Målfattige oppgjør, men det er i Italia

Liverpool er i pluss i statistikkene mot italienske lag, men det er jevnt og Anfield har måttet tåle sjokk i ganske så målrike oppgjør.

24. apr 2018 kl 14.58 Torbjørn Flatin

Mange forventer en tett og målfattig kamp på Anfield i kveld, da Roma vil bruke all sin kløkt og kanskje også en buss av ganske anselig størrelse for å prøve å stoppe de helrøde angrepshorder.

Liverpool har møtt italienske lag ti ganger i cuprunder, eller gruppespill med hjemme og bortekamp, og det vil kanskje overraske noen at 29 mål er scoret på Anfield. 2,9 mål i snitt pr. kamp er ikke det en forventer med et italiensk forsvar involvert.

Da legger vi til at på de ti oppgjørene på italiensk jord har det bare blitt scoret 12 ganger, hvorav Liverpool har beskjedne fire mål.

Det totale tall er 6-0-4, 18-11, på Anfield. Italienske lag har altså greid å vinne fire ganger foran The Kop. I Italia er statistikken 3-3-4, med 4-8 i negativ målforskjell for Liverpool.

Tidlig klassiker

Hvis vi går med harelabb over kampene i det forrige århundret ble laget til Bill Shankly involvert i en mye omtalt semifinale mot Inter allerede i Liverpools første sesong i Europa i 1964/65. En klassisk 3-1 på Anfield ble snudd på hodet med 0-3 i Milano, hvor det senere ble påvist at dommeren var korrupt. Sesongen etter ble Juventus satt på plass tidlig i cupvinnercupen, hvor Liverpool den gangen snudde 0-1 i Torino med 2-0 på eget gress.

Finalen mot Roma i 1984, på romernes eget Olympiastadion, vil det bli snakket mye om før semifinalene mot AS Roma. Klovneriene til Bruce Grobbelaar i straffekonkurransen som Liverpool vant, på en arena hvor det hevdes å ha vært rundt 30.000 Liverpoolsupportere, er blitt legendariske. 0-2 mot Juventus i den europeiske supercupen, samt finalen på Heysel, er enkeltkamper en helst vil glemme.

Det gjelder for så vidt også møtene mot Genoa i 1991/92, da Graeme Souness i UEFA-Cupen ledet Liverpool for første gang etter utestengelsen som følge av Heysel. Det ble tap både borte og hjemme.

Drama mot Roma -
Drama mot Roma -  Markus Babbel har "handset" foran The Kop, og gjestene fra den italienske hovedstaden er rasende da dommeren ombestemmer seg og dømmer corner.

Klassiske møter med Roma

I dette århundret har Liverpools europeiske cupveier krysset italiensk jord sju ganger, hvor de med en liverbird på brystet har kommet fordelaktig ut ved seks anledninger.

Gérard Houllier kunne spille på resultat, noe franskmannen ikke minst viste i 2000/01 da han ledet sitt mannskap til tre cuptriumfer. I UEFA-Cupen var Roma motstander i 1/8 finalen og man dro til Roma med en solid forsvarsrekke med Carragher, Hyypiä, Henchoz og Babbel, samt midtbaneanker Didi Hamann. På topp skulle lynraske Michael Owen utnytte bakrommet til vertene, på en kveld hvor han var i spann med Robbie Fowler og ikke sin vanlige makker Emile Heskey. Det utviklet seg til en nær perfekt bortekveld i Europa, med 2-0 seier etter to mål av Owen. For øvrig eneste gang Liverpool har scoret to ganger på en italiensk bane i en offisiell kamp, hvis en ser bort i fra finalen i Serievinnercupen 1977 da tyske Borussia Mönchengladbach ble beseiret med 3-1 i Roma.

Returen mot Roma burde vært en transportetappe, men Michael Owen misset et straffespark og med drøyt 20 minutter før slutt greide innbytter Guigo å score foran The Kop. Bare noen minutter senere går et innlegg i albuen til Markus Babbel. Dommeren peker først på straffemerket, og en annen innbytter Gabriel Baitstuta er allerede på vei borte med ballen, før den spanske pipeblåseren ombestemmer seg og isteden gir corner til gjestene. Det er en situasjon det snakkes om i Roma den dag i dag, da et Liverpool med hjertet i halsen greide å holde ut slik at det ble 2-1 sammenlagt.

