Bruce Grobbelaar-biografien:Det ukjente spillet i kulissene for å få Bruce til klubben

Her er den hittil ukjente korrespondanse mellom Bob Paisley og de engelske myndighetene.

20. sep 2018 kl 12.43 Arve Vassbotten

I dagens Liverpool lag er både Sadio Mané, Mohamed Salah, Naby Keita og Jöel Matip av afrikansk opprinnelse. Den gangen Bob Paisley ønsket Bruce Grobbelaar til Liverpool i 1981, var det en langt mer kompleks prosess.

Norske Ragnhild Lund Ansnes har skrevet den autoriserte biografien om Liverpools mestvinnende keeper gjennom tidene, og i boka «Life in a jungle» kommer det fram tidligere ukjente brev fra prosessen rundt overgangen.

UTE MED BIOGRAFI:
UTE MED BIOGRAFI:  Bruce Grobbelaars bok Life in a jungle er skrevet i samarbeid med Ragnhild Lund Ansnes.

Var ukjent for Bruce

– Det er en hittil ukjent korrespondanse mellom Bob Paisley og de engelske myndighetene fra da Paisley måtte overtale dem om at ingen i Storbritannia hadde tilsvarende egenskaper for å være Ray Clemence sin «understudy».

– Ikke engang Bruce ante noe om dette før jeg fikk innsyn i dette i løpet av arbeidet med boka, sier Ragnhild Lund Ansnes til Liverpool.no.

– Bruce ble en av de første store afrikanske profilene i engelsk toppfotball - mens nå har import av afrikanske spillere til Europa blitt en stor industri, sier hun.

Utvidet speidernettverk

Fra Grobbelaar først møtte med Bob Paisley og Peter Robinson, tok det flere måneder før en overgang verdt 250000 pund kom i orden fra Vancouver, som han spilte for da, til Liverpool.

«Det jeg ikke var klar over da, var at det var en grunn for denne lange stillheten», sier Bruce i boka.

«Betingelsene den gang var mye mer omfattende enn de er nå. Liverpool måtte overbevise dem om at det ikke var noen i Storbritannia som kunne gjøre jobben som reservekeeper for Ray Clemence, som var 32 år gammel den gangen, like bra som jeg kunne.»

I et brev fra Bob Paisley til arbeidsdepartementet, skriver den tidligere manageren blant annet:

«I forsøket på å beholde vår posisjon som en av de mest suksessfulle klubbene i Europa, er det nødvendig å utvide våre speideraktiviteter nært og fjernt for å finne en reserve for Ray Clemence, som nå er 32 år gammel, og vi er sikre på at Bruce Grobbelaar er spilleren vi trenger.»

«Mr. Tony Waiters en tidligere engelsk landslagskeeper, og en gang ansatt av denne klubben, mener at Bruce Grobbelaar er det største keepertalentet han noen gang har sett, og vi er sikre på at vi ikke kan få en spiller på samme nivå i dette landet», står det i brevet fra Paisley.

Paisley fikk det som han ville

Myndighetene var likevel ikke overbevist, og ba om redegjørelse også fra det engelske fotballforbundet om kvalitetene til en keeper som da bare hadde to landskamper for Zimbabwe. I tillegg hadde Bruce kamper som ikke ble anerkjent, på grunn av den politiske situasjonen i Rhodesia.

Professional Football Negotiating Committee støttet valget, men departementet lot seg likevel ikke overbevise. Til slutt ga de etter likevel.

«Heldigvis fikk Paisley det slik han ville. Department of Employment ga meg til slutt en arbeidstillatelse for Storbritannia, og jeg kunne begynne en uforglemmelig 13 år lang reise med en klubb og en by som ikke har forlatt hjertet mitt siden», sier Bruce i «Life in a jungle».

En aften med Bruce

Boka lanseres for øvrig i England i disse dager, og i forbindelse med kampen mot Manchester City 7. oktober, blir det en spesiell aften med Bruce på Hilton-hotellet i byen.

– Det hadde betydd mye med mange nordmenn i salen for å feire denne store dagen med meg og Bruce - dette er jo min aller første biografi. Det er høstferie i Norge - så forhåpentligvis tar mange turen. Arrangementet er i god tid etter Manchester City-kampen, så alle rekker ned og kan skifte til festantrekk om de ønsker det - men drakt funker også fint, sier Ansnes.

– Det blir mulighet til å møte Bruce fra klokka 20-21, og mat fra klokka 21. På Hilton er det Bruce selv som har satt sammen menyen med afrikansk mat sammen med Hiltons sjefskokk, da Bruce er en matelsker og habil hobbykokk. Det blir afrikansk livemusikk, og en dønn ærlig reise gjennom hele Bruce sitt liv gjennom dialog fra scenen med meg og Bruce.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]