Historien om Alisson:Dette er keeperen Liverpool vil knuse verdensrekorden for

Tok muligheten da tre andre keepere var skadet, konkurrerte mot sin egen bror og var reservekeeper før forrige sesong.

17. jul 2018 kl 20.54 Arve Vassbotten

Romas Alisson Becker har blitt en av de mest ettertraktede keeperne i verden. Nå har Liverpool lagt inn bud på 25-åringen på totalt 62 millioner pund.

I budet fra de røde skal 53 millioner pund betales med en gang, og ytterligere 9 millioner pund som bonuser. Men Roma skal ha ønske om 66 millioner for keeperen.

Frykten nå er at også Chelsea skal melde seg på i kampen, men det hevdes at spilleren selv foretrekker Liverpool.

Var backup for sin egen bror

– Jeg liker alt ved min posisjon. Jeg elsker å jobbe hardt, ikke bare i kamper, men på trening også. Jeg har alltid likt å være keeper, fra jeg var ung. Broren min er også keeper, og da jeg var ung elsket jeg å se han trene med foreldrene mine, sa Alisson Becker i et nettmøte med Roma-fansensist sesong.

Og faktisk var det hans seks år eldre storebror som ba klubben Internacional om å se nærmere på den da 14 år gamle Alisson. Etter hvert ble de to konkurrenter i klubben. Da Alisson var Muriels backup delte de to rom på reiser.

For fem år siden fikk han også omsider sjansen til å vise hva han var god for da de tre keeperne før han på managerens prioriteringsliste alle var skadet før en kamp mot Fluminense, inkludert den tidligere landslagskeeperen Dida.

Spektakulær debut

BEGYNNELSEN:
BEGYNNELSEN:   Alisson fikk sitt gjennombrudd i Internacional i Brasil.

– Det var en veldig vanskelig situasjon. Alisson kom inn, og han var spektakulær. I den neste kampen var Dida klar igjen, men Alisson hadde vist så stor personlighet at han ble stående. Vi tapte knapt en kamp resten av sesongen, uttalte hans daværende trener Abel Braga til New York Times før årets VM.

– Han er veldig rask, og god med beina. En komplett keeper, mener Braga.

De gode prestasjonene gjorde at han fikk sin landslagsdebut under Dunga 14. oktober 2015 mot Venezuela. Og samme år ble også overgangen til Roma klar.

- Et fenomen

I sin første sesong i italia i 2016-2017 ble han hevist til benken av den tidligere Arsenal-keeperen Wojciech Szczesny. Han fikk bare 15 kamper, men ingen av dem var i Serie A. Men da Szczesnys låneavtale fra Juventus var over på sommeren, fikk han muligheten til å kapre plassen i Roma. Det gjorde han med stor stil.

– Jeg tror ikke mange forstår hvem Alisson er. Denne karen er et fenomen. Han er nummer en av de som har nummer en. Han er keepernes svar på Messi, for han har samme mentalitet som Messi. Han er en keeper som kan definere en epoke, mente Romas trener Roberto Negrisolo.

Jeg tror ikke mange forstår hvem Alisson er. Denne karen er et fenomen. Han er nummer en av de som har nummer en.Roberto Negrisol

Den tidligere brasilianske keeperen Taffarel, som jobber som keepertrener på landslaget, sammenlignet han på sin side med keepernes Pelé.

Taffarel legger vekt på den roen Alisson har, og hvordan han får selv de vanskeligste redninger til å virke enkle.

Fantastisk statistikk

For Roma slapp han inn 47 mål på 49 kamper sist sesong. I Serie A var det 28 mål på 37 kamper, og der 17 kamper var uten baklengs. Bare Pepe Reina hadde flere med 18.

Statistikken i Champions League var ikke like bra med 19 mål innsluppet på 12 kamper, og med 5 kamper uten baklengs. Men det skal også nevnes at sju av de baklengsmålene var mot det som kan bli Alissons nye lagkamerater i Liverpool, og fire mot Barcelona.

TØFT MØTE MED SALAH:
TØFT MØTE MED SALAH:  Alisson fikk det tøft i møte med sin gamle lagkamerat Mohamed Salah da Liverpool og Roma møttes i semifinale i Champions League.

Men med 155 redninger, var det bare Veronas Nicolas som hadde flere i Europas fem beste ligaer.

Han hadde også den tredje beste redningsprosenten med 79,26. Bare David de Gea med 80,28 og Jan Oblak med 82,68 hadde flere. Og han var også den keeperen med nest flest pasninger, 1125, bak Gianluigi Donnarumma, 1135, ifølge Goal.com. Når det kommer til klareringer som bakerste mann, var det ingen keepere som hadde flere enn Alissons 51.

I Serie A slapp han dessuten knapt inn mål fra utenfor 16-meteren.

Førstevalg i Brasil

VM-KEEPER:
VM-KEEPER:  Alisson i aksjon mot Mexico.

Det er ikke bare med spillet for Roma han har blitt lagt merke til. På i alt 16 kvalifiseringskamper for Brasil har han bare sluppet inn inn 9 mål. I kvalifiseringen til sommerens VM ble det bare 3 skudd som gikk i nettet bak Alisson på 11 kamper under Tite.

På 7 privatlandskamper har han ikke sluppet inn mål, i Copa America slapp han inn 2 mål på 3 kamper og i VM slapp han inn 3 mål på 5 kamper, ett mot Sveits og to mot Belgia. Verken Costa Rica, Serbia eller Mexico klarte å score på det som kan bli Liverpools neste keeper.

Det har gjort at han har tatt over plassen til den som har den nåværende rekorden som verdens dyreste keeper, nemlig Manchester Citys Ederson.

Ederson kostet 34,7 millioner pund da han kom fra Benfica sist sommer. Den forrige rekorden før det må man faktisk tilbake til 2001 for å finne, da Juventus kjøpte Gianluigi Buffon fra Parma for 32,6 millioner pund.

Så spørs det om den 25 år gamle brasilianeren Alisson Becker havner på toppen av den lista denne sommeren.

Derfor endret han navnet på drakta

– Jeg og Ederson har endret stilen litt. Vi har endret oss fordi fotball har endret seg. Vi spiller begge for lag, Manchester City og Roma, som bruker keeperne for å ha ballinnehav. Det er det samme på landslaget nå. Du trenger å ha kvaliteten til å spille ballen også.

Før forrige sesong endret han fra «Alisson» til «A. Becker» bak på drakta. Slik forklarer han det:

– Det var ikke noen viktig grunn, men en kamerat sa: «Hvorfor skriver du ikke Alisson Becker på drakta? Det er mange Alisson». Det er bare en Alisson Becker, men det var for langt, så jeg gikk for A. Becker.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]