Sesongen etter møttes lagene igjen. I en tøff gruppe i det som da var 2.gruppespill i Champions League. Tap mot Barcelona på Anfield ble etterfulgt av 0-0 i Roma og to uavgjorte kamper mot tyrkiske Galatasaray. En kraftanstrengelse måtte til for at Liverpool, da ledet av assistent Phil Thompson med Houllier fortsatt sykemeldt etter en alvorlig hjerteoperasjon, skulle komme seg videre. 0-0 i Barcelona ga håp foran siste kamp mot Roma på Anfield, hvor det aller meste kunne skje og de helrøde måtte vinne 2-0 for å være sikret avansement.

Anfield bokstavelig talt reiste seg da Gérard Houllier overraskende gjorde «comeback» og håndhilste på Fabio Capello før han igjen inntok sin plass på benken. Sju minutter var gått før Rune Pedersen pekte på straffemerket og Jari Litmanen gjorde 1-0. Emile Heskey satte inn 2-0 i 2.omgang, selv om sluttstatusen viste at seier hadde vært godt nok til å plassere seg foran romerne på innbyrdes oppgjør og en 2.plass i gruppa.

På veien til Istanbul

Neste italienske motstander var Juventus, den første gangen lagene møttes siden den tragiske kampen på Heysel stadion. Mot et meget godt italiensk lag inkludert spillere som Buffon, Thuram, Cannavaro, Nedved, del Piero og Ibrahimovic, vant Liverpool 2-1 hjemme etter scoringer av Hyypiä og en herlig volley av Luis Garcia. Redusering av Cannovaro gjorde det imidlertid til en tøff oppgave i Torino, men uten Steven Gerrard kom en fantastisk Xabi Alonso inn etter skade og utførte en prestasjon som kanskje ikke blir omtalt nok angående veien til Istanbul.

Liverpool var gode i Europa under Rafael Benitez, men The Kop fikk en lang kveld da Inter var motstander i 1/8 finalen i Champions League 2008/09. Gjestene fikk tidlig midtstopperen Marco Materazzi utvist, men holdt ut også noen minutter etter at de fikk den andre midtstopperen Ivan Cordoba skadet. Scoringer av Dirk Kuyt og Steven Gerrard i løpet av de siste fem minuttene sørget imidlertid for et meget godt utgangspunkt til returen. Uten Materazzi og Cordoba vant Liverpool en nokså sjelden seier også i Italia, etter scoring av Fernando Torres.

Med nye eiere og interne konflikter gikk det imidlertid også nedover resultatmessig for Benitez og hans lag med tilholdssted på sørsiden av Stanley Park. I gruppespillet i Champions League 2009/10 tapte Liverpool begge kampene mot Fiorentina, med 0-2 i Firenze og 1-2 på Anfield, og endte bak italienerne og Lyon på tabellen.

Hattrick som innbytter -
Hattrick som innbytter -  Steven Gerrard har scoret sitt første at tre mot Napoli i 2.omgang. Tidligere rød Andrea Dossena kan bare bivåne.

Historisk hattrick av Gerrard

Roy Hodgson vil aldri nyte noe godt ettermæle som manager for Liverpool, men i ti kamper i Europa League sesongen 2010/11 var faktisk de røde ubeseiret med Hodgson ved roret. Etter 0-0 i Napoli i gruppespillet så det riktignok stygt ut da mannskapet fra Serie A tok turen til Merseyside og ledet 1-0. Mot et hjemmelag som bl.a. hadde en midtbane med Jay Spearing, Christian Poulsen og Jonjo Shelvey. Hodgson byttet så Steven Gerrard inn i 2.omgang, og legenden svarte med å score et hattrick og fastsette sluttresultatet til 3-1. For øvrig det andre hattricket fra en innbytter i Liverpools historie, etter at Steve Staunton gjorde det samme i ligacupen mot Wigan i 1989 i ligacupen.

En må tilbake til 2012 for å finne siste kamp hvor Liverpool spilte en offisiell mot en motstander fra Italia. Litt på typisk vis var det så som så med resultatene i gruppespillet i Europa League under Brendan Rodgers, og det innbefattet et 2-3 tap på Anfield mot Udinese. Spillere som Gerrard, Suarez og Sterling var på benken, og selv om Jonjo Shelvey sørget for ledelse ved pause vil trolig ikke Anfield ha virket veldig fryktinngydende på gjestene. Drøyt midtveis i 2.omgang og Udinese ledet 3-1. De tre nevnte kom alle innpå utover i 2.omgang, men det ble med en redusering fra Luis Suarez.

I en jevn gruppe hvor det ble konkurrert mot russiske Anzhi og sveitsiske Young Boys, kunne Liverpool rette det opp med seier i siste kamp borte mot bunnlaget Udinese. Et sjeldent mål fra Jordan Henderson i Europa sørget for 1-0 seier og avansement.

Det er nok mange som sier ja takk til det samme resultatet i kveld.