Hvordan Liverpool har prøvd å bidra til positive endringer i Qatar

Ledelsen i Liverpool har måttet navigere seg gjennom en diplomatisk vanskelig posisjon på en forbilledlig måte.

Qatars fryktelige behandling av arbeidere og gjentatte menneskerettighetsbrudd har ført til flere fortjente negative omtaler i media.

Flere mener at Liverpool burde ha boikottet hele mesterskapet, og heller fokusert på ligacupen.

Liverpool valgte å dra til Qatar for å forsøke å vinne VM for klubblag for første gang, og med Peter Moore i spissen prøver de å bidra til positive endringer.

Grundige undersøkelser

Liverpools ledelse fryktet at landet Qatar skulle få fokuset under VM for klubblag, og ikke det sportslige.

I tillegg truet Fifa med sanskjoner dersom Liverpool forsøkte å ikke delta i turneringen, og de røde ble anbefalt å delta av Trades Union Congress, for å forsøke å bidra til positive endringer.

Liverpool har gjennomført grundige undersøkelser av menneskerettighetsbrudd og migrerte arbeideres situasjon i Qatar. Administrerende direktør i Liverpool Peter Moore sto i spissen for dette.

PETER MOORE:
PETER MOORE:  Administrerende direktør i Liverpool.

De kanskje mest omtalte dødsfallene under arbeidet i forkant av VM var Rupchandra Rumba, som døde mens han gispet etter luft i en arbeidsleir, og Zac Cox, som falt 40 meter under arbeidet.

Liverpool krevde at både informasjon og handlinger skulle sørge for at dette ikke skjedde igjen.

Laget fra Merseyside har støttet alle forslag om grundig undersøkelse av dødsfallene under forberedelsene, og at alle ansatte blir behandlet med rettferdighet og respekt.

Samarbeid med berørte supportergrupper

Flere supportergrupperinger var spesielt bekymret over forholdene i Qatar. Blant de mest høylytte grupperingene var Spirit of Shankly, The Anfield Wrap og LGBT+ gruppen Kop Outs. Diskusjonene med disse grupperingene var sentrale for å hindre en boikott.

Liverpool var bekymret over behandlingen av deres LGBT supportere, og engasjerte seg sammen med Kop Outs for å sørge for at alle homofile skulle bli godt tatt imot i Qatar.

Liverpool sørget for at Paul Amman, grunnleggeren av Kop Outs, og hans partner ble invitert til Qatar og fikk undersøkt forholdene.

FLERE KAMPER:
FLERE KAMPER:  Liverpool har kjempet både på og utenfor banen under VM for klubblag.

Liverpools håndtering av situasjonen har fått ros av både Fair/Square, en organisasjon med fokus på menneskerettigheter, og velkjente Amnesty International. Kate Allen, Amnestys direktør uttalte følgende.

– Liverpool-supportere har stilt spørsmål ved flere kritikkverdige sider med Qatar, og det er det vi ønsker at fans skal gjøre når turneringer avholdes i land med dårlig menneskerettighetshistorikk.

Liverpool har kjempet både vanskelige kamper på banen og utenfor banen for å ende opp i finalen av VM for klubblag i Qatar. Nå er det bare en kamp igjen mot Flamengo før turen går hjem igjen til velkjente trakter.

Ledelsen har geleidet seg gjennom en vanskelig situasjon på en eksemplarisk måte, og det gjør at vi som supportere kan se tilbake på mesterskapet med stolthet og gode minner.

Kilde: Grundig sak av Melissa Reddy i Independent