Premier League så langt

Vi har sett på lagenes innsats og hvordan de har sett ut de fire første kampene av sesongen.

6. sep 2018 kl 13.36 Torbjørn Flatin

Liverpool

Kort oppsummert; Fire strake seire hvor den største beholdningen har vært et forsvar hvor Alisson og van Dijk styrker laget vesentlig sammenlignet med ligastart forrige sesong. I tillegg har unge Joe Gomez tatt sjansen i midtforsvaret, og Andy Robertson fortsatt der han slapp. Naby Keita gir mer å spille på i maskinrommet, mens det er mer å gå på framme fra supertrioen Salah, Firmino og Mané

Chelsea

Den nye manageren Maurizio Sarri virket å ha fått satt sitt lag overraskende fort, etter å ha blitt møtt i døra av keeperen Thibaut Courtois. Foreløpig har en ikke fått dannet seg så stort bilde av erstatteren Kepa Arrizabalaga, men Jorginho virker å ha funnet seg fort til rette sentralt på midtbanen. Ellers synes det også som at Sarri har fått tilsynelatende frustrerte spillere som Eden Hazard og David Luiz med seg, og det er viktig.

Watford

Det er ikke det laget jeg har sett mest, men er gode til å krige i hver boks og besitter et lag med spillere som kan slå gode innlegg til tunge spillere foran mål. Interessant at det er begynt med sammenligninger til det gode laget til Graham Taylor, som på 80-tallet både tok sølv i ligaen og kom til finale i FA-Cupen. Det vil nok gå nedover på tabellen med dette laget etter hvert, men fire strake er imponerende.

Manchester City

En liten snubling mot Wolves, hvor jeg synes hjemmelaget fortjente sitt poeng, og ikke helt overbevisende mot Newcastle heller. Har De Bruyne ute og virker ganske avhengig av at Aguero fungerer på topp. Riktignok har City en haug av gode offensive midtbanespillere, men litt underlig at det ikke ble hentet inn en mer typisk spisstype i sommer. Når vi prøver å lete etter små svakheter i ligaens beste tropp.

Tottenham

Spurs valgte overraskende nok ikke å kjøpe inn noen nye profilerte spillere i sommer, men Lucas Moura virker å være som en «ny» spiller for dem så langt. Kapitulerte overraskende lett for Watford sist helg og en undres hvor avhengig de er av Harry Kane. Utvilsomt et topplag på sitt beste, men viser de tendenser til å ha noen av de svakhetene Liverpool har slitt med de siste årene med problemer på dødballer og lener seg mye mot nøkkelspillere?

Bournemouth

Hvor lenge får Bournemouth beholde Eddie Howe som manager? Gir inntrykk av at de kan kjempe om en plass på øvre halvdel av tabellen denne sesongen, med Wilson, King og hurtige Fraser i angrep, og også forsvarere som er gode på offensive dødballer. Det negative er at de slipper inn for mange lette mål.

Everton

Mistanken er at de blå har gjort et bra valg med Marco Silva som manager. Han virker å ha fått blåst liv i Schneiderlin, og som danner en bra sentral midtbane med Sigurdsson. En har også hurtige folk som Richarlison og Walcott. Det negative er et midtforsvar som ikke får satt seg, selv om kanskje Zouma kan hjelpe, og holder Tosun helt mål på topp? Det blir nok likevel tilbake til den tidligere faste 7.plassen.

Leicester

Ikke uventet har det vært mye omveltninger på King Power i etterkant av ligagullet, men jeg synes likevel Leicester er flinke til å grave fram nye spillere til en fornuftig penge. Den siste er James Maddison som kom fra Norwich. Lener seg nokså mye på Jamie Vardy på topp og James Maguire i midtforsvaret, men ligger an til en sesong på øvre halvdel.

Arsenal

Noe hummer og kanari fra Arsenal så langt, hvor de har skapt mye framover men også vært altfor sårbare i de bakre rekker. Keeper Petr Cech virker for eksempel moden for en velfortjent pensjonisttilværelse. Lacazette og Aubemeyang gir trøkk offensivt, men med ny manager i Unai Emery spørs det om The Gunners har råd til noen særlig lang innkjøringsperiode om det skal bli minst topp fire.

Manchester United

Jeg så de tre første kampene til United, hvor de var heldige i Leicester, tapte fortjent i Brighton, for så å dominere i en 1.omgang som var deres klart beste spillemessig mot Tottenham. Uvant nok har de imidlertid ikke hatt matchvinnerne i hver ende, hvor de Gea ikke har vist tidligere nivå og Lukaku som riktignok nå slo tilbake i siste kamp mot Burnley. Mye støy rundt Mourinho, greier han nå få inn en «alle er mot oss holdning» som kan få laget tilbake på skinnene?

