Etter 26 år ute er Røde Stjerne tilbake i Champions League

Røde Stjerne og Liverpool er klubbene fra gruppe C som har vunnet turneringen tidligere.

5. sep 2018 kl 19.49 Arild Skjæveland

Liverpool kom ut fra pot 3, mens Røde Stjerne kom ut fra pot 4. Verken Paris Saint-Germain i pot 1 eller Napoli i pot 2 har vunnet Champions League eller Serievinnercupen tidligere – men det har LFC og klubben fra Beograd.

I finalen 29. mai 1991 var det Røde Stjerne som skulle løfte det største klubbtroféet i europeisk fotball, etter å ha slått Marseille på straffer i finalen. Liverpool hadde vunnet serien året før, men var fortsatt utestengt fra Europa etter Heysel-tragedien i 1985.

1992 var siste gang Røde Stjerne var med i Champions League. Nå er de tilbake, etter 26 år ute.

Liverpool - Røde Stjerne spilles onsdag 24. oktober kl. 21.00, og kampen i Beograd spilles tirsdag 6. november kl. 18.55.

«Den kjedeligste finalen»

Finalen mellom Røde Stjerne og Marseille i 1991 omtales som «den kjedeligste gjennom alle tider». Det var en kamp mellom to lag som var redde for å tape på Stadio San Nicola i Bari, skriver Barry Glendenning i The Guardian.

SPILTE:
SPILTE:  Sinisa Mihajlovic spilte for Røde Stjerne i 1991.

Til slutt vant Crvena Zvezda, som er navnet på klubben i hjemlandet, etter å ha scoret på samtlige straffespark i straffekonkurransen.

En som spilte for det laget var Sinisa Mihajlovic, som senere gjorde en stor karriere i Serie A.

– Jeg husker finalen godt. Det var den kjedeligste finalen i europacupens historie. Dersom vi hadde gått til kampen med planer om å angripe hadde vi trolig tapt. Ikke fordi Olympique nødvendigvis var bedre enn oss, men fordi deres spillere var vant med å spille i store kamper som denne. Vi hadde en tropp full av unger, har han sagt i et intervju med France Football.

Røde Stjerne slo ut Grasshoppers, Rangers, Dynamo Dresden og Bayern München på veien til finalen.

Lave tilskuertall

Klubben er klar for Champions League for første gang på 26 år, og har en beryktet Ultras-gruppering som kaller seg Delije (les mer om dem her) – men det ser ikke ut til at interessen er så stor for tiden.

Stadion Rajko Mitic tar 55,538 tilskuere, men ifølge Glendenning i Guardian har det høyeste tilskuertallet hittil i årets SuperLiga vært på 7.612, selv om laget har vunnet fem av fem kamper så langt denne sesongen.

BERYKTET GJENG:
BERYKTET GJENG:  Ultrasgruppen Delije er beryktet.

Selv om de er tilbake i Champions League, har laget denne sommeren solgt spillere som Nemanja Radonjic til Marseille, mens spissen Aleksandar Pesic har gått til Saudi Arabisk fotball. Pesic var lagets store toppscorer forrige sesong med 29 mål på 51 kamper.

Richmond Boakye fra Ghana regnes nå som klubbens store trussel offensivt. Den 186 centimeter høye angriperen har tidligere blitt linket til Chelsea, og hadde en meget god sesong i fjor.

Startet under VM

Røde Stjerne startet sin kvalifisering til årets Champions League allerede 11. juli, og gikk inn i første kvalifiseringsrunde.

Der møtte de latviske Spartaks Jürmala. Det ble 0-0 i Riga, og 2-0 seier i Beograd. Litauiske FK Suduva var neste motstander. Der ble det 3-0 seier hjemme, og 2-0 borte. I tredje runde møtte de slovakisk motstand, og Spartak Trnava. Etter 1-1 hjemme og 1-1 borte, vant Røde Stjerne til slutt 2-1 i ekstraomgangene, og tok seg til play-off.

Der var RB Salzburg motstander. Etter å ha spilt 0-0 i Beograd, så det mørkt ut da østerrikerne ledet 2-0 etter 48 minutter i Salzburg. To scoringer, i det 65. og 66. minutt fra El Fardou Ben Nabouhane, sendte Røde Stjerne til Champions League – og Salzburg mislyktes for 13. gang.

To tidligere møter

Liverpool og Røde Stjerne har møttes ved to anledninger. Det var høsten 1973, da lagene møttes Serievinnercupens andre runde, og Bill Shankly var Liverpools manager.

Røde Stjerne vant 2-1 hjemme, før de fulgte opp med å også vinne 2-1 på Anfield. Chris Lawler scoret de helrødes mål i begge de to kampene.

LFC har kun kjøpt én spiller fra den serbiske klubben. Det var Marko Grujic, som kom i januar 2016 for £5,1 millioner. Han har nå signert en ny kontrakt og blitt lånt ut til Hertha Berlin, og vil ikke møte sin tidligere klubb.

RØDE STJERNE-PRODUKT:
RØDE STJERNE-PRODUKT:  Marko Grujic kom fra Røde Stjerne i januar 2016.

Hva med Xherdan Shaqiri?

Xherdan Shaqiri gjorde seg alt annet enn populær blant det serbiske fotballpublikum da han senket Serbia for Sveits i VM. Shaqiri er født i det tidligere Jugoslavia med kosovoalbanske foreldre.

Han og Granit Xhaka har begge albanske aner, og feiret med å symbolisere ørnen fra det albanske flagget. Alle ble bøtelagt av FIFA. Etter trekningen har nettopp Shaqiri vært et tema i Serbia.

– Personlig kan jeg ikke se for meg at en albaner vil spille for Røde Stjerne. Røde Stjerne er en serbisk klubb, mens Partizan var jugoslavisk. Jeg tror Shaqiri vil være under et utrolig psykologisk press, for han vet hvor han skal. Han vet at Røde Stjerne er et symbol på Serbia og spiller på Maraka. Jeg vet ikke om han vil spille, sier Røde Stjernes direktør Zvezdan Terzic til avisen Kurir, ifølge The Guardian.

– Som fotballklubb vil vi selvsagt behandle alle våre rivaler likt, og vi trenger ikke å tenke på fortiden og historien. Røde Stjerne må gjøre alt for å sørge for at Shaqiri kommer hit for å spille fotball, og det er vår plikt å beskytte ham for uønskede situasjoner. La oss være et godt vertskap.

KONTROVERSIELL FEIRING:
KONTROVERSIELL FEIRING:  Denne feiringen ble Xherdan Shaqiri bøtelagt for etter VM.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]