Topp seks etter et dusin kamper:Man City faretruende sterke – Man United hektet av

Liverpool ligger pent plassert rett bak de lyseblå fra Manchester og rett foran konkurrenter fra London. Vi har sett på topplagene så langt i sesongen.

14. nov 2018 kl 16.04 Torbjørn Flatin

Manchester City

Favoritten har scoret desidert mest og sluppet inn færrest sammen med Liverpool. De virker minst like gode som forrige sesong, hvor de knuste rekorder i øst og vest. Ikke minst har de en armada med kreative spillere som både kan skape og score mål, hvor Raheem Sterling er i sitt livs form (6 mål) og støttes/utfordres av Mahrez (4), David Silva (4), Sané (3) og Bernardo Silva (3). Skaden til Kevin De Bruyne synes knapt å ha påvirket dem. På topp kjemper igjen Kun Aguero (8) om toppscorertittelen mens stopperduoen Stones og Laporte også gjør City sterke defensivt og i tillegg har god dekning.
Er det i det hele tatt mulig å finne svakheter? Vikaren til Aguero, Gabriel Jesus, virker klart mer ustabil og troppen har vel heller intet annet midtbaneanker med kvalitetene til Fernandinho, og her vil en tro at skader kan påvirke. Kunne vi også ane en viss frykt for kvalitetene til Liverpool da Pep Guardiola gikk uvanlig forsiktig til verks på Anfield i oktober?

Liverpool

Resultatmessig i rekordklassen, hvor de helrøde nå er blitt et meget vanskelig lag å score mot. Virgel van Dijk og Alisson har blitt store profiler i forsvaret og Joe Gomez kommer nå som et skudd som partner til store Virgil. Andy Robertson har også hatt en bra start på venstrebacken. Lengst fremme er Mohamed Salah og Sadio Mané på første side av toppscorerlistene i Premier League med seks nettkjenninger på 12 kamper, mens det er litt betenkelig at neste på statistikken til Liverpool bare har to (Firmino, Milner, Shaqiri, Sturridge). Et pluss er godt spill fra nyinnkjøpte Xherdan Shaqiri når han har fått sjansen.
Det største problemet til Jürgen Klopp er likevel å finne balansen og riktig utnyttelse av spillerne på midtbanen. Fabinho begynner å vise tendenser til det midtbaneankeret han forventes å bli, etter en vanskelig innkjøringsperiode i kjølvannet av overgangen fra Monaco, mens skader har bidratt til at Naby Keita heller ikke har kommet skikkelig i gang.

Chelsea

Den nye manageren Maurizio Sarri har imponert med hurtig å få på plass en startellever som det byttes lite på og som tar til seg hans ideer. Rudiger og David Luiz har kommet inn og fått tillit i forsvaret, og Kepa Arrizabalaga har erstattet Courtois i målet på en tilsynelatende smertefri måte. Det andre store kjøpet, Jorginho, har fint glidd inn på midtbanen sammen med N’Golo Kanté. I tillegg har laget ligaens kanskje beste spiller i Eden Hazard.
En aner at med et betydelig kjøp eller to til og Sarri har et mulig mesterlag nå. Et av de kjøpene vil en forvente at blir en spiss. Alvaro Morata og Olivier Giroud er bra spillere, men gir ikke de blå helt Manchester City eller Liverpool kvalitet lengst fremme.

Tottenham

Uten ny stadion og uten spillerkjøp i sommer virker Spurs å være rimelig fornøyd med 4.plass så langt. Laget har scoret minst av de såkalte «topp seks» lagene, sammen med Manchester United, og den store profilen Harry Kane har ikke gnistret helt til tross for seks mål så langt. Da er det verre med hans undersåtter Dele Allis og Christian Eriksen som har et og null mål i protokollen. En bra høst fra spillere som tidligere var på terskelen i Lamela og Moura oppveier noe, og manager Pochettino er flink til å skape et nokså gjerrig mannskap bakover hvor Kieran Trippier har vært et pluss, men totalt sett har Tottenham vært et hakk under de tre beste. De behøver både en ny arena, og å forsterke spillerstallen.

Arsenal

Fansen på Emirates virker å være fornøyd med hva den nye sjefen Unai Emery har fått til så langt. Det har kommet fornyet kraft og energi i laget. Xhaka og den nye mannen Torreira gir The Gunners en tøffere midtbane, mens Lacazette og Aubameyang gir Arsenal trøkk lengst fremme. Hvis i tillegg Özil og/eller Mkhitaryan har dagen er de en match for de aller fleste. I den bakre fireren har Emery slitt mer med å få kabalen til å gå opp og hvor skadede Koscielny har vært savnet. Bernd Leno synes å ha beseglet dagene til Petr Cech som førstekeeper i Premier League og det var nok på tide.
Arsenal møter naboen Tottenham, og skal til Old Trafford, tidlig i desember og må gi alt dersom de ikke skal miste kontakten med topp fire.

Manchester United

Etter 12 kamper i Premier League 2018/19 har Manchester United negativ målforskjell. Tygg litt på den. Mannskapet til Mourinho har ofte startet kampene dårlig, og bare delvis greid å snu flisa underveis. Smalling/Lindelöf virker å være det foretrukne stopperparet, men har ikke overbevist. De Gea i målet har vel heller ikke vært helt på tidligere bestenivå, selv om han fortsatt er viktig for dette mannskapet. I det hele tatt virker den defensive ryggraden som lag til José Mourinho gjerne kjennetegnes av å være uvanlig veik. En type som midtbaneankeret Nemanja Matic virker å være langt unna sitt tidligere nivå, mens profilen Paul Pogba varierer sterkt i prestasjonene. Et lyspunkt er Anthony Martial med seks scoringer, mens kraftspissen Lukaku har nøyt seg med fire så langt.
Noe ventes snart å skje på Old Trafford, enten gjennom nytt blod i form av manager eller nye spillere, eller kanskje begge deler, men med 12 poeng etter Manchester City er laget hektet av for godt i kampen om gullet. Sju poeng opp til topp fire vil også kreve en sterk forbedring av formen som er blitt vist så langt.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]