Dette er endringene i regelverket fra neste sesong

Fra 1. juni kommer det en rekke endringer i fotballreglene.

18. mar 2019 kl 20.35 Kristian Randen

Målspark («5 meter»)

Ballen er i spill når ballen er berørt og den er satt i bevegelse. Den må ikke lenger utenfor straffesparkfeltet for å være i spill. Dette gjelder også ved frispark innenfor eget straffesparkfeltet.

Frispark

Dersom det stilles en mur med mer enn tre forsvarere må angriperne være minst 1 m fra muren.

Dommeren kan avvente å gi gult/rødt kort til neste stans i spillet, hvis frisparket tas raskt og laget som forseelsen ble gjort imot skaper en åpenbar målsjanse. Vilkårene for å kunne ta et raskt frispark må være til stede, slik som at ball ligger i ro, er på rett sted osv.

Endringer i handsreglene

Følgende situasjoner vil bedømmes som straffbar hands selv om det er et uhell:

- Ballen går i mål etter å ha truffet en angripers hånd/arm.

- En angrepsspiller oppnår en fordel av at ballen treffer hånd/arm, og umiddelbart scorer mål eller skaper en åpenbar målsjanse.

- Ballen treffer en spillers hånd/arm som har gjort kroppen unaturlig større, som f.eks ved blokkering av skudd mot mål.

- Ballen treffer en hånd/arm som er over skulderhøyde.

Følgende situasjoner er ikke straffbare:

- Hvis en spiller som faller tar seg for og ufrivillig berører ballen med hånden/armen.

- Ballen treffer en spillers hånd/arm direkte fra dennes hode/kropp/fot, eller fra en annen spillers hode/kropp/fot som er tett ved.

Straffespark

- Den som skal ta straffesparket kan få medisinsk behandling uten å måtte forlate banen.

- Keeper får ikke lov til å touche stolpe eller tverrligger for å distrahere motstander.

- Keeper må ha minst en fot på streken når straffesparket tas.

Bytter

Når en spiller skal byttes ut må han forlate banen ved nærmeste punkt på sidelinjen eller mållinjen. Unntak: skade eller andre sikkerhetsmessige forhold etter henvisning fra dommer

Dette er en rask oppsummering av det jeg finner mest interessant i regelendringene. Det er mange detaljer i tillegg til dette. Det er viktig å presisere at dette er endringer fra 1. juni. De ligaer som spiller vår/høst, slik som Norge, bestemmer selv om endringene skal få virkning fra halvspilt serie, eller fra ny sesong. Dette er ikke avklart ennå.

Kristian Randen er Liverpool-supporter og tidligere dommer i 2. divisjon og 4. dommer i Tippeligaen, og skriver nå for Liverpool.no. Han er også dommer i Eliteserien Futsal og dømmer nå kun Futsal.

Har du innspill til journalisten?