Liverpools suksessoppskrift mot Manchester City

De røde har fulgt en noe overraskende taktikk denne sesongen.

Liverpool er et lag som liker å spille lange baller, kjempe i duellene, og holde spillere sentralt i banenFernandinho

Det sa Manchester Citys Fernandinho i sammenheng med Champions League-oppgjørene for to sesonger siden.

Manchester City måtte igjen se seg slått av de røde, og en del av den seieren er takket være lange baller - eller langpasninger.

Ifølge Opta er en pasning definert som «langpasning» hvis den er over 32 meter, men den trenger nødvendigvis ikke å være i lengderetning. Og akkurat det er en av nøklene i et Liverpools angrepsvåpen ifølge Liverpool.com.

Jordan Henderson, Fabinho og Gini Wijnaldum gjorde grovarbeidet i søndagens kamp mot City. Midtbanetrioen vant andreballene og strødde pasninger videre til andre lagdeler. Dermed åpnet det seg rom som hjemmelaget kunne utnytte med giftige langpasninger.

DUELLEN:
DUELLEN:  Guardiola ble utmanøvrert av Klopp på Anfield.

I søndagens kamp benyttet Liverpool muligheten 73 ganger til å slå langpasninger, til sammenligning kunne Manchester City skilte med 56.

Totalt denne sesongen, er det kun Burnley (851) og Sheffield United (889) som har slått flere langpasninger enn Liverpool (777). Forrige sesong slo Liverpool i gjennomsnitt 59 langpasninger per kamp. Siden august har antallet økt til 65 per kamp.

Spillerne til å utføre taktikken

Grunnen til de mange langpasningene, er kvalitetene som befinner seg i spillertroppen.

God med føttene

Alisson Becker ble skadet i sesongens første ligakamp, og inn kom Adrian i mål. Spanjolen gjorde sakene godt, men Manchester City-kampen viste hvilket krydder førstevalget tilfører Liverpool-laget.

Brasilianeren traff med seks av sine langpasninger. Den ene ble lagt silkemykt ned av Trent Alexander-Arnold, som tok med seg ballen inn på Citys banehalvdel. Engelskmannen slapp ikke ballen videre før han var ved sekstenmeteren til gjestene. Høyrebacken spilte videre til Roberto Firmino som avsluttet på mål. Et angrep som startet med en rask beslutning og en godt utført langpasning fra sisteskansen til de røde.

Pasningssikre backer

På backene har Liverpool også to fremragende pasningsspillere. Alexander-Arnold åpnet hele Manchester City med sin tversoverpasning til backkollega Andy Robertson, som igjen fant Mohamed Salah foran mål med et presis innlegg på bakerste stolpe.

Ingen lag i ligaen bruker backene slik som Liverpool. Alexander-Arnold og Robertson troner øverst når det gjelder langpasninger mellom backene i laget - 64 totalt denne sesongen.

Verdens beste stopper

I tillegg har Liverpool en følsom høyrefot i midtforsvaret. I søndagens kamp vartet Virgil van Dijk opp med syv suksessfulle langpasninger - dog er dette godt over snittet til nederlenderen (4,3). Men hvorfor ikke trekke fram kvalitetene når det gjelder som mest.

Straffet City

Pep Guardiolas mannskap presset høyt mot Liverpool, og spilte seg rett inn i Liverpools velfungerende taktikk. Hjemmelaget brukte kraft og presisjon i de bakre rekkene til å straffe den regjerende seriemesteren ved å flytte ballen langt og raskt.

Fernandinho hadde helt rett den gangen Liverpool trakk det lengste strået i Champions League, Klopps mannskap slår lange baller. Men ikke de tradisjonelle lange ballene hvor det slås langt og håpes på det beste.

Heller et kirurgisk presist angrepsvåpen av noen langpasninger, som setter opp lagets lynraske offensive spillere i målfarlige posisjoner.

Og det ble utført til perfeksjon i ligaens hittil viktigste oppgjør.