Bedre forsvar med van Dijk og Karius er sant

Tallene bekrefter det inntrykket nok mange sitter med etter at Virgil van Dijk kom inn sentralt i forsvaret, foran en Loris Karius med større tillit fra Jürgen Klopp.

18. apr 2018 kl 18.06 Torbjørn Flatin

Virgil van Dijk spilte sin første ligakamp borte mot Swansea 22. januar. Den store nederlenderen var blitt matchvinner da Everton ble sendt ut av FA-Cupen med 2-1 på Anfield, men Jürgen Klopp lot kjøpet på £75M vente på sin ligadebut og benyttet Dejan Lovren og Joel Matip i 4-3 klassikeren mot Manchester City.

0-1 sør i Wales forteller om en ikke spesielt minneverdig ligadebut i helrødt for van Dijk. Ei heller var den neste kampen noe å ramme inn, da West Bromwich påførte Liverpools sesongens eneste tap foran The Kop ved å vinne 3-2 i 4.runde i FA-Cupen. I påfølgende ligakamp mot Huddersfield var Lovren og Matip igjen partnere i en 3-0 seier.

Færre innslupne med van Dijk

Jürgen Klopp antydet noe om å bytte om på sine midtstoppere, men var det mange som trodde på det? I de siste ni kampene i Premier League har Virgil van Dijk startet for Liverpool.

Det har blitt seks seire, to uavgjorte og et tap på Old Trafford. Mer interessant er mål for og i mot. Hvis vi også regner med tapet i Swansea er målforskjellen 21-7 på de ti ligakampene hvor store Virgil har startet. Det gir 0,7 innslupne mål i gjennomsnitt.

I de 24 ligakampene hvor van Dijk ikke har vært involvert, er tallene 14 seire, åtte uavgjort og to tap, med 57-28 i målscore. Det gir 1,17 innslupne mål i gjennomsnitt pr. kamp. For balansen sin skyld skal vi legge til at Liverpool har scoret 2,375 mål i snitt uten van Dijk på banen i ligakamper, og 2,10 i snitt når han har vært ute på gresset.

Matip med bedre tall enn Lovren

Partneren til Virgil van Dijk, og vi snakker fortsatt om ligakamper, har fem ganger vært Joel Matip, som nok i utgangspunktet var førstevalget i så måte for Klopp, mens Dejan Lovren også har spilt sammen med van Dijk en håndfull ganger etter at Matip har vært ute med skade.

Joel Matip «vinner» den duellen med fire seire og et tap, og målforskjell 13-3, mens Lovren har tallene 2-2-1 og 8-4. Nå skal det legges til at Dejan Lovren har spilt i topp seks oppgjør mot Tottenham (2-2) og Manchester Utd (1-2), samt lokaloppgjør mot Everton på Goodison, og at han totalt sett har gitt et godt inntrykk de siste ukene.

Karius «vinner» mot Mignolet

Nå har ikke bare Jürgen Klopp satt inn en ny midtstopper i Virgil van Dijk. Han byttet også keeper på nyåret, og gjorde det klart at det måtte skje noe spesielt om ikke Loris Karius skulle være hans førstevalg mellom stengene ut sesongen.

Karius har altså vært keeper hele tiden mens van Dijk har spilt, og det er derfor ikke overraskende at han kommer best ut av det tallmessig om vi sammenligner med Simon Mignolet.

Det er en ganske vesentlig forskjell det, selv om Mignolet «lider» over å ha vært bakerste skanse når det ble tre baklengs i Watford, fem borte mot Manchester City, fire mot Tottenham og tre mot Arsenal.

Konklusjonen må være at Liverpool har sluppet inn vesentlig færre mål i 2018, etter at Loris Karius og Virgil van Dijk har blitt en fast del av forsvaret.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]