Det taktiske spillet mellom Klopp og Guardiola

Rivaliseringen mellom Liverpool og Manchester City har forsterket seg de siste sesongene, mye grunnet lagenes managere: Jürgen Klopp og Pep Guardiola.

7. nov 2019 kl 10.51 Kenneth Baraas

Med to spillertropper som inneholder enorme kvaliteter, hviler det mye på de taktiske egenskapene til tyskeren og spanjolen.

I 2017-2018-sesongen møtte Liverpool og Manchester City hverandre fire ganger, hvor de røde vant tre av oppgjørene (4-3 PL, 3-0 CL og 1-2 PL). Tapet kom på Etihad, da Sadio Mané ble utvist etter 37 minutter og det endte med 5-0-tap.

Klopp hadde overtaket på sin arge konkurrent, men i forrige sesong fikk fløyta en annen lyd. Guardiola hentet ett poeng på Anfield etter 0-0, og satt igjen med alle poengene på hjemmebane der det endte 1-2.

Men hva var det som hadde endret seg fra den forrige sesongen?

Svaret finner vi i de taktiske avgjørelsene, som Liverpool Echo har dypdykket i.

Unngikk sentralområdene

Sesongen endte som kjent med ligagull til Manchester City, med kun ett poeng ned til Liverpool på andreplass. Spesielt derfor blir søndagens batalje sett på som en nøkkelkamp i kampen om ligagullet denne sesongen.

Med fire poeng i duellene mot Klopp, hadde Guardiola lært av sine feil fra sesongen før. Kort, og veldig enkelt, forklart, instruerte Pep spillerne sine til å unngå sentralområdet i banen for enhver pris.

Liverpool, spesielt midtbanetrioen, briljerte med sitt intense press i sesongen før, og straffet City når de fikk sjansen.

Laget fra Manchester tok for mange risikofylte valg sentralt i banen, og spilte akkurat slik som Klopp ønsket og håpet.

VILLE UNNGÅ MIDTEN:
VILLE UNNGÅ MIDTEN:  Manchester City prøvde å unngå spill i midten av banen mot Liverpool.

Mer vingspill og mindre risiko

Denne sesongen valgte den spanske manageren å bruke vingene i mye større grad, samt ta mindre risiko i angrepsspillet og overgangsfasene.

Det resulterte i færre sjanser i oppgjøret på Anfield. Liverpool kunne ikke lenger bruke Citys feilgrep som et springbrett til å storme i angrep. Og Manchester City trakk bevisst i håndbrekket idet de fikk muligheten til å gå i angrep.

Oppgjøret endte 0-0, og forventede antall mål sank betraktelig fra oppgjørene i den forrige sesongen. Guardiola nøytraliserte kampen.

Spilte rundt Liverpool

Pep valgte, ikke overraskende, samme taktikk på Etihad. De lyseblå fortsatte å spille rundt Liverpools lagdeler, i stedet for igjennom. Nok en gang resulterte det i minimalt med store sjanser, men forskjellen denne gangen var at kvaliteten til City-spillerne skinte gjennom i avgjørende øyeblikk - Sergio Agüero og Leroy Sané scoret begge fra vanskelige vinkler.

FRUSTRERENDE DAG:
FRUSTRERENDE DAG:  Møte med Manchester City like over nyttår ble det eneste tapet for Liverpool i Premier League sist sesong.

Hjemmelaget holdt risikoen til det minimale, og Liverpool måtte arbeide hardt for å skape sjanser. I et angrep med mange trekk fant de røde en åpning, med et presist innlegg fra Trent Alexander-Arnold til Andy Robertson, som igjen fant Roberto Firmino foran mål.

Ikke helt ulikt scoringen som ledet til utligningen mot Aston Villa i forrige serierunde.

Søndagens kamp

Liverpools redusering på Etihad kan tegne et bilde av hva som trolig må til for at Klopps mannskap skal finne veien til nettet i søndagens oppgjør. Sett ut ifra forrige sesongs ligakamper, kan det virke som et intenst press ikke lenger er nok til å skape sjanser mot den regjerende seriemesteren, ettersom Guardiola har forstått hvilke forholdsregler som må tas.

Klopp må ta en avgjørelse rundt hvilken tilnærming hans mannskap skal ha til kampen, men igjen: gjestene har problemer i de bakre rekkene.

Lederen, Vincent Kompany, er ikke lenger i klubben, Aymeric Laporte og Rodrigo er ute med skade, Joa Cancelo er fersk i ligaen, Nicolas Otamendi har hatt svake prestasjoner den seneste tiden, og det må tys til midtbanespillere som midtstoppere.

Med det i minne, og en seks poengs ledelse, kan det være tyskeren velger å gå for den gamle suksessoppskriften. Uansett blir det nok en taktisk batalje mellom to eminente managere.

Liverpool - Manchester City spilles søndag kl. 17.30, og sendes på TV 2 Sport Premium.

Har du innspill til journalisten?