Wolverhampton

Wolves har satset friskt på transfermarkedet og prøver å spille en fin og portugisisk inspirert fotball iverksatt av manager Nuno Espirito Santo. Mange fine ballspillere bør gi fornyet kontrakt uten særlige problem, men kanskje litt lite trykk i begge boksene til at de kommer på øvre halvdel? Å ta poeng mot Manchester City er ikke å kimse av, og artig å se at den tidligere Liverpool-reserven Conor Coady greier seg bra som kaptein i midtforsvaret.

Southampton

En annen spiller jeg unner suksess er Danny Ings, som har fått en fin start på sydkysten med to mål på de fire første kampene. Manager Mark Hughes sørger nok for et rimelig gjerrig forsvar, og så er det opp til Ings og de andre angriperne å sikre et hederlig antall seire. Det vil være overraskende om de blir involvert i noen nedrykksstrid igjen.

Fulham

Litt sånn «Wolves light» med frisk satsning på overgangsmarkedet og med forsøk på å spille en positiv fotball under Slavisa Jokanovic. Og nei, jeg kjente heller ikke til han før han kom til Fulham. Det at Fulham kan sikre seg en spiller som Jean Michael Seri forteller noe om de pengene som nå er i Premier League. Når en i tillegg har spillere som stortalentet Ryan Sessegnon kan det bli artig på Craven Cottage denne sesongen.

Brighton

Manager Chris Hughton har med nokså beskjedne midler skaffet et lag som er robust bakover, har noe teknikk og innleggsføtter, og så slåss evigunge Glenn Murray på topp med ganske stort hell. Det varmer de som elsker engelsk fotball at de er i stand til å stikke kjepper i hjulene for lag som Manchester United og Liverpool. Men nedrykkstrid blir det nok likevel.

Crystal Palace

Tre tap på de fire første kampene må betegnes som under pari for mannskapet til Roy Hodgson. Benteke fungerer ikke på topp og Zaha svekker dem veldig når han ikke er med. Mamadou Sakho er fast i et forsvar som nok vil bli rimelig vanskelig å score på, og en vil forvente at de er sterke på dødballer, men de må finne en brukbar angrepsformel.

Cardiff

To poeng er kommet som følge av 0-0 mot Newcastle og Huddersfield. Det var forventninger til møtet med Arsenal, hvor en ville tro at Neil Warnock kunne få sine spillere til å riste i fjærene til aristokratene fra London. Nå ble det for så vidt sus i serken, men det endte med 3-2 seier til gjestene. Det ligner Huddersfield fra fjorårssesongen, hvor knallhard innsats og bra resultater foran egne fans kanskje kan redde Cardiff fra nedrykk.

Huddersfield

Laget fra Yorkshire ble pulverisert mot Chelsea og Manchester City, og så fightet de seg til uavgjort mot Cardiff og Everton. Det er et lag jeg ikke har sett mye på, og det frister ikke særlig heller for å være ærlig. Innsats er bra, men det er tross alt begrenset hvor langt det kan ta deg. For meg begynner i hvert fall sjarmen å forsvinne litt og det lukter nedrykk.

Newcastle

Mannskapet til Rafa Benitez har bare et poeng, men tabellen «lyver» litt for de fra nordøst. De har tapt 1-2 mot Tottenham, Chelsea og City, og kunne fort ha fått med seg noe der også. I neste kamp har de for øvrig Arsenal. Det ene poenget kom altså i Cardiff. Det en spør seg er hvor lenge Benitez gidder å kjempe med eier Mike Ashley, om midler til å forsterke et lag som han erkjenner nå er i en forfatning hvor han er nødt til å spille gjerrig og taktisk.

Burnley

Nå tippet jeg 17. plass til Burnley før sesongen og synes jeg var pessimistisk på deres vegne, men så langt har spådommen om at luften snart måtte gå ut av ballongen slått stikk. Ni baklengs på fire kamper antyder at motstanderne har greid å finne ut hvordan en skal få hull på den forsvarsmuren som mannskapet til Sean Dyche gjerne har hatt de siste par årene.

West Ham

Rett skal være rett, da bør jeg ta med at jeg spådde en 9.plass for The Hammers. Jeg hadde tro på den nye manageren Pellegrini, og flere tilsynelatende spennende kjøp. Det var en liten eim av «gamle» West Ham igjen hvor brassen Felipe Anderson skulle inspirere til et lag som minnet om en tidligere teknisk og underholdende utgave av østkantfolket. Dessverre har en sett mest det negative ved tidligere utgaver av West Ham, at de er like motstandsdyktige som en våt papirpose. Pellegrini behøver tid til å få orden på dette, men får han det?

Har du innspill til journalisten?
[email protected]