Slik har det gått etter landslagspauser med Klopp ved roret

Den sittende Liverpool-manageren har meget sterke tall å vise til.

13. sep 2018 kl 20.23 Einar Kvande

Jürgen Klopps aller første kamp som Liverpool-manager kom faktisk etter en landslagspause, der Tottenham på bortebane var oppgaven han fikk bryne seg på.

Ikke bare var Jürgen Klopp fersk i Liverpool, den nyansatte manageren fikk også en skadeskutt stall å velge fra. Danny Ings, Joe Gomez og Jordan Rossiter var de siste på skadelisten etter halvannen uke med landskamper. Fra før var Christian Benteke, Jordan Henderson, Roberto Firmino og Jon Flanagan ut med skader.

Likevel fikk Klopp og Liverpool med seg ett poeng fra White Hart Lane, i en kamp hvor James Milner antagelig var den eneste i startoppstillingen som også er aktuell for startoppstillingen kommende lørdag.

Liverpool åpnet kampen friskt, men Tottenham overtok og skapte de fleste mulighetene før pause. I annen omgang skjedde det knapt noe som helst foran de to målene, og begge lag virket å være tålelig fornøyde med poengdeling.

Knallsterk seier på Etihad

En drøy måned senere skulle Liverpool i ilden etter en ny landslagspause, og denne gangen fikk de med seg en knallsterk 4-1 seier fra Etihad Stadium. En drømmeperiode før pause, der Eliaquim Mangala (selvmål), Philippe Coutinho og Roberto Firmino sørget for 3-0 før Serigo Agüero reduserte, fortsatte med enda mer jubel i andre omgang. Manchester City jaget etter en ny redusering, men Liverpool var minst like farlige i motsatt ende. Firmino kunne, og burde, økt ledelsen, men nervene i Liverpool-leiren ble roet da Martin Skrtel klasket ballen i mål med høyrefoten ni minutter før full tid.

Den 2. april 2016 sto Tottenham nok en gang på motsatt banehalvdel etter en landslagspause. Også denne gangen endte det uavgjort. Oppgjøret på Anfield var svært underholdende, nervepirrende og sjanserikt. Tottenham startet begge omganger med å holde mye på ballen, mens Liverpool presenterte seg først med gode sjanser. Philippe Coutinhos ledermål var den første avslutningen mellom stengene etter pause, og kort tid senere var ikke Daniel Sturridge, som brant en enorm sjanse alene med keeper i første omgang, langt unna å doble ledelsen med en heading. I stedet jobbet Spurs seg tilbake, og Harry Kane fikk halvsekundet han trengte i boksen da han vendte opp og klinket inn utlikningen. Den siste halvtimen ga sjanser i begge ender, men gode involveringer fra målvaktene sørget for at 1–1 sto seg kampen ut.

Nok en 4-1 seier etter en landslagspause kom mot Leicester på Anfield den 10. september 2016. Liverpool åpnet nye Main Stand med bravur. Foruten en glipp fra Lucas, var det et Liverpool-lag som for alvor viste seg fram. Mané, Lallana og Firmino holdt lekestue med Leicester-forsvaret. Og selv om det tidvis var en nervøs kamp, var Liverpool det klart beste laget.

United la seg bakpå

Etter landslagspausen i oktober den høsten var det Manchester United som gjestet Anfield. Det endte målløst. Det ene poenget var nok bortelaget mest fornøyd med. United vant midtbanen i starten, men sakte men sikkert jobbet Liverpool seg inn i kampen. De røde livnet imidlertid ikke til før Lallana kom inn med en halvtime igjen. Da hadde hjemmelaget alt av ballen og utfordret et dyptliggende United. De røde hadde to kjempesjanser. Først ved Can, som De Gea reddet mesterlig. Så Coutinho som skjøt ut av ingenting mot krysset. Spanjolen var også der og reddet med det ene poenget for gjestene.

