet om andreplassen i gruppen bak Real Madrid. Liverpool lå to poeng bak sveitserne før avspark. Det endte med at Liverpool forsvant ut av Champions League etter en høydramatisk andreomgang på Anfield. De røde fikk en vitaminnsprøytning da Lazar Markovic og Alberto Moreno erstattet Rickie Lambert og José Enrique ved pause, men fikk seg så en gedigen nedtur da Markovic ble utvist for å plante armen i ansiktet på en Basel-spiller etter en times spill. Hjemmelaget maktet likevel å etablere et trykk på gjestene, og taket på Anfield løftet seg nesten da kaptein Steven Gerrard skrudde inn 1-1-utligningen på et utsøkt frispark ni minutter før slutt. Nervene så ut til å sluke Basel-spillerne i dramatiske sluttminutter, der Liverpool vartet opp med flere store målsjanser. Men det holdt ikke. 

Dermed ble det Europa League for Liverpool, men der ble Besiktas for sterke allerede i første utslagsrunde. 

2009-2010: Ute før siste kamp

Før det var 2009-2010 sist sesong Liverpool var i det gjeve selskap. Også da røyk Liverpool ut etter gruppespillet under Rafael Benitezsin ledelse.

Det startet med seier mot Debrecen med 1-0, før det ble to tap på rappen borte mot Fiorentina med 2-0 og hjemme mot Lyon 1-2. Deretter ble det 1-1 borte mot Lyon og 1-0-seier borte mot Debrecen, før gruppespillet ble avsluttet med 1-2-tap på Anfield mot Fiorentina.

Liverpool var utslått av Champions League allerede før siste gruppespillskamp mot Fiorentina. Liverpool må vinne kampen før mot Debrecen i Budapest, samtidig som Lyon måTTE ta poeng borte mot Fiorentina for at Liverpool fortsatt skULLE ha mulighet for avansement fra gruppespillet. Slik gikk det ikke.

Liverpool gikk så inn i Europa League og nådde semi-finalen. Der ble det tap mot Atletico Madrid etter ekstraomganger.

2008-2009: Sikret før siste kamp

I sesongen før 2008-2009 gikk det langt bedre for Liverpool. Laget nådde kvartfinalen i Champions League, men da tok det slutt mot Chelsea. Etter 1-3 på Anfield, ble det 4-4 etter en vanvittig kamp på Stamford Bridge.

På veien dit hadde Liverpool slått ut Real Madrid i åttendelsfinalen med 1-0-seier i Madrid og hele 4-0 hjemme på Anfield. Da måtte Liverpool gjennom kvalifisering til Champions League. Standard Liege ble slått ut. Det endte 0-0 i første kamp, før det ble 1-0-seier på Anfield etter at Dirk Kuytscoret etter 118 minutter!

I gruppespillet ble det 2-1-seier borte mot Marseille, 3-1 hjemme mot PSV, 1-1 borte mot Atletico Madrid, samme resultat hjemme mot Madrid-klubben, 1-0 hjemme mot Marseille og 3-1-seier borte mot PSV.

Liverpool var allerede klare for avansement i Champions League før siste kampdag, men trengte seier for å vinne gruppa.

2007-2008: Måtte vinne siste kamp

Også i 2007-2008 startet Liverpool turneringen med kvalifisering. Toulouse ble slått 1-0 borte og 4-0 hjemme. I gruppespillet ble det 1-1 mot Porto borte, 0-1-tap for Marseille på Anfield, så ble Besiktas slått hele 8-0 hjemme, der Benayoun scoret hattrick blant annet, så ble Porto feid av banen med 4-1 på Anfield og Marseille slått 4-0 borte. Dermed gikk Liverpool videre som toer i gruppe A.

Med seier borte mot Marseille i siste gruppespillkamp ville Liverpool avansere til cupspillet, men det kunne også holde med uavgjort på Stade Velodrome for de røde. Men det forutsatte at Besiktas vant i Porto i sin siste kamp. 

Eventyret endte i semifinale mot Chelsea. 

2006-2007: Udramatisk avslutning

I 2006-2007 gikk det igjen helt til finalen for Liverpool, der det endte med 2-1-tap for AC Milan.

