Salah-tallene som viser at han er langt mer enn en toppscorer

«If it ain't broke, don't fix it», er det noe som heter. Jürgen Klopp tok likevel sjansen med Mohamed Salah, og ser ut til å lykkes.

2. jan 2019 kl 18.59 Arve Vassbotten

«Hvis det var en ting i Liverpool som Jürgen Klopp ville fått råd om å ikke endre på da sesongen startet, ville det ha vært rollen til Mohamed Salah. (...) Men Klopp justerte på Salahs posisjon», skriver Adam Bate, som har gjort en interessant analyse av Mohamed Salahs nye rolle som spiss for Sky Sports. Salah har ofte spilt mer sentralt denne sesongen, samtidig som Roberto Firmino har blitt trukket lenger tilbake for å gjøre plass for Xherdan Shaqiri i endel kamper. Spesielt Firmino ble debattert tidligere i sesongen, men etter hattrick mot Arsenal har det stilnet. «Nå, som alle tre imponerer, ser det ut til å ha vært et mestertrekk som kan føre Liverpool til tittelen», slår Bate fast.

En ny konge av pressing

Kommentatoren peker på at ikke bare har scoringsraten til Salah holdt seg oppe, men han har også blomstret på andre områder av spillet.

«For eksempel er Firmino kjent for arbeidsinnsatsen og hans pressing fra spissplass. Likevel er det ingen spillere i Premier League som har vunnet ballen i den siste tredjedelen av banen som Salah denne sesongen. Det er han som er kongen av counter-press», mener Bate.

20 ganger har Salah rappet ballen fra motstanderen i farlig posisjon.

Det er ingen spillere i Premier League som har vunnet ballen i den siste tredjedelen av banen som Salah denne sesongen. Det er han som er kongen av counter-press.
GJORDE PLASS FOR SHAQIRI:
GJORDE PLASS FOR SHAQIRI:  Endringene på posisjonene til Mohamed Salah og Roberto Firmino har skapt mer rom for å bruke Xherdan Shaqiri.

Han legger også til at ingen spillere har hatt like mange ballberøringer i motstanderens 16-meter. Det har gitt både scoringer og assist.

16 mål er det blitt til nå, 13 av dem i Premier League, samt 7 assist i serien.

Når det kommer til skapte sjanser fra åpent spill, er han på andreplass i Premier League med 38 totalt. Han er også på andreplass med 12 store sjanser som er skapt.

Toppfart på 34,63 km/t

På Optas oversikt over forventede assist er han også på topp med 5,59.

«Det er ekstraordinært å tenke på at han kan ende som toppscorer og spilleren som skaper flest sjanser for andre også. Spesielt når Salahs angivelige formsvikt var mye diskutert i høst.»

Salah har også sprintet flere ganger enn noen andre Liverpool-spillere, ifølge Sky Sports oversikt. 122 sprinter har han gjort, Andrew Robertson har 108, Firmino 99 og Sadio Mané 89.

Han er også målt til 34,63 km/t i toppfart, som er raskere enn alle andre.

TOK SJANSEN:
TOK SJANSEN:  Jürgen Klopp så muligheten for å bruke Mohamed Salah mer sentralt etter fjoråret.

– Måtte tilpasse seg litt

Jürgen Klopp snakket om utviklingen til The Egyptian King, da han møtte pressen på julaften.

– Han måtte tilpasse seg litt til en litt annerledes posisjon.

– Vi trenger ham som et oppspillspunkt også, og det er en viktig del av vårt spill, i tillegg til hans lyst og fart. Farten hans de første meterne er imponerende. Han er en veldig viktig del av hvordan vi kommer til avslutninger og hvordan vi forberede oss på å komme i de situasjonene. Han er fortsatt ung nok til å utvikle seg i spillestilen, sa Klopp.

Og manageren mente at et av problemene for Salah i starten av sesongen er at han trenger kroppen intakt for å beholde ballen.

– En del av kroppen var ikke perfekt, sa Klopp med referanse til skudlerskaden han fikk i Champions League-finalen.

«En stor ære til manageren som tok sjansen på å endre noe som var langt fra ødelagt i en ambisiøs tro på at han kunne få noe ekstra ut av det», konkluderer artikkelforfatteren.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]