Målløst ble det også i den første kampen etter den neste landslagspausen - i november. Det var nesten utrolig at Liverpool ikke klarte å få med seg alle poengene fra St Marys i Southampton. Firmino, Coutinho, Mané, Matip og Clyne hadde alle store sjanser til å sende Liverpool i ledelsen. Det ville seg bare ikke. Klopps mannskap var definitivt det beste laget, men Southampton forsvarte seg godt. Særlig imponerte hjemmelagets stopper Van Dijk. Hjemmefansen kan takke ham for at det ble ett poeng.

I april 2017 var Merseyside-derbyet på Anfield første kamp etter landslagspausen. Sadio Mané, Philippe Coutinho og Divock Origi tegnet seg på scoringslisten da Liverpool vant 3-1 over Everton. Liverpool koblet godt grep på kampen, og pakket inn Lukaku gjennom hele kampen. Skåret i gleden var at Sadio Mané måtte ut med skade i andre omgang.

Først i den åttende kampen etter en landslagspause under Klopps ledelse kom det første tapet. Det var til gjengjeld et braktap mot Manchester City på Etihad. Det stoppet ikke før på 5-0 etter at Sadio Mané ble utvist i første omgang. Det ble en umulig oppgave for Liverpool i andre omgang etter Manés utvisning. I første omgang hang de røde imidlertid godt med City, selv om hjemmelaget var hakket bedre. Liverpool så farlige ut på kontringer, særlig med Mané og Salah, men sistnevnte var ikke presis nok i de avgjørende øyeblikkene. I pausen valgte Klopp å ta ut Salah til fordel for Oxlade-Chamberlain, som kom inn på midtbanen. Da mistet også Liverpool all fart i angrep, og klarte ikke lenger å utfordre City på deres venstreside. Senere tok han også ut Firmino og Wijnaldum. Hjemmelaget tok fullstendig over i andre omgang. Liverpool så aldri ut til å ha et comeback i seg, og ble løpende mellom City-spillerne som benyttet seg fullt ut av overtallet ved å spille mange korte pasninger. De gangene de kombinerte på flankene klarte ikke Liverpool å henge med, og de spilte seg til flere store sjanser.

United la seg bakpå igjen!

I oktober 2017 fikk vi en tro kopi av det som skjedde på Anfield ett år tidligere - 0-0 mot Manchester United. Det ble en frustrerende ettermiddag for hjemmelaget, som utvilsomt ville mest på Anfield. Liverpool dominerte ballbesittelsen, vartet flere ganger opp med flott fotball og noen gode angrep, men det manglet litt i den avgjørende fasen. United gjorde det riktignok svært vanskelig med en defensiv tilnærming til oppgjøret, og de var gode til å drepe tempoet i lange perioder, men Liverpool kom absolutt til nok avslutninger til at bortelaget var godt fornøyd med resultatet.

Etter landslagspausen i november imponerte Liverpool ved å slå Southampton 3-0 hjemme på Anfield. Etter en god, men også effektiv 1.omgang, var det full dominans mot et Southampton som så ut til mer eller mindre å gi opp etter pause. Målscorerne Salah og Coutinho lekte seg, mens Mané gjorde nok etter sitt skadeopphold til at det virkelig var grunn til å glede seg framover. I forsvaret kom Alexander-Arnold og Lovren inn og gjorde en solid jobb.

Etter landslagsavbrekket i slutten av mars i år tok Liverpool en sterk borteseier på Selhurst Park. Det var ikke pent, og ikke spesielt imponerende i banespillet. Mohamed Salah sikret Liverpool de tre poengene på slutten i en kamp som kunne ha vippet begge veier. Hadde Christian Benteke hatt en bedre dag kunne han ha scoret hattrick – men denne gang var det Liverpool som hadde marginene med seg, til tross for at de ikke briljerte.

Sterke tall for Klopp

Summa summarum har Liverpool spilt 11 kamper etter landslagspauser etter at Jürgen Klopp tok over som Liverpool-manager, og han har bare tapt en av dem - katastrofen på Etihad i fjor høst. Fem av kampene har Liverpool vunnet, og like mange er endt med poengdeling.

Ser vi på statistikken på bortebane etter landslagspauser er den 2-2-1.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]