MILANS REVANSJE:  I 2007 var det Milan som vant finalen mot Liverpool, etter at de tapte på straffer to år tidligere.

Champions League-sesongen startet da med kvalifisering mot Maccabi Haifa. I første gruppespillkamp ble det 0-0 mot PSV i Nederland, Liverpool vant så 3-2 mot Galatasaray hjemme, og 1-0 mot Bordeaux borte, før franskmennene ble slått 3-0 hjemme. PSV ble så slått 2-0 på Anfield, før gruppespillet ble avsluttet med 3-2-tap borte for Galatasaray.

2005-2006: Gruppevinner

Selv om Liverpool var regjerende mestere måtte klubben gjennom tre kvalifiseringsrunder til Champions League foran 2005-2006-sesongen.

I gruppespillet ble det 2-1-seier borte mot Real Betis, 0-0 mot Chelsea på Anfield, 1-0-seier mot Anderlecht i Belgia og 3-0-seier på Anfield, så ble det målløst mot Real Betis hjemme og også målløst på Stamford Bridge i siste gruppespillkamp, der begge var videre før kampen.

2004-2005: Drama mot Olympiakos

Det er  vel bare å nevne 2005, så husker de fleste hva som skjedde. 

21 år etter sist Liverpool vant Europas gjeveste pokal, vant de den igjen, etter en helt ellevill finale i Istanbul 25. mai 2005. De røde lå under 3-0 til pause mot det som på den tiden trolig var Europas sterkeste lag, AC Milan. Tre mål i andre omgang og en dramatisk straffekonkurranse senere, gjorde at pokalen havnet tilbake på Merseyside.

HERLIG GJENG:  Liverpool kunne feire seieren i 2005 etter tidenes opphenting.

Men det var langt ifra den eneste utrolige aftenen i Champions League det året.  

Også det året måtte Liverpool gjennom kvalifiseringsrunder til turneringen. I gruppespillet ble det 2-0-seier mot Monaco, 1-0-tap for Olympiakos i Hellas, 0-0 på Anfield mot Deportivo, 1-0 seier borte mot spanjolene, og Monaco ble slått 1-0 borte, før Olympiakos ble slått 3-1 på Anfield i siste gruppespillskamp i en fantastisk kveld på Anfield. I vårt kampreferat fra den kvelden sto det.

«Hvor skal man begynne? Rett og slett en magisk aften på Anfield! De aller fleste hadde nok gitt opp håpet da Rivaldos frisparkscoring fra første omgang sørget for at gjestene Olympiakos ledet 0-1 ved pause. Dermed måtte Liverpool score minst tre ganger for å ha noe håp om videre avansement i Champions League. Rafael Benitez viste hvilken eminent taktikker han er da Pongolle ble sendt innpå for Traore etter pausen. Den 20-årige franskmannen viste seg nesten umiddelbart fram med utligning, og var ellers et konstant uromoment for gjestenes forsvar. Scoringsmaskinen Neil Mellor skulle likevel vise seg å bli Benitez trumfkort. Boy Mellor dundret inn en retur og sendte Liverpool i føringen ti minutter før full tid. Dermed var ytterligere en scoring tilstrekkelig, og hvilken scoring det skulle bli. Steven Gerrard som tidligere i omgangen  fikk en scoring annulert valgte å dundre til på hel volley da Neil Mellor headet ned til ham på 20-25 meter, og ballen suste rett i mål bak en utspilt keeper. Olympiakos som trolig hadde regnet med den ene scoringen var nok kom seg aldri av sjokket, og Liverpool kontrollerte de siste minuttene. En fantastisk snuoperasjon av Rafael Benitez' menn som dermed slår følge med Monaco til utslagingsrundene.»

2002-2003: Feilet i Basel

Også i 2002-2003 var Liverpool i gruppespillet av Champions League. Den gang ble det 2-0-seier mot Valencia borte, 1-1 mot Basel på Anfield, 5-0 mot Spartak Moskva på Anfield og 3-1-seier borte, Valencia vant igjen 1-0 på Anfield med John Carew. Gruppespillet ble avsluttet med bortemøte mot Basel. Det endte ikke bra. 

