Liverpool sliter i etterkant av landslagsopphold

Fra og med neste helg er det halvannen måned med engelsk klubbfotball, uten forstyrrelser med spillere opptatt med landslag.

25. mar 2018 kl 13.30 Torbjørn Flatin

Kampen sør i London mot Crystal Palace lørdag 31.mars er starten på 32. ligarunde. I motsetning til flere av sine konkurrenter har Liverpool ingen utsatte kamper, og avslutningsdagen søndag 13.mai betyr for de røde den siste av sju gjenværende ligakamper som alle blir spilt under de kommende helgene.

Det er harde bortekamper mot Crystal Palace, Everton, West Bromwich og Chelsea, hvor Palace og West Brom kjemper for sine liv, Everton kjemper for lokale skryterettigheter, mens oppgjøret på Stamford Bridge første weekend i mai kan bli helt avgjørende for topp fire eller ikke i Premier League.

Hjemmekampene mot Bournemouth, Stoke og Brighton bør gi full pott.


Kort forberedelse

Jürgen Klopp har uttalt at han først og fremst krysser fingrene for at hans spillere kommer tilbake uskadet fra turene med sine landslag, og manageren virket nokså «på tuppa» over at kampen mot Everton, som er midt mellom semifinalene mot Manchester City i Champions League, kunne vært noen timer mer gunstig satt opp hvis det var blitt valgt ettermiddag og ikke formiddag lørdag 7. april.

Hvis en ser på historikken med skader og resultater i etterkant av landslagsopphold for Liverpool sin del, kan en forstå nervene til manageren. Allerede har Emre Can og Joe Gomez hatt problemer under dette oppholdet, og Liverpools innsats etter at så å si hele troppen har vært på reise har ikke vært den beste.

For en trenerstab som liker å arbeide med sine spillere på feltet, og nå vil være avhengig av hurtig respons under en innspurt som starter med viktige kamper i liga og Champions League, vil den korte tiden fra landslagsopphold og til klubbfotball være av stor betydning.


Stygge smeller

Det har tidligere vært tre såkalte offisielle landslagsopphold tidligere denne sesongen, alle på andre siden av nyttår da plassene til sluttspillet i VM ble avgjort.

Liverpool hadde fått en bra start i ligaen, som toppet seg med 4-0 mot Arsenal, da Melwood ble tømt i månedsskiftet august/september. Første kamp tilbake var 0-5 mot Manchester City, i en kamp en er nødt til å føye til ble preget av utvisningen av Sadio Mané. 2-2 og 1-1 i de to neste kampene på Anfield mot Sevilla og Burnley ga imidlertid antydninger om at de røde hadde mistet mye av formen etter oppholdet. 0-2 mot Leicester i ligacupen, med et «skyggelag» hjalp heller ikke på humøret.

Nå skal det sies at den heller dårlige perioden ikke helt hadde rettet seg innen neste landslagspause, med 1-1 i Moskva mot Spartak og det samme resultatet i Newcastle, før de siste gruppespillkampene i VM-kvalifiseringen fant sted. Da hele troppen igjen var samlet ble det 0-0 på eget gress mot Manchester United, som vil ha vært like mye påvirket av landslagsspill. 7-0 borte mot Maribor var det ikke noe å si på, før 1-4 på Wembley mot Tottenham ble en kandidat til årsverste.

På de neste ti kampene vant Liverpool åtte og spilte uavgjort to ganger. Det inkluderte 3-0 hjemme mot Southampton, rett etter playoff og øvrige landskamper i begynnelsen av november. Det blir kanskje litt søkt å peke på at de to kampene som Liverpool ikke vant kom umiddelbart etterpå mot Sevilla (3-3) og Chelsea (1-1), da de røde sviktet mot slutten av disse kampene?


Salah og Firmino

Nå var humøret på topp i den røde leiren etter 5-0 mot Watford, før denne ukes privatlandskamper og hvor Jürgen Klopp tok med seg sin stab til noen dager for avslapning og arbeid på Tenerife.

Der skal de klekke ut hvordan hans mannskap skal være best mulig stilt til en intens avslutning. Ikke at det er noen overraskelse med den sesongen de har hatt, men Klopp kan ta med seg at hans største profiler i angrep denne sesongen, Mohamed Salah og Roberto Firmino, har vist at de er raskt i gang igjen etter landslagsopphold. I de to første oppholdene scoret ikke Liverpool i første kamp tilbake, men både Salah og Firmino scoret henholdsvis et og to mål ved neste korsvei mot Sevilla og Maribor. Igjen vil altså den andre kampen være i Champions League, mot Manchester City foran The Kop. Mo Salah scoret også to ganger i «comeback-kampen» mot Southampton i november, og «Bobby» Firmino gjorde det samme i påfølgende oppgjør i Sevilla.


Gjenstående program:

31.03 kl 13.30 PL – Crystal Palace (b)
04.04 kl 20.45 CL – MANCHESTER CITY (H)
07.04 kl 13.30 PL – Everton (b)
10.04 kl 20.45 CL – Manchester City (b)
14.04 kl 18.30 PL – BOURNEMOUTH (H)
22.04 kl 17.30 PL – West Bromwich (b)
28.04 kl 13.30 PL – STOKE (H)
05.05 kl 16.00 PL – Chelsea (b)
13.05 kl 16.00 PL – BRIGHTON (H)

Eventuell semifinale i Champions League spilles 24/25.04 og 01/02.05, med finale i Kiev 26.05.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]