“Karakterboka” til midtbanen:Stødig og rutinert, men uten x-faktor

Liverpool manglet matchvinnere på sin midtbane, spillere som kunne være den avgjørende forskjellen.

31. mai 2018 kl 17.12 Torbjørn Flatin

Hvis en ser på hva du vil kalle for Liverpools sentrale midtbanespillere så er det fem spillere hvor den beste har et gjennomsnitt på 6,60 på vår børs, og den svakeste har 6,44. Det er med andre ord svært jevnt. Solid, men lite spektakulært, lite ekstra, yrkesfolk som kan gjøre en grundig jobb, men som ikke vinner en Champions League finale for deg.

Et unntak vil være Philippe Coutinho, men han ønskes seg vekk og det er liten tvil om at midtbanen er topp prioritert av Jürgen Klopp i sommerens transfervindu. Naby Keita og Fabinho er allerede klare, mens det er liten tvil om at Nabil Fekir er et mål som i så fall vil være ment som en erstatter for nettopp Coutinho.

MIDTBANE


JORDAN HENDERSON 6

Kapteinen hadde et rimelig bra år skademessig med 37 kamper fra start. I likhet med flere andre løftet han seg i en del av de store kampene i Champions League, og det var ganger hvor han ikke var med og hans driv var savnet. Bare en scoring var imidlertid tynt. En sitter med en følelse av at kapteinsbindet til tider tynger ham og en savner den Hendo som «bare» er spiller og fosser opp og ned på midten med sitt defensive ansvar som hovedsak.

Spillerbørs liverpool.no: 6,45


GEORGINIO WIJNALDUM 6

Mannen som nesten alltid smiler hadde en skuffende første halvdel av sesongen, og var ikke noe opplagt startvalg i konkurranse med Can og Milner som indreløper. Vikarierte noe som anker en periode og gjorde det brukbart. I det hele tatt ble formen bedre mot slutten av sesongen, noe som var kjærkomment i og med skaden til Emre Can. Han scoret et viktig mål i Roma, hans første på utebane for Liverpool, og var en av de som hadde mest energi igjen helt mot slutten sesongen. Totalt var det imidlertid en sesong som i beste fall var på det jevne for Gini.

Spillerbørs liverpool.no: 6,44


JAMES MILNER 7

Etter en positiv sesong som omskolert venstreback var det nok de som hadde kritiske blikk til at veteranen nå skulle ha gjort det klart for Jürgen Klopp at han ønsket å kjempe om en plass på den sentrale midtbanen. Ganske lenge gikk det også så som så og James virket i realiteten ikke å være i nærheten av en startplass. Når det er sagt, han hadde fått en del spilletid i Champions League og bemerket seg med et imponerende antall assists. Det fortsatte med to målgivende i bortekampen mot Porto, og med den nevnte skaden til Emre Can var han snart inne på laget. Etter å ha takket nei til landslagsspill, og fått plenty av frihelger tidligere i sesongen, viste nå veteranen en energi man ikke hadde sett på en stund fra den kanten. På de siste par månedene, og bortekampen mot Chelsea, hadde Milner meget respektable 7,00 poeng i snitt på 11 kamper. I kampen mot Chelsea fikk han en smell, som gjorde at han mistet liga-avslutningen mot Brighton, men det var likevel liten tvil om at han burde starte finalen mot Real Madrid. Da var imidlertid tanken tom og «Millie» greide ikke å sette det preget på sluttkampen som han hadde gjort i mange kamper før.

Spillerbørs liverpool.no: 6,60


EMRE CAN 7

Noe ujevn til tross, lenge var Emre Can Liverpools beste sentrale midtbanespiller sist sesong. På sitt beste var han full pakke, med defensiv pondus, blikk og pasninger, og også den på midten som bidro med flest scoringer. Andre ganger kunne han bli for tilbakelent i intense Premier League. I bakgrunnen lurte også det at han ikke ville skrive under noen ny kontrakt. Alt tyder derfor på at Liverpool mister en god spiller uten kompensasjon, men som trolig har en spillestil som passer enda bedre i for eksempel italiensk fotball og ikke vil bli veldig vanskelig å erstatte. Avslutningen ble heller «lunken» med skade og sent innhopp i Champions League finalen, men for £10M var Emre uansett et godt kjøp.

Spillerbørs liverpool.no: 6,55


ALEX OXLADE-CHAMBERLAIN 7

Alex hadde en vanskelig start i helrødt, hvor han både virket å slite med å tilpasse seg Klopp-stilen og det å spille i sin ønskede posisjon som offensiv indreløper. Et klokkerent treff mot Manchester City en kald januarkveld var noe av et gjennombrudd og siden spilte han flere gode kamper, inkludert en ny knallperle mot City i Champions League. Med Coutinho borte og Lallana skadet, passet det perfekt med den sympatiske 24-åringen som den mest offensive på midten. Leddbåndskaden han pådro seg mot Roma var derfor det han definitivt ikke fortjente. Det skapte problemer for Klopp og Liverpool etter en meget lovende første sesong for Ox.

Spillerbørs liverpool.no: 6,52


PHILIPPE COUTINHO 8

For å være ærlig, det føles som noe av et pliktløp å skrive noen ord om mannen som ønsket å reise til Barcelona. En stor fotballspiller, som etter hvert kom inn og bidro med 12 scoringer i Premier League og Champions League i første halvdel av sesongen, før Liverpool valgte å ta i mot en stor sjekk for en spiller som hadde hjertet et annet sted. Med hånden på hjertet, med Liverpools gjenværende angrepsrekke i et slikt scoringshumør var han ikke særlig savnet, før kanskje helt på slutten og ikke minst en kveld i Kiev. Nå vil deler av sommeren bli brukt til å hente inn en type som er noe av samme alen, med åpnende pasninger, frispark og scoringer.

Spillerbørs liverpool.no: 7,39

Har du innspill til journalisten?
[email protected]