«Liverpool er utslått av Champions League etter en helt forferdelig førsteomgang i Basel. 3-0 til pause gjorde at tidenes comeback måtte til for at Liverpool skulle greie oppgaven, men oppgaven viste seg dessverre for stor. To tidlige mål eter hvilen av Murphy og Smicer ga imidlertid Liverpool et ørlite håp. Houllier kastet etter hvert både Diouf og Baros inn, men det så ikke ut til å hjelpe. Liverpool prøvde å angripe med alt de hadde, og Basel var livsfgarlige på kontringene. Jerzy Dudek reddet i så måte Liverpool ved flere anledninger. Håpet ebbet etter hvert sakte men sikkert ut, før Michael Owen vant et straffespark for Liverpool etter 83 minutter. Owen tok straffa sjøl, skjøt svakt rett på keeper, men scoret på returen. Tidenes comeback var nå innen rekkevidde, men dette skulle dessverre ikke bli dagen for Liverpool. En sterk andreomgang fjerner dessverre ikke den flaue bismaken etter en av de dårligste førsteomgangene i manns minne. Etter exiten fra årets Champions League, må de røde nå ta til takke med UEFA-cupen», sto det i vårt kampreferat etter 3-3-kampen. 

Heldigvis tok det ikke mange år før «tidenes comeback» faktisk kom. 

2001-2002: Vant gruppespillet

Liverpool vant 9-1 sammenlagt mot Haka etter 5-0 borte og 4-1 hjemme i kvalifiseringen, og vant også sin gruppe med Boavista, Borussia Dortmund og Dynamo Kiev. Gruppespillet åpnet med 1-1 mot Boavista på Anfield, 0-0 mot Borussia Dortmund i Tyskland, før den første seieren kom med 1-0 mot Dynamo Kiev og ble fulgt opp med 2-1-seier borte mot ukrainerne. Også borte ble det 1-1 mot Boavista, før gruppespillet ble avsluttet med 2-0 mot Borussia Dortmund. Og dermed vant Liverpool gruppa. 

Den gangen var det to gruppenivåer i turneringen, og i det andre gruppespillet tapte Liverpool først 3-1 hjemme for Barcelona, før det ble 0-0 i Roma, 0-0 mot Galatasaray på Anfield, 1-1 mot samme lag i Tyrkia, 0-0 mot Barcelona i Spania og så 2-0-seier hjemme mot Roma.

Liverpool nådde også kvartfinalen i 2001-2002-sesongen.

Del

Champions League

07.11.2018 14:11

Tre Liverbirds om kampen:– Virker som selvtilliten og målene til Røde Stjerne satt en støkk i oss

Dette mener supporterne om det som skjedde i Beograd.

07.11.2018 10:05

Dette skriver avisene etter Røde Stjerne-tapet:«Hvor var gnisten, hvor var kreativiteten?»

Mikke Mus ble til Godzilla, skriver en kommentator om Røde Stjerne, men Liverpool får gjennomgå.

06.11.2018 10:56

Klopps første Liverpool-kjøp var fra Røde Stjerne

– Jeg forventer ikke mange mål denne gangen, sier Marko Grujic.

Champions League finale 2018

06.07.2018 12:54

– Tabbene skyldtes hjernerystelsen

En telefon fra Franz Beckenbauer gjorde at man oppdaget hjernerystelsen til Loris Karius.

28.05.2018 11:46

– En helt annen tenkemåte når Mo er på banen

Mye forandret seg da Salah måtte ut mot Real Madrid.

27.05.2018 19:10

Salah tror han blir klar for VM

– Deres kjærlighet og støtte vil gi meg styrken jeg trenger.

Siste Til vår nyhetsoversikt
20.11.2018 kl 07:45

Fabinho-rykter er bare tull

+
19.11.2018 kl 23:08

Solanke har full tiltro til Klopps plan

Dominic Solanke nekter å la seg frustrere av mangelen på spilletid i Liverpool denne sesongen.

+
19.11.2018 kl 21:44

Van Dijk sikret gruppeseieren

Nederland lå an til tap, men så dukket Liverpool-stopperen opp.

+
19.11.2018 kl 19:43

– Henderson klar til helga

Jordan Henderson sto over for England, men er sannsynligvis tilbake mot Watford.

+